HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Každý požár je nutné ohlásit hasičům

V noci ze soboty 20. září na neděli 21. září 2014 nabíjeli na stole v předsíni rodinného domu v Horní Cerekvi jeho majitelé akumulátor elektrického jízdního kola. Zřejmě závada na nabíječce nebo na samotném akumulátoru způsobila požár, který za sebou zanechal majetkovou škodu ve výši 150 tisíc korun. Požár majitelé zdolali vlastními silami a také hasičům ohlásili.  

Tento poněkud netypický požár je přitom důkazem toho, že je nutné veškerá elektrická zařízení udržovat v řádném a provozuschopném stavu a pravidelně je kontrolovat. Právě před ponecháním zapnutých elektrických zařízeních či spotřebičů přes noc nebo bez dozoru neustále varujeme. Noční hodiny jsou přitom velmi zrádné a požáry v noci si vybírají každoročně to nejcennější, lidské životy.
 
Statisticky nejrizikovější je  právě doba mezi druhou a pátou hodinnou ranní, kdy většina lidí spí. V momentě, kdy se vzbudí, je již většinou pozdě.  Zplodiny hoření, které jsou obsaženy v kouři prohlubují spánek,   stačí pouhá dvě, tři nadechnutí a už je bohužel  pozdě“, varuje por. Mgr. Radim Vondrák, pelhřimovský vyšetřovatel požárů.
 
Snížit riziko úmrtí nebo zranění jde přitom velmi dostupnými prostředky. Doporučujeme, aby každá domácnost byla vybavena hlásiči kouře. Jedná se o cenově dostupné zařízení s velmi jednoduchou instalací. Hlásič reaguje na výskyt kouře a spustí akustický poplašný signál.
 
Hlásič požáru není vhodné instalovat do blízkosti ventilátorů, tepelných zdrojů, svítidel nebo jiných zdrojů tepla. Dalšími nevhodnými prostory jsou koupelny a kuchyně, a to z důvodu jejich prašnosti a vlhkosti. Hlásiče také nedoporučujeme instalovat do prostorů, kde je vysoká koncentrace cigaretového kouře, výparů barev, rozpouštědel a výfukových plynů“, upozorňuje Vondrák.
 
Domácnost doporučujeme vybavit hasícím přístrojem, nebo alespoň hasícím sprejem.
 
Ze zákona také vyplývá povinnost pro právnickou, podnikající fyzickou a fyzickou osobu každý požár ohlásit. Ne každý však takto učiní. Sankce za neohlášený požár se přitom pohybují v řádu desítek tisíc korun.
 
„Každoročně se v Kraji Vysočina setkáváme s několika případy, že lidé zákonnou povinnost ohlásit požár hasičům nedodrží. Zákon o požární ochraně přitom hovoří zcela jasně a uvádí, že každý je povinen bezodkladně hasičům ohlásit každý požár. Pokud tak neučiní, vystavuje se možnosti sankce a my za tento přestupek můžeme fyzické osobě uložit pokutu až do výše 25 tisíc korun“, uzavírá Vondrák.
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem