HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jednotky v Ústeckém kraji mají novou brašnu pro třídění osob metodou START

Varnsdorfský hasič Jaroslav Hocko navrhl optimální řešení. 

 

DSC_3488.JPG


Již delší dobu řešeno, jak a čím dělat jedny z nejsložitějších zásahů, které mohou záchranné složky IZS potkat a to hromadná neštěstí. Bohužel události tohoto typu rozhodně v naší republice nejsou výjimkou. Navíc metodika souhrnných předpisů ohledně společných zásahů rozhodně využívá kapacity hasičských sborů a jednoznačně vymezuje pojem hasič-zdravotník. Tento pojem je u většiny sborů běžnou praxí, která se stále více osvědčuje. Metodika sice hovoří jasně, ale velký problém nastává v prostředcích, kterými se mají označovat zranění.

 

V každém kraji se úkolu zhostili po svém. Někteří se rozhodli jít cestou papírových "koncertních" pásků. Což je poměrně levné a účelné řešení, které ale popíralo jedenu z nejdůležitějších potřeb a to je rychlost. Označení osoby zabralo spousty času a navíc se jedná o jednorázovou záležitost. Jiní se rozhodli využít tzv. elektrikářské pásky ve čtyřech barvách. Rychlé, levné, ale opět jednorázové a bez možnosti předat počty zraněných zdravotnické složce. Tato informace je stěžejní pro odhad SaP, využití kapacit nemocnic apod.

V Ústeckém kraji se zhostila skupina NZP úkolu najít rychlé, jasné a finančně dostupné řešení. Nejprve jsme se rozhlédli po světě, nabídkách firem jak tuzemských, tak i zahraničních. Prostředky, které využívá armáda, bohužel nesplňovaly potřeby v civilním prostředí. Zjistili jsme, že žádný dostupný prostředek v současnosti není na trhu. Díky vstřícnosti vedoucího odd. IZS Ústeckého kraje mjr. Tomáše Štěpánka pomalu začal vývoj pásku ve firmě Identifikační systémy s.r.o. - IDSYS.CZ, která se jako jediná byla ochotna podílet na tvorbě unikátního systému za přijatelnou cenu. Pásek byl nakonec schválen, jelikož splňoval vše potřebné a to: snadnou manipulaci, silnou reflexní vrstvu, možnost popisu pásku, vícenásobné použití, odnímatelnou část, která zajistí možnost celkovému součtu a finanční dostupnost.

Po pořízení pásků nastal problém, do čeho a jak je umístit. Nejprve se zdálo, že pásky dáme do jakékoli brašny a vše bude fungovat. Bohužel opak je pravdou. Díky kontaktům a obrovským referencím jsme se dostali k vývojovému středisku Special Product Manufacturing - SPM Liberec. Tato firma vyvinula naprosto ojedinělou brašnu, která nad očekávání splňuje požadavky.
Použití brašny je naprosto jednoduché a intuitivní. Jde samozřejmě o fakt, že zásahy na tuto činnost jsou sporadické a pokud se událost stane během noci, v zimě, dešti, mrazu nebo naopak v létě a horku je potřeba ihned a jasně začít pracovat. K nasazování pásků stačí pouze rozepnutí zipu brašny. Ihned se nám odklopí všechny barevné pásky, které se dají jednoduše vytáhnout a mohou jedním pohybem umístit na končetinu zraněného. Pásek je samonavíjecí (klasický systém tvarového plechu uvnitř). Nad všemi pásky je v brašně umístěno chemické světlo, které osvítí nejen pásky, ale i jednoduchý návod, který navede třídící skupinu. Návod má popisovatelnou část, která se dá v případě potřeby využít k zapsání důležitých údajů. Psaní zajišťuje popisovač, který nezklame ani v dešti a teplotách pod bodem mrazu. Je navíc součástí brašny, takže nemůže dojít ke ztrátě. K jedinému ošetření, které provádí třídící skupina je zamezení velkým krevním ztrátám. K tomu účelu jsou určeny úchyty na vrchní části a to konkrétně pro C.A.T. turniket. Z vnitřní strany jsou podélné oka (aby nedocházelo k sesunutí) pro klasické gumové škrtidla o různých průměrech. Je zde i prostor pro tlakové obvazy. Popruh brašny je nastavitelný s rychlosponou. U popruhu je kapsička na pět párů jednorázových rukavic se snadným vyndavacím otvorem. Brašnu je možno připevnit i ke klasickému hasičskému opasku s karabinou a i běžnému opasku díky dvojitému popruhu pro opasek. Dvě kapsičky uvnitř je možno propojit a umístit dětský ambuvak, který je nově doporučován mít ve výbavě. Kapsu je možno přepažit a umístit polomasku, případně jiné vybavení. Během třídění je možno předat informaci o průběžném počtu již zatříděných osob. Po ukončení třídění se odcvaknou zajišťovací oka a rozepne zakrývací část. Útroby brašny nám poskytnou konečnou informaci o celkovém počtu všech vydaných pásků. Brašna je po ukončení během chvilky opět připravena k použití. Jednotlivé pásky jsou popsány individuálně a je možno, při ztrátě nebo poškození, doplnit chybějící kus.
Celkové rozměry jsou 34x43 cm, tloušťka brašny je 8 cm a váha s plným vybavením 4 Kg.
Jelikož brašnu nemá nikdo v distribuci je potřeba si jí v případě zájmu pořídit přímo u výrobce. Je to nejlevnější cesta k nákupu. Celková cena se pohybuje okolo 5.000 Kč. Zástupci firem jsou k dispozici a ochotni vyhovět Vašim konkrétním požadavkům. Technické parametry jsou volně k dispozici. Exkluzivně zde na webu požáry.cz a u výrobců stačí pouze sdělit, že máte zájem o produkt pro hasiče na START.

Jako autor celého projektu bych chtěl zejména poděkovat mjr. Bc Tomáši Štěpánkovi, který celou věc zastřešil a podpořil. Bc. Zdeňkovi Břečkovi, který byl vůbec u zrodu nápadu reflexních pásků. Nstržm. Petru Weinföfrovi Dis. za podporu. Mjr. Ing. Jirkovi Hyklovi s administrativní spolupráci. Portálu požáry.cz (miw) a všem na cvičení Rescue Patrol, kde probíhalo několikanásobné testování ve ztížených podmínkách.

Pásky: firma IDSYS.cz L. Vala, tel: 602 488 275, mail: lukas.vala@idsys.cz
Brašna: firma SPM Liberec, P. Kabeláč, tel:606 084 694, mail:pavel.kabelac@spm-liberec.com
případné další info: pprap. Hocko Jaroslav, mail:jaroslav.hocko@ulk.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

DSC_3488

DSC_3488 

Detailní náhled

DSC_3492

DSC_3492 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem