HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ještě před Vánoci hasiči odebírali vzorky černé lepkavé hmoty

Ještě před Vánoci hasiči zasahovali u zajímavé události. Jednotka hasičů ze stanice Lanškroun vyjela na nález neznámé látky v jedné ze zahrad v chatové oblasti Lískový kopec. Na místě byla průzkumem zjištěna černá lepkavá hmota, která byla rozlita po zahradě zahradní konví, místy zasypána hlínou a místy překryta plachtou. Na místě byla hlídka městské policie, která kontaktovala pracovnici Životního prostředí města Lanškroun. Na zahradě se nacházel odstavený karavan a k němu plachtová přístavba. Dle zjištění se uživatel nacházel mimo pozemek. Nebyla nalezena žádná originální nádoba od rozlité hmoty. Jednotka provedla ohrazení zasaženého prostoru výstražnou páskou a po příjezdu pracovnice odboru životního prostředí, která rozhodla, že prostor bude sanován odbornou firmou, jí místo předala.

Dále, po dohodě s pracovníkem životního prostředí a sanační firmou, jednotka hasičů z Ústí nad Orlicí provedla průzkum zasaženého pozemku, měření koncentrace neznámé látky v ovzduší a odběr vzorků použité látky v ochranných oblecích s dýchacím přístrojem. Bylo nalezeno nářadí, kterým uživatel pozemku prováděl rozlévání neznámé látky po pozemku a prázdná 10 litrová nádoba EPOXYDEHETU. Odebrané vzorky byly následně odvezeny na expertízu do IOO HZS ČR Lázně Bohdaneč. 

Dále bylo zjištěno, že neznámou látku našla dotyčná osoba ve 200 litrovém neoznačeném sudu, při úklidu pozemku. Na zasaženém pozemku bylo rozlito cca 180 litrů neznámé látky.

Sanaci zasažené půdy a likvidaci zbytků neznámé látky v neoznačeném sudu provedla firma. Jiné nebezpečné látky na tomto pozemku nebyly nalezeny.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem