Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kurz radiační ochrany při zásazích jednotek HZS – P

Poslední červnový den v Institutu ochrany obyvatelstva skončil poslední kurz prvního pololetí 2023. Jednalo se o kurz „Radiační ochrana při zásazích jednotek HZS – P“. 

Tímto specializačním kurzem, který je určen především pro techniky chemické služby a velitele JPO, projde každé pololetí přibližně 150 příslušníků HZS ČR a patří tak k nejhojněji navštěvovaným kurzům pořádaným IOO.

Během tří dnů, které u nás hasiči z celé republiky stráví, si opráší své znalosti z oblasti radiační ochrany od typů záření a jejich zdrojů v přírodě i v průmyslu, přes fyzikální jednotky z oblasti dozimetrie až po biologické účinky a způsoby ochrany a dekontaminace. Také je čeká jeden den praktických úloh, kdy si na reálných zdrojích ionizujícího záření vyzkouší jak měřit s přístroji, které HZS má pro tento typ událostí a v praxi si vyzkouší a „osahají“ základní vlastnosti chování radioaktivního záření se zaměřením na jejich praktické využití při skutečném zásahu. Poslední den je pak čeká praktická a teoretická zkouška, kde prokáží, že všemu správně porozuměli a že vědí, jak se v takových to situacích chovat.

Závěrem zbývá jen říci, že všichni posluchači posledního letošního kurzu zkoušky splnili, což je jen další důkaz toho, že kluci z HZS jsou schopni vyřešit opravdu jakoukoliv situaci a pomoci v nouzi.


Vloženo: 17. 7. 2023 | Aktualizace: 17. 7. 2023 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem