Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak se vypořádat se stresem po prožitém ozbrojeném konfliktu? I to budou čeští hasičští psychologové učit své ukrajinské kolegy.

21. 10. 2014 (Nicole Zaoralová) - Psychologická služba HZS ČR byla založena roku 2003 jako podpora pro příslušníky a zaměstnance při jejich náročné činnosti. Mimoto se psychologové věnují i lidem zasaženým mimořádnou událostí, např. po dopravní nehodě, požáru či při živelních katastrofách většího rozsahu (vichřici, povodních apod.). Všechny tyto zkušenosti pak předávají v rámci školení a výcviků kolegům z ostatních resortů a institucí. Dlouhodobě spolupracují též s Charitou ČR, s jejímiž představiteli se potkávají pravidelně, například při povodních.  

Psychologická služba HZS ČR byla založena roku 2003
jako podpora pro příslušníky a zaměstnance při jejich náročné činnosti. Mimoto se psychologové věnují i lidem zasaženým mimořádnou událostí, např. po dopravní nehodě, požáru či při živelních katastrofách většího rozsahu (vichřici, povodních apod.). Všechny tyto zkušenosti pak předávají v rámci školení a výcviků kolegům z ostatních resortů a institucí. Dlouhodobě spolupracují též s Charitou ČR, s jejímiž představiteli se potkávají pravidelně, například při povodních.
 
Díky dlouholeté spolupráci požádala Charita ČR lektory z Psychologické služby Hasičského záchranného sboru ČR o pomoc při školení odborníků z Ukrajiny. Ukrajinští psychologové byli vybráni z řad psychologů, kteří na Ukrajině v současnosti působí a poskytují zde psychosociální pomoc. Účastníci byli vybráni ve spolupráci s Charitou Ukrajina a Ukrajinskou katolickou univerzitou ve Lvově.
 
Pro celkem patnáct psychologů zorganizovala Charita ČR ve dnech 20. až 24. října 2014 speciální kurz. Ukrajinští odborníci se naučí základy školitelských dovedností v oblasti psychosociální péče, stresu a posttraumatickém syndromu. Po návratu zpět na Ukrajinu tak budou moci působit jako školitelé pro další ukrajinské kolegy, kteří pracují v oblasti psychosociální pomoci. Znalosti a dovednosti, které získají během školení, předají pak na východě Ukrajiny civilistům, kteří byli účastníky ozbrojeného konfliktu, tak vnitřním uprchlíkům po celé Ukrajině.
 
Kurz se bude skládat z teoretických bloků i praktických částí s nácvikem modelových situací, budou použity i metodické videomateriály a rozbory konkrétních situací a problémů. Účastníci se seznámí s principy práce s lidmi pod zátěží nadměrného stresu, jak zacházet s lidmi po prožitém traumatu i s těmi, kteří vykazují projevy posttraumatického syndromu.
 
 „Lektoři z Psychologické služby Hasičského záchranného sboru ČR jsou zkušenými psychology a budou předávat zkušenosti zejména z jejich práce s klienty, kteří potřebují psychosociální pomoc. Jde o přenos české zkušenosti do zahraničí. Na kurzu se bude podílet kromě psychologů z MV-generálního ředitelství hasičského záchranného sboru ještě psycholog HZS Středočeského, Zlínského a Olomouckého kraje,“ říká plk. PhDr. Zuzana Dittrichová, vedoucí psycholog HZS ČR.
 
Školení financuje Charita ČR z prostředků veřejné sbírky Charita pro Ukrajinu vyhlášené mimo jiné v důsledku konfliktu na východě Ukrajiny.
 
Video z akce:

 

 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem