HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak správně uhasit hořící olej na pánvi

Profesionální hasiči z požární stanice v Olomouci sice nezasahovali u události, která se stala v pondělí 12. října 2015 v odpoledních hodinách na jedné z ubytoven v Olomouci a o které informovala Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje (muž se popálil, když se mu vzňal olej při smažení řízků a on jej hasil vodou), nicméně hasičů se jistě týká. 

Každý pátý požár v České republice vznikne v domácnosti a nejčastěji v kuchyni při přípravě jídel.

Hasiči radí:

  • nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,
  • horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,
  • nejednejte unáhleně a impulzivně,
  • nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),
  • pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například:
    • nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče),
    • mokrou utěrku nebo hadr,
    • pokličku, pečicí plech.

Pro rychlejší zjištění požáru ve vaší domácnosti vám může pomoci autonomní hlásič požáru, pro jeho likvidaci specální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).

V rámci oslav 70. výročí profesionálních hasičů v Olomouci měli hasiči pro veřejnost připravenu dynamickou ukázku toho, jak postupovat v kuchyni, pokud se vám při přípravě jídla vznítí olej. Na přiložené fotografii můžete vidět, jak se plameny zachovají, když do pánve se dvěma deci oleje nalijete pohárek vody.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz 

Odkazy do noveho okna

nasledek haseni oleje vodou

nasledek haseni oleje vodou 

Detailní náhled

nasledek haseni oleje vodou

nasledek haseni oleje vodou 

Detailní náhled

nasledek hasení oleje vodou

nasledek hasení oleje vodou 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem