HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak požární hlásič před Vánocemi zachránil v Olomouci život aneb Hasiči radí

Jeden zachráněný život, včasná evakuace sousedů a uchráněný majetek za miliony korun. To vše díky jedné malé bílé krabičce – požárnímu hlásiči. 

Právě ten sehrál obrovskou úlohu při prosincovém požáru v domě s pečovatelskou službou v Přichystalově ulici v Olomouci. Z bytu, kde začalo hořet v kuchyni a požár se rychle šířil stupačkami do vyšších pater, se totiž ozýval hlasitý akustický signál. Zburcoval sousedy, kteří zavolali hasiče. Díky včasnému příjezdu zachránily naše jednotky obyvatelku hořícího bytu, která byla zraněná a nadýchala se zplodin hoření. Zároveň hasiči dostali požár velmi rychle pod kontrolu, a tak minimalizovali škody způsobené ohněm.

Pořídit si požární hlásič tedy má velký smysl: může zachránit život vám, vašim blízkým a zároveň snížit škody na vašem majetku.  A přitom stojí pár stokorun. Při koupi požárního hlásiče či detektoru se řiďte následujícími radami:

hasici_radi_leden_hlasic.png

Ve spolupráci s městem Olomouc jsme během posledních 5 let vybavili byty v Olomouci téměř tisícovkou požárních hlásičů a detektorů nebezpečných plynů. Zařízení jsme instalovali především do bytů občanů města se specifickými potřebami, kteří žijí v domech s pečovatelskou službou v majetku města. Nákup byl financován z prostředků úřadu. Montáž detektorů zajistili olomoučtí profesionální hasiči, kteří také obyvatele bytu seznámili s jejich obsluhou.

Podle našich neúprosných statistik jsou požáry v domácnostech ty vůbec nejtragičtější a zároveň při nich zaznamenáváme vysoké škody na majetku obyvatel. V roce 2019 při více než 5 000 požárech v domácnostech zemřelo 66 lidí a 778 se jich zranilo. V Olomouckém kraji jsme v roce 2019 řešili 200 požárů v objektech určených pro bydlení. Zemřeli při nich 4 lidé.  Loni jsme vyjížděli v kraji k více než 150 požárům v domácnostech, zemřel jeden člověk.

Kam požární hlásič umístit?

rozmisteni_hlasicu.jpg

Právě včasné zjištění požáru je rozhodující pro záchranu lidských životů. Hlásiče výrazně zvyšují šance na přežití. Nejdůležitějších je totiž prvních pět minut.

Co tedy v prvních pěti minutách udělat?

1. Nejdříve chraňte své životy, teprve potom až majetek.

2. Pokud to situace dovolí, haste – hasicím přístrojem, vodou, hasicím sprejem apod. Oheň vám však nesmí zatarasit únikovou cestu!

3. Dávejte si pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou (stačí kapesník).

4. Pokud je požár většího rozsahu, zachraňte své životy a okamžitě oznamte událost na tísňovou linku hasičů 150 nebo 112 a řiďte se pokyny operátora tísňové linky.    


por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

rozmisteni_hlasicu

rozmisteni_hlasicu 

Detailní náhled

pozarni_hlasic

pozarni_hlasic 

Detailní náhled

1--DSC0677

1--DSC0677 

Detailní náhled

2--DSC0685

2--DSC0685 

Detailní náhled

3--DSC0691

3--DSC0691 

Detailní náhled

4--DSC0693

4--DSC0693 

Detailní náhled

5--DSC0707

5--DSC0707 

Detailní náhled

IMG_0263

IMG_0263 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem