HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jaký je celkový dopad dlouhodobého přerušení dodávek elektřiny na občany kraje. Takový byl námět cvičení Výpadek 2018.

Cvičení se kromě pořádajících hasičů zúčastnili zástupci úřadů a organizací ze sféry energetiky, telekomunikací, dopravy, zdravotnictví, sociálních věcí, školství, služeb, životního prostředí či veřejné správy 

Během vichřice Herwart na konci října loňského roku zasahovali hasiči u více než 700 událostí. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy, které velmi často poškodily elektrické vedení. V důsledku těchto událostí bylo v kraji 69 obcí postiženo částečným nebo i úplným výpadkem dodávek elektřiny. Řešení obnovy dodávek elektřiny a především zajištění základních potřeb a služeb pro obyvatele do doby obnovení dodávek bylo jedním z hlavních úkolů krizového štábu kraje, který při vichřici zasedal. Stejný cíl mělo i cvičení Výpadek 2018, které připravil Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje ve spolupráci s Krajským úřadem Karlovarského kraje. Cvičení bylo realizováno jako odborná diskuze pracovních skupin složených z pozvaných odborníků. V prostorách krajského úřadu diskutovali členové jednotlivých skupin o důsledcích a možnostech řešení při výpadku elektrické energie po dobu jedné hodiny až čtyř dnů.

Účastníci cvičení byly rozděleni do šesti skupin podle svého zaměření. Jednalo se o skupinu základních a ostatních složek IZS, skupinu dodavatelů energií, skupinu zdravotnictví, sociálních věcí a školství, skupinu služeb z oblasti komunikací, dopravy, pošty a obchodů, skupinu životního prostředí, zemědělství a potravinářství a skupinu úřadů a krizového řízení ve veřejné správě. Celkem se cvičení zúčastnilo sto osob. Výsledky z jednotlivých debat budou sloužit pro analýzu dopadů dlouhodobého výpadku elektrické energie v jednotlivých sférách s určením priorit pro zajištění základních lidských potřeb a služeb v postižených oblastech.

Součástí cvičení byl dotazník určený pro obyvatele kraje, který měl zmapovat připravenost obyvatel na dlouhodobější výpadek dodávek elektrické energie. Dotazník vyplnilo 1826 respondentů. Z následného vyhodnocení například vyplynulo, že naprostá většina obyvatel nemá k dispozici náhradní zdroj elektrické energie, zároveň mají velmi omezené zásoby pitné vody a trvanlivého jídla pro déletrvající krizový stav. Kompletně zpracované výsledky ankety i výstupy ze cvičení budou sloužit jako podklad pro jednání bezpečností rady kraje.

Odkazy do noveho okna

výpadek

výpadek 

Detailní náhled

výpadek_02

výpadek_02 

Detailní náhled

výpadek_03

výpadek_03 

Detailní náhled

výpadek_04

výpadek_04 

Detailní náhled

výpadek_05

výpadek_05 

Detailní náhled

výpadek_06

výpadek_06 

Detailní náhled

výpadek_07

výpadek_07 

Detailní náhled

výpadek_08

výpadek_08 

Detailní náhled

výpadek_09

výpadek_09 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem