Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Máte problém? Přijeďte do Pelhřimova!

18. 8. 2015 (Nicole Zaoralová) - Mnohý turista, který zavítá do Pelhřimova, se ptá místních obyvatel, kde najde krematorium, které proslavil Rudolf Hrušínský ve filmu Vesničko má středisková, když poradil hostinskému: „Tak víš kam jeď? Jeď do Pelhřimova. Prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš.“  

Zmíněné krematorium v Pelhřimově běžně nenajdete. V roce 2010 jej však na pár dní hasiči, u příležitosti desetiletého výročí své existence postavili. Do rakve, která byla umístěna uvnitř historicky prvního pelhřimovského krematoria za čtrnáct dní, kdy existovalo, vhodily stovky lidí lístky se svými trápeními a starostmi. Celé krematorium následně 25. srpna 2010 starosta města zapálil. Po vyhlášení poplachu dorazila na místo ruční historická stříkačka tažená koňským dvojspřežím. Voda byla do stříkačky přepravována v hasičských přilbách lidským řetězem z městské kašny. Řetěz vytvořilo 181 dobrovolných i profesionálních hasičů doplněných o návštěvníky akce. Za 21 minut bylo k požáru přepraveno popsaným způsobem 120 přileb s vodou, i přes veškerou snahu Pelhřimovské krematorium do základu shořelo a jeho existenci připomíná už jen pamětní deska a vytvořený rekord v přepravě vody na hašení požáru lidským řetězen, ten byl také v Pelhřimově 1. září 2010 potvrzen Agenturou Dobrý den Pelhřimov.
 
Hasiči se každý den při své práci potkávají s tragédiemi a neštěstími, která poznamenávají lidské osudy. Víme proto, že neštěstí, starostí a utrpení mezi lidmi je stále více než dost. Právě z tohoto důvodu a pro velký úspěch akce se loni krematorium znovu na pelhřimovském náměstí objevilo. A i loni, stejně tak, jako v roce 2010, bylo během pár dní plné papírků s problémy. O tom, že se z pálení pelhřimovského krematoria stane tradice, už nebylo pochyb.
 
 
Letos model krematoria slavnostně odhalili v úterý 18. srpna starosta města František Kučera a Vlastimil Studený z generálního ředitelství HZS ČR. Je umístěn před vchodem do městského informačního centra na Masarykově náměstí. Každý, kdo bude chtít, do něj může až do soboty 29. srpna 2015 vhodit napsaný problém, bolístku nebo trápení. Večer, během pouťové zábavy bude krematorium podpáleno. Vlastimil Studený, iniciátor zhotovení Pelhřimovského krematoria, dodává: „Věříme, že v ohni veškeré problémy shoří nebo alespoň zeslábnou.“
 
 
“Jsem velmi rád, že Pelhřimov bude mít znovu krematorium a pevně věřím, že jej lidé od úterý 18. do soboty 29. srpna 2015 navštíví a do schránky v krematoriu vhodí lístek se svým problémem”, dodává k akci její spoluorganizátor starosta Spolku přátel hasičských hudeb České republiky Miroslav Šimon.
 
O víkendu 29. - 30. srpna 2015 se v Pelhřimově na Masarykově náměstí uskuteční již 15. Celostátní hasičský festival dechových hudeb a dny záchranářů Pelhřimov 2015. Na sobotní odpoledne je přichystáno vystoupení Černovické dechovky a večer se návštěvníci akce mohou těšit na pouťovou zábavu. Úderem deváté hodiny večerní na náměstí vzplane a nenávratně shoří krematorium. Celá neděle bude patřit dechovým hudbám a mažoretkám. V rámci festivalu také složí noví příslušníci hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina slavností slib. Po celý víkend bude na náměstí vystavena hasičská technika a probíhat budou i komentované ukázky práce hasičů.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
 

 

 

Odkazy do noveho okna

IMG_2265

IMG_2265 

Detailní náhled

IMG_2266

IMG_2266 

Detailní náhled

IMG_2267

IMG_2267 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem