HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jen za noc hasiči evidují více než 150 událostí v souvislosti s větrem

Varování Českého hydrometeorologického ústavu se vyplnilo. Pardubický kraj zasáhl v noci z pondělí 29. října na úterý 30. října velmi silný vítr s nárazy až kolem 90 km/h. Hasiči v celém kraji se opravdu nezastavili. Od pondělní 19 hodiny do úterní sedmé hodiny ranní hasiči vyjížděli ke 150 událostem v souvislosti se silným větrem.

Jednalo se zejména o popadané stromy a polámané větve, které hasiči rozřezávali pomocí motorových pil.

V Hlinsku Srní hasiči likvidovali strom, který spadl na dráty elektrického vedení, ale i následný požár stromu od jiskřícího vedení.  Energetici hasičům museli vypnout elektrický proud.  Auto z koryta řeky vytahovali v noci hasiči na Svitavsku. Řidička pravděpodobně neutrpěla zranění. Hasiči vozidlo z koryta řeky vytáhli pomocí jeřábu.

Hasiči mnohdy v průběhu likvidace spadlého stromu na vozovku byli sami v ohrožení, když jim například v Hlinsku Srní spadlo hned několik stromů za hasičské auto. Hasiči odstraňovali ve 3 hodiny ráno i kolizi kamionu, který v Lázních Bohdanči najel na ulomenou spadlou větev. Událost se obešla bez zranění. Zhruba o hodinu později najel v Lázních Bohdanči osobní vůz Škoda Octavia do spadlého stromu.

V Hlinsku zajišťovali hasiči střechu objekt, která hrozila pádem. V Chroustovicích spadlo několik stromů i sloup elektrického vedení. Hasiči museli odstřihnout dráty elektrického vedení a sloup položili na zem. V Chrudimi hasiči likvidovali požár trafostanice. V Litomyšli hasiči zajišťovali utrženou lepenkovou střechu z objektu. Lepenka spadla na zaparkovaný osobní automobil.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje doporučuje v době silného větru omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry.

Hasiči i nadále odstraňují následky silného větru.

por. B. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár trafostanice

požár trafostanice 

Detailní náhled

lepenková střecha

lepenková střecha 

Detailní náhled

lepenková střecha1

lepenková střecha1 

Detailní náhled

lepenková střecha3

lepenková střecha3 

Detailní náhled

zásahy JSDH Běstvina

zásahy JSDH Běstvina 

Detailní náhled

zásahy JSDH Běstvina1

zásahy JSDH Běstvina1 

Detailní náhled

zásahy JSDH Běstvina2

zásahy JSDH Běstvina2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem