Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Interview ČT24 Miroslav Štěpán

10. 8. 2012 (televizní záznam) - Generál Štěpán: Bez peněz hasiči fungovat nebudou 10. 8. 2012 07:57, autor: kat  

Adresa: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095426857-interview-ct24/212411058040809/

Praha - Razantní škrty budou mít negativní dopad na fungování integrovaného záchranného systému v České republice, varoval bývalý generální ředitelHasičského záchranného sboru generál Miroslav Štěpán. "Snižuje se počet lidí, zastavily se investice, nebude se opravovat, obnovovat, bude snížený provoz," charakterizoval současné problémy hasičů.

zdroj: ČT24  Hasičský záchranný sbor
Štěpán si ale nemyslí, že jde o trvalý stav, a věří, že se jedná jen o přechodná opatření v letech 2013-2015. "Jsem optimista, nechci si připustit, že by to mělo celé spadnout," řekl Miroslav Štěpán. Hasiči by v případě dále pokračujících finančních škrtů nemohli poskytovat všechny služby, na které je od nich dnes veřejnost zvyklá. Přitom hasičský sbor dnes nezasahuje jen u požárů, známé je jejich působení při povodních, ale v zimě například odstraňují i sníh ze střech. "Neumím si představit, jak by se k tomu vláda v takovém případě postavila, jak by občanům řekla, že ta služba už tady nefunguje," dodal.

"K povolání hasiče mě jako každého jiného kluka přivedla technika. Na vesnici v té době bylo jedno auto a pak hasičská stříkačka, co tak trochu vonělo benzinem," řekl Miroslav Štěpán.

Už teď pracují čeští hasiči podle Štěpána v horších podmínkách než jejich kolegové v jiných zemích Evropské unie. Došlo k propouštění i snižování platů, problémy jsou i s technikou. "Stáří techniky u hasičů v zahraničí je maximálně dvacet let, my máme i pětadvaceti až třicetiletou techniku," upozornil generál. Na druhou stranu jsou i odvětví, v nichž je Česká republika na evropské špičce, jako třeba odčerpávací zařízení pro odčerpávání vody z lagun a velkých ploch.

"Profese hasiče musí být vždy tak trochu záliba," připomněl generál.

Ministrem vnitra, který věnoval integrovanému záchrannému systému největší pozornost, byl podle Štěpána Stanislav Gross. Největší chaos v resortu podle něj naopak zavládl po posledních parlamentních volbách.

Interview ČT24 Pomoc při povodních se stává jednou z hlavních funkcí hasičů. Miroslav Štěpán ocenil, že připravenost na povodně se v posledních letech zlepšuje. Probíhá celá řada cvičení, obce tvoří digitální povodňové plány, dochází i k obnově varovacích systémů. Generál ocenil i nový systém mobilních hrází, které by měly před povodní chránit Prahu, a dodal, že důležité je i pravidelné cvičení výstavby hrází.
 

vytisknout  e-mailem