Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zorganizovali jsme online výcvik pro instruktory Východoafrického společenství

Ve dnech 26. - 27. dubna 2023 proběhl ve spolupráci Institutu ochrany obyvatelstva a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) doplňkový online výcvik pro instruktory Východoafrického společenství (Online Assistance and Protection Refresher Course for EAC Instructors). 

Cílem akce bylo procvičení prezentací, zaměřených na ochranu před nebezpečnými chemickými látkami, konkrétně: detekce, odběr vzorků, ochranná opatření, bojové chemické látky, dekontaminace a činnosti v nebezpečné zóně. Výcviku, který byl koordinován OPCW, se zúčastnilo 15 východoafrických lektorů ze států Burundi, Keňa, Rwanda, Uganda a Tanzanie. Experti Institutu zde působili jako hodnotitelé přednášek svých bývalých studentů, nyní již vyškolených odborníků. Úvodní řeč přednesla ředitelka Oddělení mezinárodní spolupráce a pomoci z OPCW (International Cooperation and Assistance Division, OPCW) paní Kazumi Ikeda-Larhed, která se svém projevu ocenila jedinečnou úlohu Institutu a České republiky ve výcviku odborníků Východoafrického společenství (East African Community). Akce byla úspěšná, prezentace zvládli afričtí lektoři na výbornou.

Čeští instruktoři jsou pyšní na to, že se jim podařilo vycvičit africký tým, který je schopen provádět výcviky samostatně nejen ve své domovině, ale i v mezinárodním měřítku. S aktivním zapojením východoafrického týmu, vedeného mentory Institutu se počítá na celoafrickém cvičení CHEMEX AFRICA, které proběhne na podzim 2023 v Alžírsku za účasti více než 70 aktérů.

Institut ochrany obyvatelstva získal v r. 2022 prestižní mezinárodní ocenění „The OPCW-The Hague Award“ za dlouholetý přínos v oblasti školení zahraničních specialistů na poli ochrany před účinky nebezpečných chemických látek. Od r. 1999 bylo v Institutu proškoleno více než 900 zahraničních účastníků z 90 zemí světa. Institut ochrany obyvatelstva drží patronát nad chemickou bezpečností Afriky již od roku 2016, kdy inicioval vznik regionálního výcvikového centra pro CBRN události v Ugandě, a od r. 2019 zformoval funkční kompaktní tým východoafrických instruktorů.

Více informací o akci bude možno získat na webu OPCW.


Vloženo: 9. 5. 2023 | Aktualizace: 9. 5. 2023 | Email: spisovna@ioolb.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

Doplnkovy online vycvik_duben_2023_01

Doplnkovy online vycvik_duben_2023_01 

Detailní náhled

Doplnkovy online vycvik_duben_2023_02

Doplnkovy online vycvik_duben_2023_02 

Detailní náhled

Doplnkovy online vycvik_duben_2023_03

Doplnkovy online vycvik_duben_2023_03 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem