Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výběr ze zásahů měsíce září

11. 10. 2022 (MF) - V září stál při hasičích asi nejen sv. Florián, jejich patron, ale zřejmě i další svatí, protože se po několika náročných měsících nemuseli potýkat s žádným rozsáhlým požárem, který by si vyžádal vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu. A pokud se dobře připravíme na topnou sezónu (necháme si zkontrolovat spalinové cesty) a budeme opatrní na silnicích, abychom předešli dopravním nehodám, tak si budeme moci všichni užít příjemný podzimní čas. 


Plameny zachvátily chalupu v Orlických horách

V pondělí, 5. září 2022, krátce po 5. hodině ráno přijalo operační středisko hasičů hlášení o požáru rekreačního objektu v Luisině údolí v katastru Deštného v Orlických horách. Na místo bylo postupně vysláno celkem 8 jednotek požární ochrany, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

Už při příjezdu hasičů byla roubenka v plamenech, hasební zásah musely vést jednotky zvenčí. Kvůli velkému poškození objektu docházelo ke zborcení konstrukcí, včetně stropů a části střechy, pohyb uvnitř by byl pro zasahující příliš nebezpečný. Na likvidaci požáru nasadili hasiči hned několik vodních proudů, suchou pěnu a využili také systém CCS Cobra určený pro hašení vysokotlakým proudem vody a řezání materiálu vodním paprskem. Voda byla na místo zásahu dovážena kyvadlově cisternami. Kolem 06:45 byl požár lokalizován a jednotky pak pokračovaly v rozebírání střešní konstrukce, vyhledávání ohnisek a jejich dohašování. Likvidaci události ohlásil velitel zásahu kolem 11:20 hod. Objekt si poté převzal majitel, s dohlídkou mu pomohou místní dobrovolní hasiči. Při zásahu došlo k lehčímu zranění jednoho z hasičů, byl ošetřen na místě.

Místo požáru ohledával vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s pracovníky Institutu ochrany obyvatelstva (HZS ČR) a Policií ČR. Příčina nebyla prozatím stanovena, vyšetřuje se. Škoda, kterou oheň napáchal, byla předběžně stanovena na 5 milionů korun. Uchráněné hodnoty představují asi půl milionu korun.

Při události zasahovali profesionální hasiči ze stanic Dobruška a Rychnov nad Kněžnou, HZSP Škoda Kvasiny a dobrovolní hasiči z JSDH Deštné v Orlických horách, Olešnice v Orlických horách, Orlické Záhoří, Solnice a Bohdašín. Družstvo z CPS Hradec Králové drželo zálohu na dobrušské stanici pro případ jiné mimořádné události.


https://www.hzscr.cz/clanek/plameny-zachvatily-chalupu-v-orlickych-horach.aspx


 

Požár v Kunkovicích zničil střechu rodinného domu

Krátce po poledni byl v úterý, 13. září 2022, nahlášen požár rodinného domu v obci Kunkovice na Kroměřížsku. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanic Morkovice-Slížany, Kroměříž a Uherské Hradiště a dobrovolné jednotky ze Střílek, Koryčan, Morkovic-Slížan, Roštína, Bučovic a Litenčic. Byl tak vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Již z dálky byl vidět kouř linoucí se z rodinného domu. Po průzkumu zakázal velitel vstup do objektu, protože hrozil pád střechy. Hašení proto probíhalo z vnější strany objektu i za využití zařízení COBRA.

Na místě se nacházela žena, obyvatelka domu, s malým dítětem, která nebyla při požáru zraněna. Hasiči jí prostřednictvím člena PIT týmu poskytli první psychologickou pomoc.

Následně probíhalo postupné rozebírání střešní konstrukce a dohašování skrytých ohnisek. Po příjezdu speciální techniky ze Záchranného útvaru v Hlučíně byla celá střecha postupně stržena.

Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů, který provedl samotné ohledání ve spolupráci s Technickým ústavem požární ochrany z Prahy.

Zásah hasičů trval do pozdních nočních hodin.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-v-kunkovicich-znicil-strechu-rodinneho-domu.aspx


 

Druhý poplachový stupeň při požáru rodinného domu v Šestajovicích

V noci na pátek, 23. září 2022, vyjížděli hasiči k požáru rodinného domu do ulice V Zátiší v Šestajovicích v okrese Praha-východ. Informaci přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje třináct minut před třetí hodinou. 

SČK_Požár RD v Šestajovicích_hasiči dohašují skrytá ohniska na střeše.jpgK události byly vyslány jednotky HZS Stará Boleslav a SDH Jirny, Nové Jirny a Šestajovice. Z říčanské stanice vyjel velitel čety a z mladoboleslavské územně příslušný vyšetřovatel požárů. Po příjezdu prvních hasičů bylo potvrzeno, že požárem je zcela zasažena střecha staršího řadového rodinného domu a plameny se šíří na oba sousední domy. Majitel byl venku u hlídky Policie ČR, která šla vzbudit obyvatele ze sousedství.

Na zdolání plamenů nasadili hasiči v dýchací technice několik C a D proudů, a to nejen z vnější strany pomocí nastavovacích žebříků, ale podařilo se jim vniknout i dovnitř domu. Část jednotek se zaměřila na hašení sousedních objektů a jejich ochranu. Z preventivních důvodů, kdyby v hasebním obvodu staroboleslavské stanice vznikla další událost, nechal velitel zásahu vyhlásit poplach dobrovolné jednotce Brandýs nad Labem, která držela zálohu na své zbrojnici.

Kvůli větší potřebě sil na hašení v dýchací technice a na rozebírání střešních konstrukcí požádal velitel zásahu o posily a vyhlásil druhý poplachový stupeň. Operační středisko vyslalo na místo protiplynový automobil ze stanice Mladá Boleslav a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Sibřina a Úvaly.

Náročné rozebírání střešních konstrukcí a vyhledání skrytých ohnisek a jejich dohašování pokračovalo až do tři čtvrtě na šest, kdy byla nahlášena lokalizace. Pak police po konzultaci s velitelem zásahu umožnila osmi evakuovaným osobám (čtyři děti a čtyři dospělí) návrat do sousedních domů. Začala postupná redukce zasahujících jednotek. Na místě zůstali místní dobrovolní hasiči a jednotka HZS Stará Boleslav, ve které se po sedmé hodině vystřídala nová směna za starou.

V jedenáct hodin byla ukončena závěrečná prohlídka termokamerou a velitel zásahu předal objekt zástupci obce.

Vyšetřovatel požárů při objasňování příčiny spolupracoval s kriminální policií, která si přizvala i svého kynologa se psem na vyhledávání urychlovačů hoření. Přímé škody byly vyčísleny na jeden a půl milionu korun, uchránit se podařilo majetek za deset milionů. Při požáru ani během zásahu nebyl nikdo zraněn.

https://www.hzscr.cz/clanek/druhy-poplachovy-stupen-pri-pozaru-rodinneho-domu-v-sestajovicich.aspx


 

Při požáru v Brněnských Ivanovicích jsme vyhlásili druhý stupeň poplachu

Při požáru budovy v areálu na ulici Saidova v Brněnských Ivanovicích zasahovalo v neděli, 25. září 2022, deset jednotek hasičů. Jednalo se o jednopodlažní budovu o rozměrech přibližně 20x20 metrů. V době příjezdu se požár šířil jak v přízemí, tak i v podkroví a na střechu. 

Proti plamenům jsme postupně nasadili šest vodních proudů včetně jednoho z automobilového žebříku. Při zásahu došlo k propadnutí střechy a části stropu, takže jsme museli hasit jen zvenčí. Požár jsme dostali pod kontrolu přibližně za hodinu a další dohašování ohnisek a rozebírání konstrukcí nám zabralo další hodinu a čtvrt.

Při požáru se nikdo nezranil. Příčinu vzniku požáru zjišťuje náš vyšetřovatel. Předběžná škoda na majetku se odhaduje v jednotkách miliónů korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-v-brnenskych-ivanovicich-jsme-vyhlasili-druhy-stupen-poplachu.aspx

Odkazy do noveho okna

KHK_Požár roubenky v Luisině údolí v orlických horách_pohled na zasahující hasiče

KHK_Požár roubenky v Luisině údolí v orl... 

Detailní náhled

KHK_Požár roubenky v Luisině údolí v orlických horách_hasiči nahlíží oknem do hořícího domu

KHK_Požár roubenky v Luisině údolí v orl... 

Detailní náhled

KHK_Požár roubenky v Luisině údolí v orlických horách_pohled na zasahující hasiče _2

KHK_Požár roubenky v Luisině údolí v orl... 

Detailní náhled

ZLK_Požár v Kunovicích zničil střechu rodinného domu, kterou museli hasiči pomocí techniky strhnout

ZLK_Požár v Kunovicích zničil střechu ro... 

Detailní náhled

SČK_Požár RD v Šestajovicích_hořící střecha domu a zasahující hasiči

SČK_Požár RD v Šestajovicích_hořící stře... 

Detailní náhled

SČK_Požár RD v Šestajovicích_hasiči dohašují skrytá ohniska na střeše

SČK_Požár RD v Šestajovicích_hasiči doha... 

Detailní náhled

JČK_DN_následky střetu vlaku a osobního vozidla ve Velešíně

JČK_DN_následky střetu vlaku a osobního ... 

Detailní náhled

PAK_DN mezi obcemi Králíka a Červená Voda_hasiči vyprošťují řidičku

PAK_DN mezi obcemi Králíka a Červená Vod... 

Detailní náhled

SČK_DN osobního a nákladního auta u obce Jenišovice

SČK_DN osobního a nákladního auta u obce... 

Detailní náhled

SČK_DN osobního a nákladního auta u obce jenišovice_hasiči vyprošťují řidiče NA

SČK_DN osobního a nákladního auta u obce... 

Detailní náhled

ZLK_Likvidace následků deště a silného větru

ZLK_Likvidace následků deště a silného v... 

Detailní náhled

SČK_Hasiči pomohli dostat z rozvodněné říčky řidiče s jeho autem

SČK_Hasiči pomohli dostat z rozvodněné ř... 

Detailní náhled

SČK_Hasiči vytahují auto z rozvodněné říčky

SČK_Hasiči vytahují auto z rozvodněné ří... 

Detailní náhled

OLK_Záchrana muže, na kterého se zřítila střecha

OLK_Záchrana muže, na kterého se zřítila... 

Detailní náhled

OLK_Záchrana muže, na kterého se zřítila střecha_transport vrtulníkem

OLK_Záchrana muže, na kterého se zřítila... 

Detailní náhled

OLK_Záchrana kocoura z atomového krytu

OLK_Záchrana kocoura z atomového krytu 

Detailní náhled

OLK_Záchrana kocoura z atomového krytu_vyděšený koucourek u majitelky v náručí

OLK_Záchrana kocoura z atomového krytu_v... 

Detailní náhled

PAK_Záchrana srnečka z Tiché Orlice v Chocni_hasiči nakládají srnečka na člun

PAK_Záchrana srnečka z Tiché Orlice v Ch... 

Detailní náhled

PAK_Záchrana srnečka z Tiché Orlice v Chocni_srneček v bezpečí na břehu

PAK_Záchrana srnečka z Tiché Orlice v Ch... 

Detailní náhled

MSK_Hasič leze pro výrečka na strom

MSK_Hasič leze pro výrečka na strom 

Detailní náhled

MSK_Hasič - záchrance s výrečkem_2

MSK_Hasič - záchrance s výrečkem_2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem