Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kolegům z USAR týmu se podařilo o víkendu zachránit z trosek 2 přeživší osoby

13. 2. 2023 (JK) 


Sobota, 11. února - Český USAR tým ukončil prohledávání šestipodlažního bytového domu v Adıyamanu


V průběhu soboty 11. února 2023 čeští hasiči ukončili zásah související s prohledáváním jednoho ze zřícených šestipatrových bytových domů, u druhého bude činnost ukončena v průběhu noci na zítřek.

publicpreview.php2.jpgBěhem svého nasazení v Turecku hasiči vyprostili 33 mrtvých, z trosek zachránili dva přeživší, na záchraně třetí ženy se přímo podíleli označením místa pro vyproštění pomocí psů. Naši kynologové za celou dobu pobytu označili ve 13 sektorech 22 míst s možným výskytem osob.

Naše rychlá kynologická skupina v noci vyjela na dvě místa na žádost ostatních odřadů, na prvním jsme pomáhali s konzultací postupu vyprošťování jednoho z přeživších, na druhém jsme prohledávali sutiny. Zásah na tomto místě však nebyl bezpečný, nad suťovištěm je nakloněný dům a hrozí jeho pád, místní autority zajišťují stabilitu budovy pomocí těžké techniky.

Denně probíhají setkání velitelů jednotlivých záchranných týmů, na kterých se kromě sdílení informací rovněž plánují další postupy. Koordinátor zásahu v oblasti řeší přidělování sektorů pro další činnost.

Zastupitelský úřad nám pravidelně předává informace o činnosti ostatních týmů v jiných lokalitách po celé zemi, získávány jsou na základě spolupráce velvyslanců jednotlivých zemí.

Český USAR odřad nepociťuje bezpečnostní rizika v místě svého nasazení ani v okolí tábora. Na místě úzce spolupracujeme s místní policií a složkami armády.



Neděle, 12. února - Český USAR tým doplnili další dva hasiči, kynologové pomáhali polským kolegům s prohledáváním sutin


V neděli 12. února 2023 v noci hasiči dokončili zásah i u druhé zřícené šestipodlažní budovy, z jeho trosek vyprostili další dva mrtvé lidi – celkem jich za dobu nasazení bylo už 35.

publicpreview.php.jpg
Část týmu s trojicí kynologů byla na žádost kolegů z polského USAR týmu vyslána do zhruba 40 kilometrů vzdáleného sektoru k pomoci s pátráním po osobách v polském zásahovém sektoru. Na dvou prohledávaných lokacích z celkových tří naši psi (Terezka, Bart a Yetti) označili místa s možnou přítomností živých osob, na vyproštění pracují kolegové.

Pomohli jsme s vyložením humanitární pomoci a přepravou doplňkového vybavení našeho týmu z místního letiště do tábora, dva noví členové USAR týmu, kteří zabezpečovali přepravu materiálu, zůstanou v Turecku až do konce nasazení.

Pokračujeme v práci v nepřetržitém režimu se střídáním po šesti hodinách. Náš tým dostal od koordinátora záchranných prací další dvě lokace k zásahu.

První z nich je sesunutý šestipodlažní dům. Průzkum našimi kynology byl negativní, na místě se však nacházejí příbuzní případných obětí - podle jejich informací jsou v troskách členové jejich rodin. Místní autority zabezpečují těžkou techniku, která nám bude pomáhat.

Druhé družstvo zasahuje v sutinách trojice zřícených domů, z rozsáhlého suťoviště byli v průběhu dne před zahájením našeho nasazení zachráněni tři živí lidé, zasypaných jich je dle odhadů až 50. Na místě spolupracujeme s USAR týmy ze Spojených států amerických a Bangladéše, předpokládáme zásah na jeden až dva dny.


VIDEO A FOTO MATERIÁLY 

 

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 606 354 775
e-mail: jakub.kozak@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

USAR tým při prohledávání šestipodlažního bytového domu v Adıyamanu

USAR tým při prohledávání šestipodlažníh... 

Detailní náhled

USAR tým při prohledávání šestipodlažního bytového domu v Adıyamanu

USAR tým při prohledávání šestipodlažníh... 

Detailní náhled

Spolupráce s USAR týmem z Polska

Spolupráce s USAR týmem z Polska 

Detailní náhled

Spolupráce s USAR týmem z Polska

Spolupráce s USAR týmem z Polska 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem