Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Institut ochrany obyvatelstva opět online školil instruktory z celého světa

Institut ochrany obyvatelstva uspořádal společně s Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v termínu 15. – 17. února 2022 druhý online výcvik pro instruktory z celého světa. Tato akce, která v jednom čase propojila studenty ze všech světadílů, nahrazuje český praktický výcvik pro instruktory, který se v současném pandemickém světě nemůže konat. 

OPCW_Online vycvik_1

Hlavním cílem třídenního výcviku bylo proškolit instruktory v ochraně před účinky nebezpečných chemických látek, a tak navýšit kapacitu připravenosti členských států OPCW.

V úvodním slovu vedoucí kurzu z Institutu ochrany obyvatelstva pplk. Ladislava Navrátilová uvedla: „Účastníci tohoto kurzu budou po naší instruktáži schopni školit další experty ve zvládání chemických incidentů. Náš Institut se zavázal spolupracovat s OPCW na posílení chemické bezpečnosti a připravenosti na mimořádné události ve všech zeměpisných oblastech světa.“

Vedoucí oddělení OPCW pro pomoc a ochranu (Assistance and Protection Branch) pan Gareth Williams zdůraznil: „Budování udržitelné kapacity je klíčem k vytvoření silných regionálních schopností reakce na chemické události. Rozšířením počtu národních instruktorů budou členské státy OPCW lépe připraveny reagovat, pokud by došlo k úniku nebezpečných chemických látek.“

Účastníci kurzu byli převážně z řad záchranářských instruktorů, hasičských, armádních a policejních specialistů, kteří školí a běžně sdílejí odborné znalosti s kolegy ve svých národních institucích. Účastníci si prohloubili své znalosti o bojových chemických látkách, teoretických aspektech detekce, identifikace, odběru vzorků stejně jako o dekontaminačních a medicínských technikách, používaných při řešení chemických událostí. Kromě toho se kurz věnoval strategiím výuky pro instruktory.

OPCW_Online vycvik_3OPCW_Online vycvik_5OPCW_Online vycvik_4

Online akce pro celý svět je vždy specifickou událostí, kdy skloubit časové podmínky není jednoduché. Výcvik začínal ve 13 hodin středoevropského času, což znamenalo pozdravit nejzápadnějšího účastníka z Trinidadu a Tobaga při jeho snídani v 8 hodin ráno a zároveň popřát hezký večer nejvýchodnějšímu studentovi z Bangladéše.

Výcviku se zúčastnilo 14 instruktorů z 12 členských států OPCW, jmenovitě z Angoly, Arménie, Bangladéše, Brazílie, Itálie, Iráku, Nigérie, Trinidadu a Tobaga, Turecka, Senegalu, Španělska a Ukrajiny. Další výcvik pro instruktory je plánován koncem měsíce března.

Institut patří mezi 25 expertních partnerských výcvikových center OPCW. Lektoři Institutu dokázali během dvou let proškolit online formou téměř 300 účastníků z celého světa.

OPCW_Online vycvik_2

Více informací o akci je možno nalézt na webu OPCW:
https://www.opcw.org/media-centre/news/2022/02/opcw-train-trainer-event-supports-sustainable-national-capacity-building


Vloženo: 21. 2. 2021 | Aktualizace: 21. 2. 2021 | Email: spisovna@ioolb.izscr.cz

vytisknout  e-mailem