HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak se chovat při bouřce

Meteorologové předpovídají na následující dny silné bouřky s velmi nebezpečnými doprovodnými jevy.
                Hasiči Pardubického kraje doporučují během bouřky, silného větru a přívalového deště nevycházet zbytečně ven. Přívalový déšť může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů apod. Pro omezení škod nárazovým větrem je dobré zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.). Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví i zásahu bleskem.
 
Pokud už se nacházíme venku, tak se schovat. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné bleskosvodem.
V přírodě se můžeme schovat v hustém lese či například u úpatí vysoké skalní stěny. Naopak se rozhodně neschováváme pod osamělými stromy, převisy nízkých skal, či v menších staveních bez bleskosvodu.
Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti sloupů elektrického vedení, vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch.
Je-li to možné, přečkejte nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách. Za jízdy autem je vhodné snížit rychlost jízdy, v případě krupobití, výrazného zesílení větru či deště i zastavit na bezpečném místě.
Jelikož je blesk jak známo silný elektrický výboj atmosférického původu, velké nebezpečí hrozí při koupání či plavbě v loďce, příliš bezpečné není ani telefonování, či práce s elektrickými a plynovými spotřebiči.
 
Za bouřky venku nepřenášejte kovové předměty (ani deštník!) – fungují totiž jako bleskosvod. Ačkoliv za bouřky si většinou na nedostatek větru nemůžeme stěžovat, není vhodné ani pouštění draků. Při pobytu v přírodě během bouřky neutíkejte ani se neschovávejte pod osamocenými stromy, v obou případech by vás blesk mohl zasáhnout.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem