HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jsou malí, ale šikovní

V dnešní době chytrých telefonů, E-koloběžek, E-kol, chytrých popelnic a kdo ví čeho ještě chytrého, by se mohlo zdát, že takovou užitečnou věc, která ochrání zdraví a majetek bude mít téměř každý. Bohužel opak je pravdou. Ačkoliv již od roku 2008 je dle platné legislativy povinnost vybavit domácnosti (jak rodinné domy, tak byty v bytových domech) autonomní detekcí a signalizací v objektech postavených či rekonstruovaných.

Autonomní hlásič požáru – jak zní správné označení – je přitom zařízení poměrně levné. Stojí méně než večeře pro dva v restauraci. (Někdy dokonce i méně než večeře pro jednoho.) Přesto ho ještě mnoho českých domácností nemá. Takový hlásič může buďto detekovat přítomnost kouře (základní modely), nebo přítomnost zvýšené teploty, či obojího naráz – záleží na typu a modelu.

V případě detekování kouře, či zvýšené teploty, začne detektor vydávat hlasitý signál překračující 80dB. Což je dostatečná hladina zvuku k tomu, aby Vás probudila, pokud budete spát. Při požárech má nejvíce životů na svědomí právě kouř, který díky všudypřítomným plastům je téměř vždy silně toxický.

Pro zajímavost, pokud bude v bytě hořet pohovka z dřevotřísky s molitanem na sedácích, k tomu nějaké ty bytové doplňky z PVC, záclony, či koberec, vznikne prudce toxický koktejl kouře, který bude obsahovat: oxid uhličitý, oxid uhelnatý, kyanovodík, chlorovodík, oxidy dusíku a jiné produkty vzniklé nedokonalým hořením.

Kouř je tichý zabiják a na rozdíl od ohně, se šíří mnohem rychleji a neslyšně.

Pokud ve Vaší domácnosti používáte k ohřevu vody karmu, nebo plynový kotel k vytápění, měli byste věnovat pozornost nejen jejich pravidelné kontrole, ale také zvážit, zda by nebylo vhodné pořídit si i detektor oxidu uhelnatého. Vlivem poruch na plynových zařízeních zemře každoročně několik lidí. Špatné spalování fosilních paliv, mezi něž patří i zemní plyn, má za následek vývin oxidu uhelnatého, jenž je vysoce toxický plyn bez chuti a zápachu, lehčí než vzduch.

Pořád si myslíte, že těch několik stokorun je hodně za záchranu majetku a zdraví?

A nebojte se, montáž zvládne dle návodů výrobce každý..

kpt. Mgr. Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

vytisknout  e-mailem