Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Naši odborníci zasahovali při úniku neznámé látky v Jablonci nad Nisou

V úterý 7. června byl po 19. hodině výjezdové službě IOO vyhlášen výjezd do Jablonce nad Nisou, kde po úniku neznámé látky skončili v nemocnici tři obyvatelé panelového domu s respiračními problémy a arytmií. Chemická služba Libereckého kraje naměřila 150 ppm akrylolnitrilu ve sklepním prostoru domu, kde také odebrala vzorek ovzduší, který předala pracovníkům IOO. 

Jablonec_únik chemikálie.jpg

Pracovníci na místo zásahu dorazili před desátou hodinou, kdy byl už celý vchod panelového domu evakuován a provětráván. Po konzultaci s velitelem zásahu nejdříve v protichemickém obleku s izolačním dýchacím přístrojem proměřili sklepní prostor vedlejšího vchodu, následně pokračovali do vchodu zasaženého neznámou látkou. Měření bylo v obou případech negativní na přítomnost neznámé nebezpečné látky.

Následně byli odborníci vyzváni k proměření bytu, kde měla údajně bydlet drogově závislá osoba. Byt byl proměřen také s negativním výsledkem. Po dohodě se velitelem zásahu byl stanoven postup, že po zbytek večera bude vchod panelového domu uzavřen (nebude odvětráván) a ráno v 7:30 proběhne další měření zasaženého vchodu.

Ráno přístroje detekovaly neznámou látku v koncentraci menší než 1 ppm u jedné sklepní kóje, měření však nebylo průkazné, protože přístroje nedetekovaly látku kontinuálně, ale přesto byly v tomto místě odebrány vzorky ovzduší.

Po tomto měření bylo rozhodnuto, že jeden pracovník IOO bude odvezen se vzorky zpět do laboratoře IOO a dva pracovníci zůstanou na další měření, po otevření podezřelé sklepní kóje. Měření podezřelé sklepní kóje bylo negativní na přítomnost nebezpečné látky.

Ve vzorku odebraném 7. června chemickou službou Libereckého kraje byla identifikována směs 4 organických rozpouštědel.
Ve vzorcích odebranými pracovníky IOO 8. června byla zjištěna pouze stopová množství toluenu, která odpovídá zatížení životního prostředí touto látkou. Práce v laboratoři skončily ještě týž den po 19. hodině.


Vloženo: 13. 6. 2022 | Aktualizace: 13. 6. 2022 | Email: spisovna@ioolb.izscr.cz

vytisknout  e-mailem