HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Je čas bilancovat

S blížícím se koncem roku pojďme nahlédnout do statistiky. Bilancovat mohou už teď i hasiči Pardubického kraje. Sice do konce roku 2021 zbývá ještě několik dní a statistika se může ještě výrazně změnit, přesto již nyní nabízíme trochu čísel ze statistiky.

Hasiči Pardubického kraje zasahovali v roce 2021 (1. 1. 2021 do 27. 12. 2021) u 8380 událostí (včetně planých poplachů) – Pardubice 2177, Chrudim 1815, Svitavy 1652, Ústí nad Orlicí 2736.

Technických pomocí v kraji bylo za rok 2021 do 27. prosince celkem 5572. Od nás víte, že mezi tyto události se řadí vyproštění osob z výtahu, nouzové otevření bytu, měření koncentrací, odstraňování spadlých stromů, zásahy na povodně, ale také technologické pomoci. Během uplynulého období roku 2021 hasiči zasahovali u 1317 dopravních nehod v kraji. V průběhu roku jsme likvidovali 638 požárů.

Letos jsme opět pomáhali s pandemií Covid-19 a v souvislosti s pandemií jsme zasahovali u 606 událostí.

Mezi největší požáry roku 2021 se v jednotlivých okresech zatím zařadí tyto události:

Ústí nad Orlicí: 18.11.2021 - požár haly na likvidaci autovraků ve Vysokém Mýtě. Od samého počátku této události byli na místě vyšetřovatelé požárů a kriminalisté, kteří se případem intenzivně zabývají. Pro zjištění možné příčiny výbuchu požádal vyšetřovatel hasičů o spolupráci i pyrotechniky Police ČR. Společnost, v níž došlo k explozi, se zaměřuje ve svých prostorách na ekologickou likvidaci autovraků a kovového odpadu. Jednotka profesionálních hasičů z Vysokého Mýta na místě v den exploze ihned provedla po svém příjezdu průzkum místa události. Vzhledem ke skutečnosti, že všechna drobná ohniska požáru byla již uhašena, předal velitel zásahu místo události vyšetřovateli hasičů a jednotka se vrátila zpět na základnu. Vyšetřovatel hasičů ve spolupráci se zástupci společnosti provedl ohledání místa události a zjistil, že výbuch dosti značně poškodil recyklační linku a prvotní škoda byla odhadnuta na třicet milionů korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 270 milionů korun, příčina je stále v šetření.

Pardubice: Dalším velkým požárem byl požár drůbežárny v Holicích, části Staré Holice, ke kterému došlo 10. června 2021 ve večerních hodinách. Požárem došlo k částečné destrukci jedné z hal, ve které byla chována drůbež. Škoda byla majitelem vyčíslena na 13.500.000 Kč. V přímé souvislosti s požárem došlo k úhynu pouze několika málo slepic, ostatní se podařilo zachránit. Vzhledem k velikosti objektu a riziku zřícení střešní konstrukce na zasahující hasiče, byl na místo povolán Záchranný útvar HZS s pásovým rypadlem vybaveným drapákem, který rozebral konstrukci haly. Jako příčina vzniku požáru byla stanovena verze nepředpokládané technické závady na elektroinstalaci objektu, kdy došlo k mechanickému poškození izolace vodičů a k následnému zkratu a požáru. 

Chrudim: V pořadí třetím požárem podle výše způsobené škody byl požáru velkokapacitního seníku ze dne 13. července 2021. K požáru došlo v odpoledních hodinách. Vlivem požáru došlo ke zřícení konstrukce střechy dovnitř objektu, což značně komplikovalo likvidaci požáru. Po dohodě s majiteli objektu bylo velitelem zásahu rozhodnuto o ponechání vyhoření uskladněného sena s následnou likvidací zbylých ohnisek. Zásah se tedy prodloužil až do 20. 07. 2021, kdy došlo k vyvezení zbytků konstrukce střechy z objektu ven a dohašení posledních ohnisek požáru. Požár způsobil celkovou škodu ve výši 13.060.000 Kč, kdy převažující škody jsou na objektu seníku. Jako příčina vzniku požáru byla stanovena verze samovznícení uskladněného materiálu.

Svitavy: 4.5.2021 - požár zásobníku plynu bioplynové stanice v Dětřichově u Moravské Třebové, škoda 2,5 milionů korun, uchráněno 10 milionů korun, příčinou byla iniciace výbušné směsi výbojem statické elektřiny

Do letošních statistik také musíme zahrnout dva požáry, při kterých došlo k úmrtí osob. K prvnímu z nich došlo v obci Lukavice, část Loučky (okr. Chrudim) dne 19. 01. 2021 v objektu, kde přebýval bezdomovec. Tomu se stalo osudným porušení předpisů o požární ochraně při používání otevřeného ohně. K druhému úmrtí při požáru došlo v Pardubicích, části Pardubičky dne 09. 11. 2021, kdy se jednalo taktéž o osobu bez domova, která bivakovala v lesním porostu v provizorním stanu. I v tomto případě bylo na vině používání otevřeného ohně v rozporu s předpisy o požární ochraně.


por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem