HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K požáru staré továrny v Novém Strašecí vyjelo deset jednotek

V úterý 4. srpna pět minut před 15. hodinou přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o požáru v bývalé továrně na dřevěné hračky v Novém Strašecí v okrese Rakovník. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Stochov a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Nové Strašecí a Rynholec. Na místo vyjel i řídící důstojník kladenského územního odboru, který po průzkumu ihned požádal o posily, protože se požár rozšířil z objektu o půdorysu 8x30 metrů na sousední budovu. Poplach tak byl vyhlášen i jednotkám z druhého stupně – HZS Kladno a Rakovník a SDH Lány, Lužná, Mšec, Řevničov a Třtice.

Hasiči v dýchací technice nasadili na likvidaci plamenů, které postupovaly především půdním prostorem a střešní konstrukcí, čtyři C proudy a jeden vysokotlak. Zároveň zlikvidovali požár jedné propanbutanové lahve. Zásah probíhal i za pomoci výškové techniky. Potřebná hasební voda byla dovážena kyvadlově z nedalekého Fortenského rybníka, na kterém místní jednotka zřídila čerpací stanoviště.

Vzhledem k větší potřebě tlakových lahví k dýchací technice byl na místo povolán protiplynový automobil z kladenské stanice. Přivolána byla také zdravotnická záchranná služba, která se po příjezdu postarala o jednu civilní osobu, zřejmě kvůli stresové situaci.   

Lokalizace požáru byla Krajskému operačnímu a informačnímu středisku HZS Středočeského kraje ohlášena v 15.52 hodin. Poté hasiči začali s vynášením vybavení z prostoru truhlárny. Část jednotek pokračovala v rozebírání střešní konstrukce a dohašování ohnisek dvěma C a dvěma vysokotlakými proudy. Krátce po 17. hodině začala redukce jednotek, současné byl stupeň požárního poplachu snížen na základní úroveň.

V 17.41 hodin – po finálním zásahu střední pěnou na střešní konstrukci – ohlásil velitel likvidaci. Zbylé jednotky se po sbalení materiálu začaly postupně vracet na své základny. Na místě zůstala na dohlídku do večerních hodin jednotka SDH Nové Strašecí.

Příčinou vzniku požáru se zabývá hasičský vyšetřovatel, který přímé škody vyčíslil na 900 tisíc korun. Po dobu vyhlášení druhého stupně požárního poplachu držely zálohu za kladenskou stanici pro případ vzniku další mimořádné události dobrovolné jednotky obcí Unhošť a Žilina.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem