HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kacpu

Již je to skoro měsíc, kdy vypukla válka na Ukrajině. Již je to skoro měsíc, kdy na letišti v Českých Budějovicích vzniklo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Již je to skoro měsíc, kdy jsme zapojeni do řešení uprchlické krize. 

V nepřetržitém režimu koordinujeme s Jihočeským krajem, dalšími organizacemi a řadou dobrovolníků pro ukrajinské uprchlíky jejich registrační proces a humanitární pomoc.

Co jsou naše úkoly?

1. Registrujeme uprchlíky do systému humanitární pomoci a pomáháme jim hledat dočasné ubytování. Vyhledáváme ubytování pro Ukrajince buď v informačním systému, nebo sami aktivně sháníme další ubytovací možnosti v rámci kraje.
Poskytujeme také přímo v centru provizorní ubytování pro ty žadatele, kteří nestihli kompletní registraci v centru během dne nebo přicestovali v noci.

Čísla:

  • celkem prošlo registrací 8 063 osob (údaj k 21. 3. 2022 k 24. hodině)
  • kapacita centra je 600 odbavených osob za 24 hodin
  • denně projde registrací průměrně 300 osob
  • ubytování jsme sehnali celkem pro 1 275 osob (údaj k 21. 3. 2022 k 24. hodině)
  • denně najdeme ubytování průměrně pro 54 osob

2. Zajišťujeme kompletní dopravu osob či materiálu. Pro převozy máme připravený evakuační autobus HZS Jihočeského kraje a dopravní nebo osobní automobily všech stanic jihočeských profesionálů. Naprosto stejnou pomoc poskytují svými vozy také jihočeské jednotky sboru dobrovolných hasičů. Není pro nás problémem přepravit velké skupiny, rodiny s malými dětmi (máme k dispozici autosedačky) nebo třeba osoby invalidní či obtížně se pohybující seniory.

Převážíme uprchlíky především v Českých Budějovicích do centra a pak následně do míst jejich ubytování (zařízení Správy uprchlických zařízení, dále domovů mládeže, univerzitní koleje, ubytovny, hotelů, penzionů…). Dále převážíme také Ukrajince, kteří v České republice jsou již ubytováni, potřebují projít registračním procesem a nemají možnost dopravy. Převáželi jsme například humanitární materiál z Rakouska, ze slovenských hranic, osoby z polského Krakova do středočeského Berouna.

Čísla:

  • celkem jsme k přepravě vyjeli ve 125 případech (údaj k 21. 3. 2022 k 24. hodiin)
  • profesionální jednotky zajistily přepravu 95krát, dobrovolné 30krát
  • v 90 případech šlo o přepravu osob, ve 25 o přepravu materiálu      

3. Pomáháme s přípravou nových ubytovacích kapacit, převážíme potřebné zařízení a vybavení. Ať už ze skladu humanitární pomoci Krajského úřadu, ze Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR v Hluboké nad Vltavou, nábytkové banky nebo konkrétních organizací a firem převážíme do nově vznikajících bytů a ubytoven například darované lůžkoviny, ručníky, lůžka, matrace, kuchyňské spotřebiče, nábytek nebo čisticí prostředky.

4. Zajišťujeme psychologickou a duchovní pomoc. Máme vytvořený tým psychologů, psychosociálních interventů z HZS Jihočeského sboru i z neziskového sektoru, duchovních a řady dobrovolníků, který pomáhá nejen přímo v centru, ale poskytuje i kontakty či pomoc osobám, které jsou již v Jižních Čechách ubytované. Potřeby uprchlíků monitorujeme pomocí monitoringů psychosociálních a humanitárních potřeb.
A i díky jim jsme našli Ukrajince, kteří se v budoucnu chtějí zapojit do poskytování psychosociální pomoci. Již v těchto dnech se do týmu zapracovává ukrajinská psycholožka Anna Karakai.

Koukněte na naše video - odkaz na fb

https://www.nasiukrajinci.cz/

https://www.umapa.eu/

vytisknout  e-mailem