Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

První žena ve výjezdové jednotce v novodobé historii HZS ČR

1. 9. 2022 - Martin Kavka 

Od 1. září 2022 nastupuje k výjezdové jednotce pražských profesionálních hasičů Michaela Žďárská, která bude sloužit na hasičské stanici Holešovice. 

Dobrovolná hasička, 32 letá Michaela Žďárská, splnila všechny předpoklady stát se první profesionální hasičkou ve výjezdové jednotce. K HZS hl. m. Prahy nastupuje do směny B na nové holešovické stanici. Michaela splnila fyzické, zdravotní a psychické testy bez jakýchkoliv výjimek a úlev, tedy stejné, jako mají u profesionálních hasičů muži. 

Právě 1. září 2022 jí představil veřejnosti ministr vnitra Vít Rakušan a generální ředitel HZS ČR generálporučík Vladimír Vlček přímo na hasičské stanici v Holešovicích. Oba zdůraznili, že nová kolegyně pražských profesionálních hasičů splnila veškeré předpoklady stát se jednou z nich a během výkonu služby jako příslušnice HZS nebude mít žádné úlevy nebo zvláštní privilegia. 

První 24 hodinovou službu u HZS hl. m. Prahy odslouží v sobotu 3. září 2022.

Michaela Žďárská působí v jednotce dobrovolných hasičů Praha Dolní Měcholupy od roku 2019. Za tři roky má u dobrovolných hasičů 49 výjezdů, jak technické pomoci, tak požárů, či mimořádných událostí jako je pomoc při odstraňování škod po tornádu nebo covidové pohotovosti a pomoc v souvislosti s válkou na Ukrajině. Za svůj nejtěžší výjezd v roli dobrovolné hasičky považuje požár bytu z dubna loňského roku v ulici Černokostelecká, kde bylo 14 zraněných (popálených) osob a z toho 7 dětí. Na místo dorazila se svou jednotkou jako druhá a bylo nutné poskytnout zraněným první předlékařskou pomoc do příjezdu ZZS. 

V rámci výjezdové jednotky u dobrovolných hasičů také absolvovala kurz nositele dýchací techniky a následně stáž u HZS na stanici Strašnice. Účastnila se třeba loňských RescueDays – tedy výcviku ve vyprošťování z havarovaných vozidel, nebo absolvovala výcvik v ohňovém trenažeru Fire Dragon 9000 od firmy Drager. 

V letošním roce Michaela Žďárská začala s hasičskou soutěží v disciplíně TFA. V současné době se zúčastňuje série závodů Pražské a Středočeské ligy a Severočeské ligy. Právě TFA je pro ni skvělou přípravou pro fyzickou zátěž u zásahů. 

DSC03521.jpg

vytisknout  e-mailem