HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K požárům budov vyjížděli hasiči o víkendu napříč celým krajem.

Hned několik požárů nízkých či výškových budov řešili tento víkend hasiči napříč celým krajem. Jednalo se celkem o sedm případů. Například o požár pergoly u rodinného domu, požár přístavku u rodinného domu, požár ohřívače v koupelně, požár sazí v komíně nebo požár hořlavého materiálu vlivem povrchové teploty spotřebiče. Ve dvou případech šlo však o několikahodinový zásah. 

V Želeném Brodě na Jablonecku vyjíždělo k požáru půdního prostoru v činžovním domě osm jednotek hasičů. Požár byl na Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje ohlášen v sobotu ve 4:44 hodin a vyhlášen byl okamžitě druhý stupeň požárního poplachu. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že se jedná již o pokročilé stádium hoření, plameny již šlehaly z okna střechy. Hasiči z objektu evakuovali celkem tři osoby a další dvě osoby zachránili. U jedné z osob došlo k vážnému popálení a druhá osoba se nadýchala zplodin hoření. Jelikož činžovní dům disponoval plechovou střechu a nacházel se v husté zástavbě, bylo pro hasiče komplikované se k požáru dostat. Na likvidaci požáru nasadili CCS COBRA a pomocí výškové techniky se jim podařilo dostat na střechu. Požár se nacházel v uzavřené půdní místnosti. Lokalizovat se ho podařilo v 9:29 hodin a zlikvidovat v 16:26 hodin. Kvůli silnému zakouření hasiči po celou dobu zasahovali v dýchací technice. Vzhledem k náročnosti zásahu byl povolán také speciální kontejner pro doplňování vzduchových lahví. Celková škoda události byla stanovena vyšetřovatelem příčin požáru na 1,5 mil. Kč. Hasiči svým zásahem uchránili majetek v hodnotě 3,5 mil. Kč. Příčina události je v šetření. Na místě zasahovaly jednotky: Stanice Liberec, Stanice Semily, Stanice Jablonec n. Nisou, JSDH Železný Brod, Koberovy, Železný Brod – Těpeře.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen také v sobotu (11:14 hod) přímo v Jablonci nad Nisou, kde se jednalo o požár v bytovém domě. Na místo vyjelo okamžitě šest jednotek hasičů. Průzkumem hasiči zjistili, že se jednalo o požár jídla na plotně. K likvidaci požáru hasiči nasadili speciální zařízení CCS COBRA a vysokotlaké proudy. Poté provedli rozebrání stropních podhledů a dohašovali skrytá ohniska ve stropě a ventilaci. Na místo události byl povolán pracovník krizového oddělení města kvůli zajištění náhradního ubytování pro 11 rodin. U jedné z osob došlo k nadýchání zplodin hoření a do péče si jí převzala zdravotní záchranná služba. Celková škoda události byla vyčíslena na 1,5 mil. Kč. Uchránit se hasičům podařilo 14,5 mil. Kč. Zasahující jednotky: Stanice Jablonec n. Nisou, stanice Liberec, Stanice Semily, JSDH Jablonec n Nisou – Paseky, Jablonec n Nisou – Kokonín, Jablonec n Nisou – Proseč n. Nisou

Autor. por. Bc. Lucie Hložková

Foto: HZS LK

Železný BrodŽelezný Brod

Jablonec n. NisouJablonec n. Nisou

Jablonec n. NisouJablonec n. Nisou

Jablonec n. NisouJablonec n. Nisou

vytisknout  e-mailem