HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Opuštěný objekt zachvátily plameny - aktualizace v 21.35 hodin

HZS Pardubického kraje, územní odbor Svitavy 

V neděli 30. září v 17.37 hodin byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár opuštěného objektu ve Svitavách. Čtyřpatrový objekt se nachází poblíže železniční trati. Při příjezdu první jednotky hasičů byl celý objekt v plamenech. Na místě zasahovalo celkem 9 jednotek hasičů. Jelikož se objekt nachází poblíž železniční trati, velitel zásahu požádal o vypnutí trolejí. Provoz na trati byl zastaven. Hasiči nasadili potřebný počet proudů vody k likvidaci požáru. Hasiči bránili vše v okolí, aby se plameny dále nerozšiřovaly. Zhruba v 18.13 hodin se zřítila štítová stěna objektu a hrozí i zřícení celého objektu. Budova se zřejmě bude muset celá zbourat. K tomuto kroku byl povolán i bourací bagr ze záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. Na místo události byl také povolán statik, aby rozhodl o osudu stavby.

Ve večerních hodinách byl zredukován počet zasahujících jednotek.

 

Obrovské plameny, které šlehaly z objektu a odlétávající žhavé jiskry, způsobily další požáry v okolí. Jiskry zapadly na střechu dvou domů a způsobily požár střešní krytiny. Dále na novostavbě azylového domu došlo k poškození střešní fólie.

Jiskry také zapadly do trávy a tújí na hřbitově, kde způsobily požár. Počet způsobených menších požárů se zatím zastavil na čísle čtyři. Toto číslo ale nemusí být konečné.

Velký žár poškodil trolejové vedení a zda došlo při pádu štítové zdi k dalším škodám, se bude prověřovat. Z bezpečnostních důvodů není možné přibližovat se k objektu.

 

Podle slov vyšetřovatelky hasičů v opuštěném objektu během posledních let několikrát hořelo. Vždy se jednalo o požáry menšího rozsahu. Uvnitř objektu pobývali bezdomovci.

 

Místo požáru budou v noci střežit hasiči. Do doby rozhodnutí statika o osudu stavby či do ukončení bourání objektu, bude trať zastavena.

 

Výše škody ani příčiny vzniku požáru nejsou dosud známy.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár výškové budovy

požár výškové budovy 

Detailní náhled

požár výškové budovy1

požár výškové budovy1 

Detailní náhled

požár výškové budovy2

požár výškové budovy2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem