Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak hasiči prožívali poslední měsíc roku 2021

7. 1. 2021 (MF) - Zásahy běžné, i ty, které jsou typické pouze pro čas Vánoc a Silvestra, jako jsou například požáry od vánočních stromků, adventních věnců a zábavní pyrotechniky. Takový byl pro hasiče měsíc prosinec. 

Jako obvykle mělo svůj vliv na charakter zásahů počasí. Sníh zaměstnal hasiče nejen na silnicích u dopravních nehod, ale také na horách, kam jsme byli přivoláni na pomoc lyžařům, se kterými se zasekla lanovka a nemohli se dostat bezpečně na zem. Naštěstí máme v našich řadách šikovné hasiče-lezce, kteří se na tyto situace pravidelně a celoročně připravují.

V rámci boje proti covid-19 jsme opakovaně rozváželi po celé České republice antigenní testy určené dětem do škol.

A při všech těchto činnostech jsme samozřejmě nezapomínali ani na zvířátka, jako například hasiči z Vodňan, kteří zachránili srnku, pod kterou se probořil nedostatečně zmrzlý led na rybníku.




POŽÁRY

Škodu za více jak 1 milión způsobil požár rodinného domu na Bruntálsku

Celkem pět jednotek hasičů z Moravskoslezského kraje zasahovalo v neděli, 5. prosince 2021, před 5. hodinou ranní v Karlovicích na Bruntálsku, části obce Zadní Ves, u požáru rodinného domu. Požár způsobil škodu, která byla předběžně vyčíslena na více než 1 milión korun. 

Událost byla na operační středisko hasičů nahlášena ve 4:47 hodin ráno. Na místo ihned vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Bruntál spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Karlovice, Vrbno pod Pradědem a Světlá Hora. Později byla na místo povolána další jednotka dobrovolných hasičů Města Albrechtice.

MSK_Požár rodinného domu na Bruntálsku_pohled na hořící budovu a CAS.jpgPři příjezdu první jednotky byla již střecha rodinného domu zcela v plamenech. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 6:00 hodin ráno. Další dvě hodiny jim trvala likvidace požáru, neboť bylo třeba rozebrat stavební konstrukce a dohledat skrytá ohniska požáru. K tomuto hasiči využívali i termokameru.

Po ukončení zásahu byla ponechána na místě události na dohled jedna jednotka, která byla k dispozici jak vyšetřovatelům příčin vzniku požáru z řad Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, tak vyšetřovatelům z řad Policie České republiky, kteří na místě zjišťovali, proč k požáru došlo. 

Požár se obešel bez zranění osob, škoda způsobená požárem byla majitelkou objektu předběžně vyčíslena na více jak 1 milión korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/skodu-za-vice-jak-1-milion-zpusobil-pozar-rodinneho-domu-na-bruntalsku.aspx



Požár autoservisu v Praze 15 likvidovaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů

V pondělí, 6. prosince 2021, krátce před půlnocí, zasahovaly jednotky pražských profesionálních a dobrovolných hasičů v ulici Hornoměcholupská v Praze 15 u požáru autoservisu. 

Po příjezdu první jednotky bylo zřejmé, že plameny zachvátily jednopodlažní budovu o rozměrech 15x15 metrů v plném rozsahu. Hasiči zasahovali v dýchací technice a na lokalizaci požáru nasadili pět vodních proudů včetně jednoho proudu z výškové techniky. 

V objektu autoservisu byly tlakové lahve, u některých došlo k jejich roztržení. Plameny zasáhly vnitřní část servisu včetně zaparkovaných vozidel a celou střechu. 

PHA_Požár autoservisu v Praze 15_2.jpg
Za několik desítek minut jednotky zabránily dalšímu šíření plamenů, nicméně během zásahu došlo k částečnému zřícení střechy objektu a narušení statiky budovy. 

S ohledem na počet jednotek byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Na místě zasahovaly jednotky pražských profesionálních hasičů ze stanice Strašnice a Chodov, spolu s chemiky z Petřinské stanice a velitel směny z Centrální stanice. K požáru byly postupně povolány jednotky dobrovolných hasičů z Dolních Měcholup, Dubče, Kolovrat, Kolodějí, Benic a Újezdu. 

Rozsah škod a příčina požáru jsou v šetření hasičských vyšetřovatelů a Policie ČR.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-autoservisu-v-praze-15-likvidovaly-jednotky-profesionalnich-a-dobrovolnych-hasicu.aspx



Rozsáhlý požár ve Vizovicích

Devatenáct minut po půlnoci v pátek, 10. prosince 2021, byl vyhlášen poplach pro hasiče z Vizovic a blízkého okolí, neboť na ulici Dubovsko ve Vizovicích na Zlínsku byl hlášený požár kotelny u rodinného domu.

K požáru ihned vyjeli hasiči ze stanice Zlín a dobrovolné jednotky z Vizovic a Zádveřic. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár hospodářské budovy, která se nachází v těsné blízkosti domu a hoří i společná střecha obou objektů. Jednalo se o rozsáhlý požár, proto si velitel zásahu na místo povolal další jednotky, a to ze stanice Otrokovice a dobrovolné jednotky z Želechovic nad Dřevnicí, Pozděchova, Bratřejova, Jasenné a Ubla. Taktéž se na místo požáru dostavil velící důstojník směny, který převzal velení a vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu.

Zásah hasičům komplikoval špatně dostupný terén, kdy silnice byla zasněžená a kluzká. Byl tak velký problém dostat se k hořícímu objektu s těžkou technikou. S tím jim na pomoc přijel sypač, který posypal a uklidil namrzlou silnici.

Požárem byla značně zasažena střecha a hospodářská budova. K hašení hasiči použili vodu z nedalekého potoka. Postupně střechu sundávali a prolévali vodou. Podařilo se tak uchránit část podkroví a přízemí rodinného domu. Požár však zničil střechu, celou hospodářskou část a dřevník.

Na požářiště se dostavil vyšetřovatel hasičů, který provedl první ohledání místa. Další šetření bude probíhat dnes za denního světla. Příčina požáru je tak stále v šetření. Vzniklá škoda byla předběžně vyčíslena na tři miliony korun.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Obyvatelé domu byli bezpečně evakuováni a přístřeší jim poskytli sousedi a rodina.

https://www.hzscr.cz/clanek/rozsahly-pozar-ve-vizovicich.aspx



Požár pneumatik v Kladně způsobil rozruch

V úterý, 21. prosince 2021, krátce před polednem přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o hustém černém kouři stoupajícím z areálu bývalého areálu Poldi. 

Na místo byly vyslány profesionální jednotky z Kladna společně s dobrovolnými jednotkami obcí Braškov, Hřebeč a Pchery.

SČK_Požár pneumatik v Kladně_zasahující hasiči před hořícím objektem.jpgHustý dým byl vidět ze širokého okolí a tak nebylo těžké najít místo události. To bylo silným kouřem zcela zahaleno a zpočátku nebyl jasný rozsah, ani co přesně hoří. Průzkumem hasiči zjistili, že se jedná o požár pneumatik, které hoří na několika hromadách v dohledové vzdálenosti od sebe.

První ohnisko požáru bylo v dřevěné budově, která byla ohněm také poškozena. Druhé se nacházelo pod železným přístřeškem a třetí před vchodem do staré zděné budovy. Z důvodů rozlehlosti místa požáru byl vyhlášen druhý stupeň poplachu a na místo zamířily posilové jednotky profesionálních hasičů ze Slaného a Stochova společně s dobrovolnými jednotkami obcí Brandýsek, Stehelčeves a Vinařice.

K uhašení ohnisek byly použity čtyři vodní proudy a díky rychlému zásahu se požár nerozšířil na okolní budovy. Po uhašení požáru hasiči zjistili, že došlo k poškození střešní konstrukce dřevěné budovy, ve které byly pneumatiky uskladněny a že se v této konstrukci oheň nadále šíří. Vzhledem k tomu, že všechny budovy byly určeny k demolici, se velitel zásahu po dohodě se zástupci majitele rozhodl část dřevěného přístřešku strhnout, aby zabránil šíření požáru a případnému samovolnému zřícení konstrukce.

Vyšetřovatel požáru určil jako příčinu úmyslné zapálení. Vzhledem k tomu, že celá oblast byla určena k demolici, nevznikla žádná škoda. Přesto požár způsobil značný rozruch, protože byl viditelný ze širokého okolí.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-pneumatik-v-kladne-zpusobil-rozruch.aspx



Kabina strojvedoucího začala při jízdě hořet

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen poslední prosincový den letošního roku pár minut po šesté hodině ranní, a to v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku, kde došlo při jízdě vlaku k požáru v kabině strojvedoucího. Ve vlaku v tu chvíli jel jeden cestující společně s vlakvedoucí a strojvedoucím, který se snažil požár uhasit přenosným hasicím přístrojem. To se mu však nepodařilo. Všichni tři bezpečně z hořícího vozu vyšli ven. Nikdo tak neutrpěl žádné zranění.

Postupně se u požáru sjelo celkem pět jednotek, a to ze stanic Uherské Hradiště a Zlín společně s jednotkami z Ostrožské Nové Vsi, Uherského Ostrohu a Kunovic. K likvidaci požáru hasiči použili dva hasební proudy vody a během krátké chvíle měli požár uhašen. K odvětrání zakouřených vnitřních prostor použili přetlakovou ventilaci.

Na požářiště se dostavili i drážní hasiči z Olomouckého kraje, kteří si na místě převzali velení a zjišťují okolnosti požáru.

Příčina vzniku požáru je nyní v šetření vyšetřovatele hasičů. Vzniklá škoda byla předběžně vyčíslena na jeden a půl milionu korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/kabina-strojvedouciho-zacala-pri-jizde-horet.aspx



 

POŽÁRY – VÁNOCE, SILVESTR



Požár vánočního stromku

23. prosince 2021 v 17:15 hodin likvidovali hasiči ze stanice Louny a dobrovolní hasiči obce Tuchořice požár vánočního stromku a postele v rodinném domě v obci Lipenec  na Lounsku.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat vysokotlakým vodním proudem v 17:32 hodin a likvidovat v 18:02 hodin. Při požáru se zranily tři osoby, které následně ošetřila Zdravotnická záchranná služba.

https://www.hzscr.cz/clanek/menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2021-prosinec-pozar-vanocniho-stromku.aspx



Požár bytu v panelovém domě

24. prosince 2021 v 16:59 hodin hasiči ze stanice Varnsdorf a dobrovolní hasiči obce Varnsdorf a Rumburk likvidovali požár v pátém patře panelového domu v Křižíkově ulici ve Varnsdorfu.

Hasiči oheň uhasili vysokotlakým proudem vody, byt a budovu odvětrali pomocí dvou přetlakových ventilátorů. Požár byl likvidován v 18:41 hodin. Dvě osoby byly předány k ošetření Zdravotnické záchranné službě. Při zásahu došlo k lehkému zranění zasahujícího dobrovolného hasiče po pádu na schodech. Požár vznikl od svíčky na adventním věnečku. Předběžná škoda byla vyčíslena na 100 tisíc Kč.
Požár vánočního stromku.jpg

https://www.hzscr.cz/clanek/menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2021-prosinec-pozar-bytu-v-panelovem-dome.aspx



V Praze způsobila požár prskavka

Na Štědrý den od 19:25 hodin zasahovaly dvě jednotky pražských profesionálních hasičů v Praze 5, v ulici Mošnova, u požáru vánočního stromku v bytě obytného domu.

Požár byl rychle lokalizován, hasiči použili jeden vodní proud na dohašení stromku, sedačky a dalšího vybavení v bytě. Následně odvětrali byt a provedli závěrečnou kontrolu místa požáru, během kterého došlo ke zranění uživatele bytu. Proto byl předán ZZS.

Vyšetřovatel hasičů na místě zjistil, že požár způsobil svou neopatrností jeden z uživatelů bytu při manipulaci s prskavkou u vánočního stromu. Škoda byla odhadnuta na 400.000 korun.

Hasiči v Praze během Štědrého dne zasahovali u dvou požárů, které souvisely s vánoci. Po požáru stromku v Praze 5 ještě večer dohasili menší požár adventního věnce na okně bytu na Černém Mostě.

https://www.facebook.com/hzspraha/posts/6974980562527007



Dva lidé byli popáleni při požáru vánočního stromku v jednom z bytů ve Frýdku-Místku

V pátek 24. prosince 2021 večer zasahovali profesionální hasiči ze stanice HZS Moravskoslezského kraje Frýdek-Místek u požáru vánočního stromku v bytě ve 14. patře výškové budovy v Janáčkově ulici. 

Požár byl na tísňovou linku ohlášen necelých patnáct minut po půl šesté, k zásahu byly vyslány dvě cisternové automobilové stříkačky.

Hasiči průzkumem zjistili mírné zakouření, požár se však podařilo ještě před jejich příjezdem zlikvidovat obyvatelům bytu. Dva lidé se při tom však zranili, utrpěli popáleniny.

Zasahující jednotka provedla preventivní kontrolu okolních bytů, požár se však nerozšířil.

Příčinou vzniku byla stanovena použitá prskavka, materiální škody vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 30 tisíc korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/dva-lide-byli-popaleni-pri-pozaru-vanocniho-stromku-v-jednom-z-bytu-ve-frydku-mistku.aspx



Letošní Silvestr byl opět na požáry bohatý

V době od 20:00 hodin 31. prosince 2021 do 6:00 hodin 1. ledna 2022 vyjeli hasiči celkem k 225 požárům, což je o 139 víc než ve stejném období loňských silvestrovských oslav.

Ve většině případů se jednalo o menší požáry odpadu, křovin, převážně tújí, zbytků pyrotechniky a krabic od pyrotechniky nebo popelnic a kontejnerů na odpad. Za většinou požárů stála zábavní pyrotechnika.

Průměrně hasiči vyjíždějí k 48 požárům za den. Dne 31. prosince 2020 byly jednotky hasičů vyslány k 109 požárům. Od půlnoci do 6 hodiny ranní to bylo 176 požárů.

Nejvíce požárů bylo během Silvestra v Praze, Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Příklady velkých požárů a mimořádných událostí:

V Ostrožské Nové Vsi (okr. Uherské Hradiště) likvidovalo 5 jednotek hasičů požár vlaku na železniční trati č. 340. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Jednalo se o požár tažné lokomotivy s vagónem. Předběžná škoda je 1,5 milionu korun a příčina je v šetření.

V Plzni likvidovalo 11 jednotek požár průmyslové haly, velkoobchod s alkoholem. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Požár byl ohlášen prostřednictvím PCO a na místě potvrzen jednotkami. Škoda je předběžně odhadnuta na 20 mil. Kč.

V Mostě likvidovalo šest jednotek požár bytu ve 14. patře panelového domu. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Z budovy bylo evakuováno 50 osob. Při požáru bytu nebyl nikdo zraněn.

Tragický byl konec roku v Kroměříži. Po 18,00 hodině zde došlo ke střetu osobního vozidla a dvou chodkyň. Hasiči ihned spolu se svědky nehody zahájili předlékařskou první pomoc včetně resuscitace dvěma ženám, které vozidlo srazilo. Jedna z žen bohužel na místě podlehla zraněním, druhou ženu transportovala zdravotnická záchranná služba do areálu nemocnice, kde byla přeložena do vrtulníku letecké záchranné služby.

https://www.hzscr.cz/clanek/letosni-silvestr-byl-opet-na-pozary-bohaty.aspx



 

DOPRAVNÍ NEHODY



Sníh komplikoval dopravu ve Středočeském kraji

Čerstvá sněhová pokrývka ve čtvrtek, 9. prosince 2021, zřejmě zaskočila mnohé řidiče ve Středočeském kraji, proto hasiči už od ranních hodin evidovali větší počet výjezdů k dopravním nehodám, než je tomu obvykle. 

K první dopravní nehodě vyjeli středočeští hasiči po šesté hodině ranní nedaleko obce Jankovská Lhota na Benešovsku. Zde, jako u většiny dnešních výjezdů, šlo „pouze“ o sjetí vozidla mimo komunikaci do příkopu. Toto se navíc částečně převrátilo na bok. Řidič byl ovšem mimo vůz ještě před příjezdem hasičů k události. Ti tak na místě provedli protipožární opatření a zajistili vozidlo proti možnému úniku provozních kapalin.

S tím, jak ráno řidiči cestovali do svých zaměstnání, přibývalo dopravních nehod. Nejvíce jich hasiči ve Středních Čechách zaznamenali mezi šestou a osmou hodinou. Z celkem jedenácti událostí byla pravděpodobně nejzávažnější ta, ke které vyjeli kladenští profesionální hasiči spolu s dobrovolnými hasiči z obce Unhošť. Nedaleko Pavlova na Kladensku došlo k dopravní nehodě osobního automobilu, který narazil do stromu, a uvnitř zůstala zaklíněna osoba. Karosérie vozu byla natolik poničená, že i přes veškerou snahu hasičů trvalo vyprošťování zraněné osoby z vozu dlouhých čtyřicet minut. Po celou dobu jednotky spolupracovaly se zdravotnickou záchrannou službou, které následně zraněnou předaly.

Nedaleko obce Mezouň na Berounsku byli berounští hasiči povoláni spolu se svými dobrovolnými kolegy z obce Rudná k dopravní nehodě autobusu, který sjel do příkopu. Uvnitř zůstalo šest osob, které se bez pomoci hasičů nedokázaly dostat ven. Vlivem sjetí vozidla došlo totiž k zablokování dveří a ty nešly otevřít. Hasiči tak automobilovým jeřábem autobus nadzvedli, aby cestující mohli vystoupit. Vozidlo pak z příkopu vyprostila odtahová služba.

Velmi vážně vypadala událost nedaleko malé obce Úklid, která je součástí Nedrahovic na Příbramsku. Osobní automobil zde krátce po jedenácté hodině dopoledne sjel do Úklidského jezírka. Podle oznamovatele zůstala uvnitř jedna osoba. Ještě než na místo dorazili hasiči ze Sedlčan, podařilo se osobu dostat ven z vozu. Nebylo však jisté, zda pod vodou nezůstaly další osoby. K události proto byli povoláni pražští potápěči z Modřan. Příbuzná řidičky potvrdila, že ve voze cestovala sama. Hasiči však vozidlo přesto prohledali a to s negativním výsledkem. U zraněné osoby z vozidla prováděli záchranáři zdravotnické záchranné služby resuscitaci. Ta byla úspěšná a osoba byla transportována do nemocnice. Hasiči museli následně vozidlo z jezírka vytáhnout a to pomocí automobilového jeřábu a potápěčů. Před třetí hodinou odpoledne se podařilo automobil vyprostit z vody a jednotky se mohly vrátit na své základny.

           Do textu.png

Středočeští hasiči vyjeli za čtvrtek celkem k jednašedesáti událostem, z toho menší polovinu (30) tvořily dopravní nehody (údaj k 18. hodině). Většina z nich se obešla bez zranění a došlo pouze ke škodám na vozidlech.

https://www.hzscr.cz/clanek/snih-komplikoval-dopravu-ve-stredoceskem-kraji.aspx



Autobus visel nad potokem

PAK_DN autobusu_hasiči pomáhají cestujícím dostat se ven z autobusu visícího nad potokem.jpgNásledky hrozivě vypadající nehody odstraňovali ve čtvrtek, 9. prosince 2021, dopoledne hasiči v Bystrém u Poličky v Pardubickém kraji. Došlo zde ke střetu kamionu s autobusem. V autobusu cestovalo 8 osob a řidič. Naštěstí nebyl při nehodě nikdo zraněn. Autobus ale visel na nerovnosti zhruba 3 až 4 m z mostku na potokem.

Hasiči autobus zajistili proti pohybu pomocí lan. Cestujícím hasiči pomohli přes okénko. Po žebříku pak všichni cestující byli bezpečně evakuováni z autobusu a byla jim zařízena náhradní doprava. Samotný autobus vyprošťovala specializovaná firma.

https://www.hzscr.cz/clanek/autobus-visel-nad-potokem.aspx



U nehody u Krasejovky museli hasiči vyprošťovat

Vážná dopravní nehoda se stala v páteční podvečer, 10. prosince 2021, u Kamenného Újezdu, části obce Krasejovka v Jihočeském kraji. 

JČK_DN_hasiči museli cestující z vozu vyprostit.jpgNa silnici I. třídy se střetly osobní automobil tovární značky Peugoet s dodávkou značky Mercedes Benz. K nehodě byly krátce před 17. hodinou vyslány všechny složky integrovaného záchranného systému. Z jednotek požární ochrany operační středisko hasičů k nehodě povolalo profesionální jednotku ze stanice Český Krumlov a svolalo jednotku SDH obce Velešín. V Peugeotu zůstala po srážce zaklíněná osoba - řidič. Hasiči museli použít hydraulické vyprošťovací zařízení, aby řidiče vystřihali ze zničeného auta ven. Záchranné práce zabraly zasahujícím téměř půl hodinu, kdy bylo velmi komplikované a náročné uvolnit nohy zaklíněného řidiče.

Zároveň s vyproštěním hasiči zajistili místo nehody na silně frekventované komunikaci. Provoz hasiči a následně policisté řídit kyvadlově. Dále jednotky provedly nezbytné zabezpečení proti vzniku požáru a kontrolu úniku provozních kapalin.

https://www.hzscr.cz/clanek/hzs-jihoceskeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2021-prosinec-u-nehody-u-krasejovky-museli-hasici-vyprostovat.aspx



V Plané nad Lužnicí skončilo auto opřené o dům

Profesionální jednotka ze stanice Tábor spolupracovala v Plané nad Lužnicí v ulici ČSLA s jednotkou místních dobrovolných hasičů u nehody, při které nabouralo osobní auto do domu. 

JČK_DN_Auto skončilo po nehodě opřené o dům.jpgInformaci o nehodě obdrželi hasiči HZS Jihočeského kraje prostřednictvím tísňové linky 112 v sobotu, 11. prosince 2021 v 3:22 hodin. Průzkum na místě potvrdil a doplnil původní ohlášení - osobní auto značky Škoda nabouralo do domu, skončilo převrácené na střechu a opřené o dům.

Zdravotníci ZZS ošetřovali jednu zraněnou osobu, vyproštění nebylo potřeba. Táborští hasiči provedli u auta protipožární opatření, únik provozních kapalin nebyl zjiištěn. Dobrovolná jednotka řídila provoz na komunikaci.

K nehodě se dostavil vůz odtahové služby a jednotky mohly začít  s vyproštěním auta z domu. Krátce před šestou hodinou ranní velitel zásahu podal zprávu, že Škoda je naložena na voze odtahové služby a že hasiči ještě provizorně opraví poškozené okno.

Dům nebyl pravděpodobně staticky poškozen.

https://www.hzscr.cz/clanek/v-plane-nad-luznici-skoncilo-auto-oprene-o-dum.aspx



Auto zůstalo stát na přejezdu, narazil do něj rychlík

Osobní auto zůstalo ve čtvrtek večer zapadlé v kolejišti na železničním přejezdu u Vokova na Chebsku na trati mezi železničními stanicemi Tršnice a Nebanice. Dvě osoby z vozidla vystoupily a zavolaly přes tísňovou linku 112 o pomoc.

Operační středisko HZS Karlovarského kraje vyslalo na místo hasiče a zároveň požádalo o zastavení provozu na trati. V tu chvíli do uvízlého auta narazil projíždějící rychlík. Ten auto tlačil před sebou dalších zhruba 300 metrů. Hasiči po příjezdu na místo události zkontrolovali, že v osobním autě zaklíněném pod vlakem se nikdo nenachází, následně evakuovali všech 23 nezraněných cestujících z vlaku do přistaveného evakuačního autobusu. Ten pasažéry z vlaku převezl na nádraží v Chebu. Pro vyproštění vozidla bylo nutné odtlačit železniční soupravu do nejbližší zastávky v Nebanicích. Pro obnovení provozu byla nutná důkladná kontrola železniční tratě.

Za posledních sedm dní se jedná o pátou událost na železnici. Před týdnem se srazil vlak s osobním autem u Ostrova, poté hasiči zasahovali u evakuace vlaku po stržení troleje, u Karlových Varů došlo ke střetu vlaku s jednou osobou a poslední dvě události se staly v noci ze čtvrtka na pátek u Chebu a v Kynšperku.

https://www.hzscr.cz/clanek/auto-zustalo-stat-na-prejezdu-narazil-do-nej-rychlik.aspx



 

TECHNICKÉ ZÁSAHY



Tři pondělní záchrany osob z hloubky ve Středočeském kraji

V pondělí, 6. prosince 2021, v odpoledních hodinách vyjeli středočeští hasiči ke třem téměř totožným událostem. Společným jmenovatelem byl pád osoby do hloubky, ze které ji museli hasiči vytáhnout. 

SČK_Záchrana osoby z hloubky_hasič se spouští za pomocí lana do studny.jpgPrvní z trojice událostí byla ohlášena na operační středisko necelou čtvrthodinu po jedné odpoledne v Kostelci nad Černými lesy v okrese Praha-východ. Zde došlo k pádu osoby do 10 metrů hluboké studny. Na místo byly vyslány jednotky HZS Český Brod a Říčany a dobrovolná jednotka obce Kostelec nad Černými lesy. Jelikož šlo o záchranu osoby z hloubky, byli k události povolání také hasiči-lezci z říčanské stanice. K její záchraně používaly jednotky lezeckou techniku. Za necelých dvacet minut od nahlášení události se podařilo osobu ze studny vytáhnout. Přivolaný lékař zdravotnické záchranné služby však konstatoval exitus.

Pro zachování akceschopnosti byla říčanská stanice zálohována dobrovolnou jednotkou Mnichovice, která držela pohotovost na své vlastní zbrojnici.

O dvě hodiny později vyjeli mělničtí profesionální hasiči k obdobné události. Při výkopových pracích došlo k pádu osoby do čtyřmetrové šachty v Bezručově ulici v Mělníku. Na pomoc proto i zde spěchali hasiči-lezci. Ti zraněného vytáhli za pomoci lezecké techniky a transportní vany. Za pomoci kladkostroje a bagru, který se nacházel na místě, hasiči osobu z výkopu vyprostili a předali do péče zdravotnické záchranné službě, která ji transportovala do nemocnice.

K poslednímu výjezdu tohoto druhu mířila kladenská profesionální jednotka do ulice Milady Horákové v Kladně několik minut po půl třetí odpoledne. I zde došlo k pádu osoby do výtahové šachty, která byla cirka sedm metrů hluboká. Ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou hasiči osobu vytáhli. Ta byla následně transportována letecky do jedné z pražských nemocnic.

https://www.hzscr.cz/clanek/tri-pondelni-zachrany-osob-z-hloubky-ve-stredoceskem-kraji.aspx




Ve čtvrtek jsme rozváželi testy

Pátek, 10. prosince 2021, na základě žádosti Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy rozvezl Hasičský záchranný sbor do všech krajů České republiky testy na covid-19. 

Převoz testů zajistil Záchranný útvar HZS ČR a Skladovací a opravárenské zařízení HZS ČR. V Jihomoravském kraji jsme 143 160 kusů testů naskladnili v odpoledních hodinách a okamžitě jsme je začali podle rozdělovníku připravovat pro konkrétní ORP. 

Následně do Brna dorazila hasičská technika ze všech jihomoravských okresů. Testy jsme naložili a rozvezli na příjmová místa ORP, odkud již poputují do škol bez nasazení naší techniky. 

https://www.hzscr.cz/o-nas-hzs-jihomoravskeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi.aspx?q=Y3BpPTI%3d




Hasiči likvidovali další ohnisko ptačí chřipky

Necelé dvě tisícovky hus likvidovali v úterý, 21. prosince 2021, jihočeští hasiči společně s pracovníky Krajské veterinární správy na Novohradsku. 

Přibližně před měsícem zasahovaly jednotky jihočeských profesionálních hasičů u třech mimořádných událostí u rybníků Byňovský a Velebil.

Dnes se hasiči na základě žádosti o spolupráci ze strany Krajské veterinární správy vrátili k Velebilu, ale likvidovali i na dalších dvou místech, a to u Kachního rybníka a Jakulského. Celkem se jednalo o necelé dva tisíce hus.

Zásah hasičů byl stejný jako v předcházejících případech. Hasiči společně s pracovníky KVS se nejprve ustrojili do kompletních ochranných obleků včetně respirátorů. Následně ve vytýčeném nebezpečném prostoru odebrali husy a naložili do připravených velkoobjemových kontejnerů. Zde pak pracovníci KVS provedli likvidaci. Následně každý, kdo pobýval v nebezpečné zóně, musel při výstupu projít osobní dekontaminací. Dekontaminován byl také všechen materiál použitý v ohnisku nákazy. Projít dekontaminací musela i auta, na kterých byly kontejnery s usmrcenou drůbeží odváženy.

Na místa události se dostavila profesionální jednotka ze stanice Křemže, kde je dislokován desinfekční odřad. Ten byl využit na desinfekci hal chovu.
Stejný postup zásahu byl pak proveden i dalších dvou místech.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-likvidovali-dalsi-ohnisko-ptaci-chripky.aspx




Muže z ledové řeky vytáhli hasiči

Pro NEotužilce musí být v současných mrazech koupel v řece naprosto nesmyslným nápadem. Nedobrovolnou koupel zažil den před Štědrým dnem starší muž v Albrechticích na Lanškrounsku.

Hasiči z Lanškrouna pomáhali muži, který se ocitl v řece Moravská Sázava. „Muž volal o pomoc, když se ocitl ve vodě pravděpodobně po pádu z kola. Vystrojili jsme se do tzv. suchých obleků určených pro zásah ve vodě a pomohli jsme mu z řeky ven,“ upřesňuje situaci nprap. Pavel Kopecký velitel zásahu. Muž byl silně podchlazen a utrpěl poranění na hlavě. Hasiči mu do příjezdu zdravotníků poskytli tepelný komfort a poté ho předali do jejich péče.

https://www.hzscr.cz/clanek/muze-z-ledove-reky-vytahli-hasici.aspx



Hasiči z Vysočiny zachraňovali osoby z lanovky

Ve čtvrtek, 29. prosince 2021, zasahovali hasiči z Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ve Ski areálu v Lukách nad Jihlavou.

Vlivem technické závady se zde zasekla sedačková lanovka. V době poruchy bylo na lanovce přibližně třicet lidí. Hlášení o této události přijali na lince tísňového volání v 15:49 hodin.

Na pomoc lyžařům okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Jihlava společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Luk nad Jihlavou a Kamenice.

https://www.facebook.com/HZSKrajeVysocina/posts/4724145457638536


 

ZVÍŘATA


Záchrana labutě uvězněné v rybářském vlasci

Jednotka ze stanice Ústí nad Labem vyjela v pátek, 3. prosince 2021, na Střekovské nábřeží v Ústí nad Labem, odkud byla hlášena 3m od břehu labuť zamotaná do rybářského vlasce.

Hasiči spustili na vodu člun, labuť odchytili a dopravili k veterináři, který ji zbavil háčku zaseklého v zobáku. Poté byla vypuštěna zpět na řeku.

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-labute-uveznene-v-rybarskem-vlasci.aspx



Zraněnému koni pomohli na nohy hasiči

V Dolních Nivách, v části obce Horní Rozmyšl, zasahovali ve čtvrtek 10. prosince 2021, odpoledne hasiči ze stanice Sokolov. Byli zavolání na pomoc se zvednutím koně ze země. Zvíře se i s využitím traktoru místního obyvatele podařilo zvednout, veterinář po prohlídce koně zjistil poranění nohy.

KVK_pomoc při zvednutí zraněného koně_zvíře stojí pomocí podpěry a hasič nad ním přidržuje kapačku.jpg

https://www.facebook.com/hzskvk/posts/4543056929147652



Krávu ze silážní věže zachraňovali hasiči tři hodiny

Máme tu opět jednu zvědavou krávu, která se dostala do maléru. Naštěstí si hořičtí profesionální hasiči dokázali poradit a tříhodinová záchrana měla dobrý konec.

Profesionální hasiči ze stanice Hořice byli vysláni ve čtvrtek, 16. 12. 2021, do obce Třtěnice, aby zachránili krávu uvězněnou v již nevyužívané betonové silážní věži.

Zvědavá kráva proskočila dovnitř otvorem o rozměrech asi 1x1 m, který byl umístěn od země ve výšce asi 70 cm. Uvnitř věže pak byla podlaha zatopená vodou do výšky asi jednoho metru. Menší rozměry otvoru i voda v silu pod úrovní země zavinily, že se zvíře nemohlo dostat samo ven a museli nastoupit hasiči.

Na místě spolupracovala jednotka spolu s veterinářem. Hasiči vodu odčerpali a navíc museli ještě pomocí rozbrušovacího agregátu a elektrického bouracího kladiva zvětšit otvor, kterým kráva do silážní věže prolezla. Dovnitř pak naskládali pod zvětšený otvor dřevěné palety a zaházeli je slámou. Ke zvířeti se už touto cestou dostal ošetřující personál. Ten nasměroval jalovici k otvoru, kterým pak vylezla sama ven. Záchranná akce trvala téměř tři hodiny, ale měla šťastný konec.

https://www.facebook.com/hzskhk/posts/433894264866109



Podchlazenou srnku zachránili z rybníka u Zbudova vodňanští hasiči

U Dívčic, části obce Zbudov zasahovali v sobotu, 11. prosince 2021, vodňanští profesionální hasiči společně s jednotkou SDH obcí Zliv, když zachraňovali z jednoho z místních rybníků srnku. 

Že se srnka probořila v ledu a uvízla ve vodě, zavolali kolemjdoucí lidé na tísňovou linku v sobotu krátce před půl čtvrtou odpolední. Vodňanští hasiči se k srnce dostali na člunu. Propadla se tenkým ledem přibližně 40 metrů od břehu a nemohla se sama dostat ven. Hasiči promrzlou srnku na člunu dopravili na břeh a předali ji zlivské dobrovolné jednotce. Ta ji převezla do záchranné stanice ZOO v Hluboké nad Vltavou.

        JČK_Záchrana srnky_do textu.png

https://www.hzscr.cz/clanek/podchlazenou-srnku-zachranili-z-rybnika-u-zbudova-vodnansti-hasici.aspx


 

Zdroj:
HZS Hlavního města Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Karlovarského kraje
HZS Ústeckého kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Kraje Vysočina
HZS Jihomoravského kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

MSK_Požár rodinného domu na Bruntálsku_pohled na hořící budovu a CAS

MSK_Požár rodinného domu na Bruntálsku_p... 

Detailní náhled

PHA_Požár autoservisu v Praze 15_hasiči při práci na plošině i na zemi

PHA_Požár autoservisu v Praze 15_hasiči ... 

Detailní náhled

PHA_Požár autoservisu v Praze 15_2

PHA_Požár autoservisu v Praze 15_2 

Detailní náhled

ZLK_Požár hospodářské budovy ve Vizovicích_plameny zasažená střecha a zasahující hasiči na ní

ZLK_Požár hospodářské budovy ve Vizovicí... 

Detailní náhled

SČK_Požár pneumatik v Kladně_zasahující hasiči před hořícím objektem

SČK_Požár pneumatik v Kladně_zasahující ... 

Detailní náhled

SČK_Požár pneumatik v Kladně_hasiči hasí hořící objekt

SČK_Požár pneumatik v Kladně_hasiči hasí... 

Detailní náhled

ZLK_Při jízdě vlaku začala hořet kabina strojvedoucího_hasiči před hořícím vozem

ZLK_Při jízdě vlaku začala hořet kabina ... 

Detailní náhled

ÚLK_Požár bytu od adventního věnce_ohořelá část bytu a hasiči

ÚLK_Požár bytu od adventního věnce_ohoře... 

Detailní náhled

SČK_Sníh komplikoval dopravu ve Středočeském kraji.3

SČK_Sníh komplikoval dopravu ve Středoče... 

Detailní náhled

SČK_Sníh komplikoval dopravu ve Středočeském kraji

SČK_Sníh komplikoval dopravu ve Středoče... 

Detailní náhled

SČK_Sníh komplikoval dopravu ve Středočeském kraji_kamion v příkopu a hasiči, kteří se jej chystají vyprostit

SČK_Sníh komplikoval dopravu ve Středoče... 

Detailní náhled

PAK_DN autobusu_hasiči pomáhají cestujícím dostat se ven z autobusu visícího nad potokem

PAK_DN autobusu_hasiči pomáhají cestujíc... 

Detailní náhled

PAK_DN autobusu_hasiči pomáhají cestujícím dostat se ven z autobusu oknem

PAK_DN autobusu_hasiči pomáhají cestujíc... 

Detailní náhled

JČK_DN_hasiči museli cestující z vozu vyprostit

JČK_DN_hasiči museli cestující z vozu vy... 

Detailní náhled

JČK_DN_Auto skončilo po nehodě opřené o dům

JČK_DN_Auto skončilo po nehodě opřené o ... 

Detailní náhled

KVK_DN_do auta na přejezdu narazil projíždějící rychlík_hasiči evakuují cestující

KVK_DN_do auta na přejezdu narazil projí... 

Detailní náhled

KVK_DN_do auta na přejezdu narazil projíždějící rychlík

KVK_DN_do auta na přejezdu narazil projí... 

Detailní náhled

SČK_Záchrana osoby z hloubky_hasič se spouští za pomocí lana do studny

SČK_Záchrana osoby z hloubky_hasič se sp... 

Detailní náhled

JČK_Likvidace ohnisek ptačí chřipky_hasiči v ochranných oblecích vynáší nakaženou drůbež

JČK_Likvidace ohnisek ptačí chřipky_hasi... 

Detailní náhled

KVY_záchrana osob ze zaseklé lanovky_hasič pomocí lana sundává dítě ze sedačky na zem

KVY_záchrana osob ze zaseklé lanovky_has... 

Detailní náhled

ÚLK_Záchrana Labutě uvězněné v rybárském vlasci_2 hasiči pomáhají labuti

ÚLK_Záchrana Labutě uvězněné v rybárském... 

Detailní náhled

KVK_pomoc při zvednutí zraněného koně_zvíře stojí pomocí podpěry a hasič nad ním přidržuje kapačku

KVK_pomoc při zvednutí zraněného koně_zv... 

Detailní náhled

KHK_Krávu ze silážní věže zachraňovali hasiči 3 hodiny

KHK_Krávu ze silážní věže zachraňovali h... 

Detailní náhled

JČK_Podchlazenou srnku zachránili hasiči z rybníka u Zbudova_2 hasiči vezou srnku na člunu ke břehu

JČK_Podchlazenou srnku zachránili hasiči... 

Detailní náhled

JČK_Podchlazenou srnku zachránili hasiči z rybníka u Zbudova_promrzlé zvíře leží přikryté na sedadle v autě

JČK_Podchlazenou srnku zachránili hasiči... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem