Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropský den linky 112

Již zítra, 11. 2., si my, Evropané, po patnácté připomeneme Evropský den tísňové linky 112. V roce 2009 byl tento den oficiálně prohlášen za „Evropský den linky 112“, aby se zvýšila povědomost občanů EU o jednotném evropském čísle tísňového volání. V celé Unii ročně operátoři odbaví na 160 milionů hovorů. Linka 112 je určena pro jakéhokoliv člověka, který se na území Evropské unie a některých dalších států ocitne v nouzové situaci a potřebuje urgentní pomoc záchranných či bezpečnostních složek. Jedenáctý únor je tedy oslavou všech, kteří přispívají do evropské sítě záchranných služeb (hasiči, policie, zdravotníci). 

Proto jsme se rozhodli využít této slavnostní příležitosti a právě v tento den ocenit vítěze naší soutěže „Bezpečná domácnost“, ve které jsme se soutěžících ptali na témata, která se úzce váží k ochraně domovů před požáry.

Soutěž Bezpečná domácnost - finále (grafika)

A protože si rádi hrajeme s čísly, poprvé jsme si spolu mohli zasoutěžit 1. 12., kdy jsme uveřejnili naši první soutěžní otázku.
Každou druhou středu jsme se Vás takto po dobu deseti týdnů ptali na některé důležité aspekty protipožární ochrany. Připomněli jsme si spolu například čím hasit vznícený olej na pánvi, jaký hasicí přístroj se nehodí k hašení elektrických zařízení pod napětím, co jsou nejčastější příčiny požárů v domácnosti, či jak často čistit a nechat si zkontrolovat spalinové cesty u spotřebiče na pevná paliva.

Zítra tedy vylosujeme tři nejúspěšnější řešitele, kteří od nás obdrží výhru v podobě zajímavých a praktických předmětů, které se jim v domácnosti i na cestách budou hodit.

Jsme velice rádi, že zájem veřejnosti o uvedená témata byl veliký a doufáme, že tato soutěž přinesla i několik důležitých připomenutí a varování, jak se chovat, aby se nám dařilo nouzovým situacím v našich domovech předcházet.

Výherní předměty soutěže Bezpečná domácnost

Pokud se již ale Vaše domácnost či její členové v ohrožení vyskytnou, a budou potřebovat urgentní pomoc, ať už hasičů, policie, či záchranné služby, nezapomínejte, že linka 112 je dostupná jak z pevných linek, tak z mobilních telefonů. Je zdarma na celém území EU a umožňuje i určení polohy volajícího. Na toto číslo mohou volat i osoby, které neovládají češtinu, protože její operátoři hovoří různými jazyky.


Vloženo: 10. 2. 2023 | Aktualizace: 10. 2. 2023 | Email: spisovna@ioolb.izscr.cz

vytisknout  e-mailem