Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak se hasí zámek

Dne 16.června 2012 v 11.50 hodin vzniká požár v půdním prostoru Rejtova paláce. V té době se zde nachází skupina návštěvníků. Ze zakouřeného prostoru je průvodce evakuuje na nádvoří. Při kontrole počtu návštěvníků zjistí, že dva návštěvníci chybí. Po přijetí tísňové zprávy vyjíždějí na místo události profesionální hasiči ze stanice Blatná a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Blatná. Zásah začíná. 

Zámek BlatnáZámek Blatná
Toto je námět cvičení, které proběhne v sobotu 16. června 2012 od 11,45 hodin v Rejtově paláci zámku Blatná. Jeho cílem je příprava jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z Blatné na provedení záchranných a likvidačních prací při požáru na zámku. Ověřovat se budou taktické postupy, zásady řízení zásahu, součinnost s jednotkami sborů dobrovolných hasičů, procvičovat pak záchrana osob a postupy při hašení.
 
Nácvik záchranných a likvidačních prací v případě požáru není na zámku vůbec od věci, protože ten ve své historii již dvakrát vyhořel. Poprvé tomu bylo v roce 1763, ještě za pánů z Rožnova, podruhé, v roce 1845, hořela střecha vstupní věže.
 
Všichni novináři jsou srdečně zváni. Součástí ukázky bude i možnost podívat se přímo na místo simulovaného požáru.
 
Pro účast je nezbytná akreditace:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, mob. 602 215 142, nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
Cvičení je součástí konference s názvem
 
Hrady, zámky – možnosti jejich zabezpečení
 
Konferenci pořádá Asociace majitelů hradů a zámků ve spolupráci s Ministerstvem kultury, Národním památkovým ústavem, MV-generálním ředitelstvím HZS ČR a Profesní komorou požární ochrany.

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Hlavním organizátorem konference je baronka Jana Germenis-Hildprandt, prezidentka Asociace majitelů hradů a zámků, spolumajitelka zámku Blatná.
 
Na konferenci se budou projednávat témata z oblasti požární bezpečnosti kulturních památek a požární prevence památkových objektů z hlediska zachování kulturního dědictví pro další generace.
 
Po přednáškách bude následovat praktická část, která naváže na předcházející cvičení. Účastníci se budou věnovat průzkumu požárních rizik zámku Blatná a navrhovat technická řešení zjištěných problémů. Následovat bude prohlídkazámku zaměřená na požární rizika a návrhy řešení pro jejich odstranění.
 
 
 
O zámku(informace jsou z webu zámku v Blatné)
 
Zámek BlatnáZámek Blatná
První zmínky o Blatné najdeme již v polovině 13. století, kdy byla postavena vodní tvrz chráněná soustavou rybníků. V průběhu 14. století byl objekt přestavěn na gotický hrad. Počátkem 17. století dochází k postupné přeměně hradu na zámek. Roku 1798 koupil zámek od bratrů Serenyiů, Václav Karel Hildprandt z Ottenhausen, český šlechtic tyrolského původu. V držení jeho rodiny setrvala Blatná, s vynuceným přerušením v době komunistické diktatury, až do současnosti.
 
Dnešní zámecký soubor Blatná patří nesporně mezi stavebně – historicky nejhodnotnější a architektonicky nejvýznamnější památky svého druhu u nás. Vedle Švihova a Červené Lhoty je jedním z nejzachovalejších vodních panských sídel u nás a patří ke klenotům mezi českými hradními komplexy.
 
Rejtův palác, kde bude požár simulován, vznikl v letech 1515 – 1530 přebudováním jihozápadního paláce na třípatrový pozdně gotický s renesančními prvky. Přestavbu realizoval královský stavitel Benedikt Rejt, k jehož neslavnějším dílům patří například Vladislavský sál Pražského hradu nebo Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.
 
Jana Hildprandtová–Germenisová
(nar. 16. 5. 1947), baronka
Druhá dcera Bedřicha. Od roku 1960 žila s rodiči v Etiopii. V roce 1970 se provdala za Spiridona Germenise. V roce 1981 se jim narodil syn Stefanos-Filipos. V roce 1990 se s manželem, matkou i synem vrátila do Československa. Po restituci v roce 1992 je s matkou a sestrou spolumajitelkou blatenského zámku.

 
 
 
Zámek Blatná
Na Příkopech 320
Blatná
388 01

 
GPS souřadnice:
Loc: 49°25'21.665"N, 13°52'46.197"E
web:www.zamek-blatna.cz
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
Odkazy do noveho okna

Zámek Blatná

Zámek Blatná 

Detailní náhled

Zámek Blatná

Zámek Blatná 

Detailní náhled

Zámek Blatná

Zámek Blatná 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem