HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jihlavský tunel uzavřela hromadná nehoda, naštěstí jen cvičně

Více než stovka záchranářů se zapojila do úterního rozsáhlého cvičení složek IZS v Kraji Vysočina. Námětem cvičení se stala hromadná dopravní nehoda autobusu, dvou osobních a jednoho nákladního automobilu převážejícího 2700 litrů nafty, ke které došlo v Jihlavském tunelu.
 
HZS Kraje Vysočina:
 
Ihned po ohlášení nehody na linku tísňového volání vyjely na místo události jednotky profesionálních hasičů ze stanic Jihlava, Polná a Třešť a jednotky sborů dobrovolných hasičů z Jihlavy – Bedřichova, Větrného Jeníkova, Brtnice a Luk nad Jihlavou.
 
Z havarovaných vozidel museli hasiči zraněné osoby vyprostit za použití speciálního hydraulického nářadí. Dva lidé zemřeli na místě a dalších 28 osob utrpělo různě závažná poranění. Jeden z účastníků nehody podlehl svým zraněním v nemocnici. Jednotky začaly zraněné okamžitě třídit podle metody START a pomáhaly zdravotníkům s jejich ošetřením a transportem do sanitních vozů.
 
Při nehodě došlo k proražení nádrže u nákladního automobilu a k masivnímu úniku nafty nejenom na vozovku, ale také do kanalizace, kterou se nafta dostala až do řeky Jihlavy. Hasiči začali okamžitě unikající naftu jímat a na řeku nainstalovali norné stěny. Naftu, která unikla na vozovku, hasiči zlikvidovali speciálním sorbentem.
 
Policie České republiky:
Vzhledem k tomu, že dopravní nehodou byla zcela zablokována důležitá dopravní tepna, obchvat města Jihlavy, bylo nezbytné okamžitě  přijmout dopravní opatření. Jednalo se především o zajištění dopravní regulace pro všechna zasahující vozidla Integrovaného záchranného systému. Velitel policejního opatření zajistil, aby byla provedena uzávěra místa zásahu pro nepovolané osoby a určil místo pro odstavení veškeré zásahové techniky.
Policisté proto na místo a do jeho bezprostředního okolí vyslali všechny policejní hlídky, které byly v tu chvíli v Jihlavě k dispozici a povolali další posily z okolních základních útvarů.
 
„V prostoru před tunelem se v obou směrech bezprostředně po kolizi vytvořila kolona vozidel, a proto bylo potřebné stanovit příjezdové a odsunové trasy pro zasahující složky a poté tato vozidla podle možností z místa odklonit,“ řekl velitel policejního opatření plk. Mgr. Petr Hnízdil. Osobní vozidla se pod dohledem policejních hlídek po skončení záchranných prací mohla otočit na komunikaci a z místa odjet, nákladní vozidla a autobusy zůstaly odstaveny u krajnice po celou dobu probíhajícího vyšetřování a odstraňování následků nehody. Omezení dopravy a úplné uzavření Jihlavského tunelu trvalo šest hodin.
 
Další policejní hlídky ve spolupráci se strážníky Městské policie Jihlava zajišťovaly odklon dopravy na objízdné trasy, které se podařilo vyznačit přenosným dopravním značením. Přesto na všech strategických místech, zejména křižovatkách v centru Jihlavy, museli provoz regulovat dopravní policisté. Největší problémy se objevily na křižovatkách ulic Dvořákova - Hradební – Žižkova a Hradební – Znojemská. Proto jsme bezprostředně požádali o spolupráci regionální rádia – Rádio Jihlava, Český rozhlas Region a Hit rádio Vysočina. Prostřednictvím mimořádných vstupů do těchto rádií jsme  motoristickou veřejnost a především obyvatele Jihlavy informovali o aktuální situaci a omezení provozu.
 
Policejní hlídka v prostoru před tunelem vymezila prostor pro bezpečné přistání dvou vrtulníků letecké záchranné služby a zajistila jejich bezpečné přistání a vzlet se zraněnými osobami. V místě zásahu se během krátké chvíle objevilo větší množství osob, které se chtěly dostat co nejblíže k zasahujícím složkám. Někteří lidé se dostali až za pásku, která prostor pro nepovolané osoby vytyčovala. Proto policisté celý prostor znovu vytyčili a nepovolené osoby z něj vykázali.
 
Na místě nehody policisté ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou zabezpečovali evidenci transportů zraněných osob do zdravotnických zařízení a podle aktuálních možností také na místě zjišťovali jejich identifikaci. Vzhledem k tomu, že mezi zraněnými byli také cizí státní příslušníci, byl na místo povolán anglicky mluvící policista z odboru cizinecké policie, který zajistil nezbytné tlumočení.
 
Na místo byl povolán také policejní psovod, který začal propátrávat bezprostřední okolí místa nehody, zdali se zde nenachází nějaká zraněná osoba, které se podařilo dostat se ven z havarovaných vozidel. Pátrání skončilo s negativním výsledkem.
 
Velitel policejního opatření na místo povolal výjezdovou skupinu dopravních nehod a poté také výjezdovou skupinu Služby kriminální policie a vyšetřování. Po vyproštění a převezení všech zraněných osob do zdravotnických zařízení začali na místě nehody pracovat vyšetřovatelé, kteří se zabývali ohledáním místa mimořádné události, zajištěním stop a nezbytných úkonů potřebných ke stanovení příčiny dopravní nehody.
 
Prvotním šetřením na místě jsme zjistili, že v tunelu se z dosud nezjištěných příčin střetla celkem čtyři vozidla –  dva osobní automobily, nákladní vozidlo s nákladem v režimu ADR a autobus. Podle našich zjištění v osobních vozidlech cestovali pouze řidiči. Stejně tak v nákladním vozidle cestoval pouze řidič. V autobuse kromě řidiče cestovalo pětadvacet osob – cizích státních příslušníků,“ doplnil velitel policejního opatření.
 
Do cvičení se zapojilo celkem 28 příslušníků Policie České republiky. V současné době nelze poskytnout žádné bližší informace k příčinách dopravní nehody, neboť vyšetřování je na samém počátku.
 
 
ZZS  Kraje Vysočina
 
Na místě dopravní nehody zasahovalo 6 pozemních posádek rychlé lékařské pomoci ZZS KV, 2 posádky letecké záchranné služby z Prahy a Brna a 2 převozové sanitky Českého červeného kříže. Celkem bylo ošetřeno 30 osob, z toho 11 osob bylo těžce zraněno a 17 osob bylo zraněno lehce.
 
Pět osob s těžkým zraněním bylo převezeno pozemními posádkami do jihlavské nemocnice, 2 osoby do pelhřimovské a jedna do havlíčkobrodské nemocnice. Další tři těžce zranění byli letecky transportováni do Fakultní nemocnice a Úrazové nemocnice v Brně a do střešovické nemocnice. Osoby s lehkými zraněními byly převezeny do jihlavské nemocnice. Na místě byly usmrceny dvě osoby.
 
 
Nemocnice Jihlava
 
 
„Díky cvičení jsme měli opět možnost aktivizovat traumatologický plán nemocnice, tedy plán zajištění nemocniční neodkladné péče v případě hromadného neštěstí. Prověřili jsme mechanismus svolávání zaměstnanců k neodkladnému poskytnutí potřebného rozsahu zdravotní péče, obeznámenost zaměstnanců s jejich úkoly a povinnostmi a připravenost techniky. Cvičení umožňuje analýzu nastaveného systému a jeho případnou aktualizaci,“ uvedl ředitel Nemocnice Jihlava MUDr. Lukáš Velev.
 
 
Činnost zasahujících na místě události sledovali pozorovatelé z řad jednotlivých složek IZS. Vyhodnocení cvičení proběhne v následujících dnech. Podle prvotního hodnocení na místě události však cvičení neodhalilo žádná výrazná pochybení či nedostatky.
 
Při téměř tři hodiny trvajícím  cvičení si zasahující procvičili vzájemnou komunikaci a koordinaci činností a postupů při zvládání tohoto typu mimořádné události. Usmrcené a zraněné osoby výborně sehráli studenti Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné zdravotnické školy Jihlava a dobrovolní hasiči. Za skvělé namaskování zraněných a usmrcených děkujeme Mgr. Daně Tůmové a PhDr. Kateřině Emmerová z SZŠ a VOŠZ Jihlava .
 
 
kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – HZS Kraje Vysočina
mjr. JUDr. Dana Čírtková - Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
Ing. Veronika Pysková - Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace
Ing. Daniela Střechová – ZZS Kraje Vysočina
 

Resize of IMG_7932.JPG

Resize of IMG_7972.JPG

Resize of IMG_7990.JPG

Resize of IMG_7991.JPG

Resize of IMG_8026.JPG

Resize of IMG_8043.JPG

Resize of IMG_8046.JPG

Resize of IMG_8057.JPG

Resize of IMG_8075.JPG

Resize of IMG_8082.JPG

Resize of IMG_8092.JPG

Resize of IMG_8124.JPG

Resize of IMG_8179.JPG

Resize of IMG_8184.JPG

Resize of IMG_8245.JPG

Resize of IMG_8266.JPG

Resize of IMG_8272.JPG

Resize of IMG_8295.JPG

vytisknout  e-mailem