HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jen zraněná labuť může na vodní hladině zamrznout

První pořádný mráz a už jsme zaznamenali telefonát na tísňovou linku s žádostí o záchranu labutě z vody. Jednalo se o labuť, která se pohybovala na řece Chrudimce v Tuněchodech.

„Tato konkrétní labuť je na Chrudimce minimálně 4 roky. Pták má částečně amputované křídlo, v klidu zde žije, protože řeka nezamrzá,“ vysvětluje tento případ Milan Oppa ze Záchranné stanice Pasíčka. On i hasiči totiž byli přivoláni právě do Tuněchod, a to proto, že je labuť přimrzlá.

O labuť v Tuněchodech se lidé velmi hezky starají.O labuť v Tuněchodech se lidé velmi hezky starají.

Ptáka hasiči po dohodě s pracovníkem záchranné stanice neodchytávali, a to z důvodu, že je labuť v naprostém pořádku. „Labuť je až na amputované křídlo úplně zdravá,“ dodal Milan Oppa.

Hasiči i pracovník záchranné stanice byli překvapeni, jak se lidé v Tuněchodech o zvíře starají.

„Pokud se rozhodnete labutě přikrmovat, můžete zvolit různé druhy obilí – pšenici, žito, ječmen, oves, ale i kukuřici, ovesné a pšeničné vločky nebo obilný šrot. Použít můžete i nakrájené zbytky syrové zeleniny – okrajové listy ze salátu, kapusty, listy z kedluben, špenát, slupky z jablek. Zcela nevhodné je čerstvé pečivo, smažené potraviny, kynutá těsta a mléčné výrobky. Taková potrava může ptákům způsobit těžké zažívací problémy,“ upřesňuje Milan Oppa.

A zpět k zamrzlým labutím. Co dělat, když na zamrzlém rybníku či řece nebo potoku vidíte zvíře, které vypadá, že k ledu přimrzlo? Ne vždy je hned nutné volat hasiče, aby zvíře jeli zachránit. Typickým příkladem jsou labutě, které sedí na ledových plochách. Ve většině případů pouze odpočívají a jejich tělo a peří je uzpůsobené k tomu, aby to na ledě vydrželo.

Opravdu přimrzlé labutě se na zamrzlých vodních plochách vyskytují zcela ojediněle. Ve většině případů jsou to jen ptáci, kteří jsou poraněni. Jen zraněná labuť může na vodní hladině zamrznout. Pokud máte podezření, že není něco v pořádku, hoďte do těsné blízkosti sněhovou kouli, která zdravého ptáka vyplaší.

V případě, že labuť skutečně nemůže vstát, kontaktujte záchranáře na tísňové lince, nejbližší záchrannou stanici či městskou policii. V případě laického zásahu často dojde k poranění zvířete i člověka. Labuť přijde o opeření břicha (čímž ztratí i tepelnou izolaci) a zachránce si ve valné většině odnese minimálně modřinu způsobenou křídlem.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem