HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak prožít Filipojakubskou noc v poklidu

V noci z 30. dubna na 1. května vzplanou na ochranu před zlými silami větší či menší ohně a pálením „čarodějnic“ přivítáme jaro. Aby Filipojakubská noc proběhla v poklidném duchu a z ohně se ve finále nestal „zlý pán“, přinášíme vám několik rad a doporučení, jak se bezpečně v tuto magickou noc chovat. 

Základem pro úspěch celé akce je vhodný výběr místa pro ohniště.

Pamatujte na to, že od kraje lesních porostů musí být ohniště vzdáleno minimálně 50 metrů, od stohu je nutné dodržet odstup minimálně 100 metrů. Úplně zakázáno je rozdělávat oheň ve vysoké trávě a na strništi.

Oheň také nezakládejte pod větvemi a na kořenech stromů, na suchém listí nebo lesní hrabance. Pro rozdělání ohně je ideální hliněný podklad. Pamatujte i na bezpečnou vzdálenost od budov, protože odlétávající jiskry z vysoké vatry mohou velmi snadno zapálit střechu. Ohniště by mělo být zbaveno všech hořlavých materiálů (včetně kořenů a kořínků) a bezpečně odděleno od okolí (např. kameny nebo pískem). V případě vyšších vater oddělte ohniště od okolí pruhem širokým až jeden metr.

Oheň zakládejte jen takový, který jste schopni zvládnout!

Pamatujte, že stačí slabý poryv větru a rázem je z malého ohýnku velký oheň, který se snadno vymkne kontrole. Důležité je sledovat povětrnostní situaci. Při velkém větru raději oheň nerozdělávejte vůbec.

Do ohniště nedávejte to, co tam nepatří.

Stále se setkáváme s tím, že lidé do ohniště dávají i věci, které tam rozhodně nepatří. Jedná se například o pneumatiky, plasty, nádoby s chemikáliemi atd.

Pálení pneumatik nebo jiných materiálů obsahujících chemické látky je v otevřených ohništích pod hrozbou vysokých pokut zakázáno zákonem.

Při rozdělávání nebo udržování ohně nikdy nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny. Raději se obrňte trpělivostí a k podpalu použijte například pevný podpalovač PePo.

Oheň nesmíte ponechat ani na okamžik bez dozoru, hlídejte ho, aby se nevymknul kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru. Mějte nachystán dostatek   vody (popř. písek, hlínu) k uhašení ohně. I proto je dobré umístit ohniště v blízkosti vodního zdroje.  Příjezdové cesty vedoucí k místu pálení musí být průjezdné.

Nezapomeňte ohniště důkladně uhasit a přesvědčit se, že nemůže dojít k opětovnému vznícení.  I ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat  žhavé oharky, které např. vítr může znovu rozdmýchat a oheň roznést do okolí. Hasiči musejí každý rok dohašovat ohniště, která byla po veselici ponechána svému osudu.

.Děkujeme, že nám pálení ohlásíte.  

Fyzická osoba nemá ze zákona povinnost pálení ohlašovat. O ohlášení i přes tuto skutečnost občany prosíme. Ohlášením pálení předejdete zbytečným výjezdům hasičů k domnělým požárům. K ohlášení pálení primárně využijte aplikace na webových stránkách HZS Kraje Vysočina: https://paleni.izscr.cz . Nemáte-li přístup k internetu, pak lze pálení ohlásit na telefonním čísle 950 270 200.  V žádném případě k ohlášení pálení nevyužívejte linky tísňového volání (112 a 150)! Tyto linky slouží k přímé pomoci postiženým mimořádnou událostí.

kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem