HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nadělí hasičský Mikuláš dnes někomu sprchu z proudnice?

Svátkem sv. Mikuláše začíná pro většinu Evropanů vánoční období.

Profesionální hasiči z pardubické stanice neopomínají každý rok na tuto oslavu, která je věnovaná svatému Mikuláši. Hasiči začínají s oblékáním kostýmů a malováním odpoledne a velmi bujaře. Než se vydají do ulic, aby postrašili zejména děti hasičů, usedají kvůli zvídavým fotoaparátům novinářů do hasičského vozu a sjedou bravurně po tyči.

Pak se divocí čertíci, s andělem a moudrým Mikulášem vydají nadělit zlobivcům uhlí a brambory a těm hodným nějaké laskominy. Zda někomu nadělí i nějakou sprchu z hasičské proudnice případně vám případně sdělíme…

Připomeňme, že kořeny oslav svátku svatého Mikuláše sahají do 10. století, původně se odehrávaly o svátku Neviňátek, ale ve 13. století byly přeloženy na světcův svátek. Obyčej pochůzek vznikl patrně z biskupských her, konaných v klášterních školách. Církev sice různé taškařice neschvalovala, ale omezila se jen na výzvy, aby alespoň nebyla strašena mládež. Mikuláše doprovázejí Anděl, jedna z nejoblíbenějších laskavých postav předvánočního i vánočního času a čert jako pokušitel.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Mikuláš

Mikuláš 

Detailní náhled

Mikuláš1

Mikuláš1 

Detailní náhled

Mikuláš2

Mikuláš2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem