HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K ohlášenému pálení museli nakonec hasiči

Krátce po třetí hodině odpolední byl na tísňovou linku hasičů ohlášen požár trávy a klestí v lese u obce Zlobice. Podle oznamovatele se jednalo o pálení, které se vymknulo kontrole a ohrožovalo nedaleký les. Na místo tak bylo postupně vysláno celkem pět jednotek – profesionální hasiči z Kroměříže a Kojetína a dobrovolní hasiči z Kroměříže, Zborovic a Ratají. 

Z důvodu těžce přístupného terénu a složitého lesního průjezdu nebylo pro jednotky jednoduché se v rychlosti dostat až k místu hlášené události. První cisterna tak dorazila k požáru téměř půl hodiny od vyhlášení poplachu.
 
Po provedení průzkumu bylo potvrzeno, že se jedná o pálení klestí, které pracovníkům tzv. „uteklo“ a začalo se nebezpečně šířit. V ohrožení tak byl především nedaleký lesní porost, protože požár už zasáhl plochu o rozloze 50 x 20 metrů. Jednotky ke zvládnutí okamžitě použily lafetu, dva útočné proudy a jednoduché hasební prostředky. Likvidace požáru byla velitelem na operační středisko ohlášena v 16:18 hodin.
 
Hasiči pak zkontrolovali celý prostor termokamerou, aby vyloučili další nebezpečí opětovného vzniku požáru a postupně se vrátili na své základny.
 

Autor: kpt. Ing. Pavel Řezníček –  HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem