HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

VIDEO - Likvidace požáru v komplexu budov prodejce vozidel v Olomouci.

Postupnou pomoc tří desítek profesionálních a dobrovolných hasičů si během čtvrtečního dopoledne 27. února vyžádal požár, pohledem do řádků statistik a čísel prozatím s největší škodou v letošním roce. Pár minut před šestou hodinou ranní ulici 17.listopadu zavalil hustý černý kouř poté co z jedné části komplexu budov autosalónu vyšlehly ničivé plameny. 

Operační středisko během chvíle přijalo několik hlášení o možném požáru v blízkosti Moravy a ulice poblíž nového obchodního domu. Na místo ihned vyrazila jednotka profesionálních hasičů stanice Olomouc a to osádky dvou cisternových vozidel. Dojíždějícím hasičům se naskytl pohled na velmi rychle se rozšiřující hoření v části střechy, pokryté térovou krytinou. V následujícím čase k pomoci při zápolení s plameny posilují zasahující hasiče jednotka Černovír, místní části Olomouce ta v prvních chvílích asistuje při ustavení útočných míst a přípravě hadicového vedení pro hasební práce z několika míst. 


 

Hasiči provedli průzkum v dýchací technice v hustě zakouřených prostorech s vyloučením možné přítomnosti osob. Plameny v místě nejvíce postižené požárem ve velmi krátké době nabraly na intenzitě, praskající sklo i stékající hořící střešní krytina ohrožovala na zdraví i samotné hasiče. Odlétající uhlíky a střepy například poškodily i hadice a komplikovaly zápolení hasičů v boji s ohněm. Navíc hrozilo možné rozšíření na v těsné blízkosti přilehlou další budovu sousedícího objektu naštěstí pomocí vytvořené vodní clony došlo ke zmírnění sálavých, vysokých teplot.

Posílení z pohledu nutnosti více cisteren na místě a hasičů pro práci v dýchací technice dále zajistily jednotky vyžádaných dobrovolných hasičů z Bohuňovic a Velké Bystřice. Za jejich pomoci se střídaly při zásahu v hustě zakouřených prostorech a pokračovaly v zabránění rozšiřování požáru do přízemních prostor karosárny a lakovny komplexu budov prodejce vozidel.

Intenzivní plameny prostoupily do zhruba třetiny střechy spojených objektů, izolované polystyrénovými deskami s térovou ( lepenkovou ) krytinou. Velmi nepřístupný, uzavřený stropní prostor komplikoval možnost účinného boje s ohněm a vyžádal si tak povolání speciálního hasícího kontejneru se zařízením “COBRA”. Toto zařízení bylo v minulosti již několikrát účinně nasazeno při podobných událostech. Pomocí něj se hasičům podařilo místa s ukrytými ohnisky pod střechou pomocí vodního proudu a abraziva prořezat a poté účinně likvidovat. Pod vysokým tlakem se v uzavřených prostorech vytvořila vodní mlha a došlo tak prakticky a obecnějším pohledem k udušení hoření.  

Po dvou hodinách intenzivního postupu činnosti přichází zklidnění situace a to po nasazení desítek hasičů v prostorách s velmi špatnou viditelností, v prvotních chvílích i hašení vyžadující maximální kontrolu bezpečnosti ve špatně přístupných místech, zajištění odpojení elektrické energie, odstranění praskajících skleněných tabulí a odlétající hořící krytina a další komplikace s desítkami zaparkovaných nových i ojetých vozidel v těsné blízkosti, postupně po příchodu zaměstnanců do práce podařilo dostat do bezpečí. 

K pomoci při další složitosti a to většího rozšíření skrytého hoření v izolaci střechy, pokračovalo největší nasazení hasičů z výškové techniky i samotné odkrytí térové materiálu a oddělování od plameny nezasažených míst. V této činnosti pokračovaly jednotky během celého dopoledne likvidování požáru pokračovalo i nadále v přízemních místech, ochlazování, dohašování a kontroly pomocí termokamer. 

Nejen samotné hoření napáchalo materiální škody, větší část dalších prostor a vybavení poškodilo husté zakouření, včetně několika vozidel připravených k opravě v dílnách. Příznivější je pohled na hodnocení události bez zranění a velmi včasné realizace činností které zabránily rozšíření hoření na celý střešní prostor, i tak se hoření odhaduje na ploše zhruba 40 x 30 metrů. V místech, kde pravděpodobně došlo ke vzniku požáru, hoření poškodilo dílnu a příruční sklady s materiálem. Plameny prošly i do prostor lakovny a technologie, včetně stříkacího boxu a do míst karosárny.

K pomoci při šetření příčin a vzniku požáru během dne k události dorazila jednotka Technického ústavu požární ochrany z Prahy, pro spolupráci při činnosti šetření společně s chemickou laboratoří a kynologem Policie ČR. Z výsledků prozatímního šetření pracujeme s variantami a to nedbalostí či úmyslné jednání neznámé osoby dále i možná technická závada na elektroinstalaci. Vyšetřování dále probíhá v úkonech, které jsou již v kompetenci Policie ČR.

Po několika hodinách intenzivního nasazení hasičů a hasební pracích se podařilo zabránit rozšiřování hoření do dalších nezasažených míst střechy budovy. Hasičům se tak prakticky podařilo požár likvidovat chvíli před polednem a nastalo postupné navracení všech jednotek zpět na své základny. V dalším čase pokračovala dokumentace požářiště a již zmiňované došetřování požárů.

Během dne také pokračovalo sčítání škod a stanovení prvotních odhadů vyčíslení. Prozatím se hovoří o částce mezi 8-12 milióny korun. Během hoření došlo k poškození budovy, technologie, vozidel a vybavení provozoven. 

 

 
Zdeněk Hošák
Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje
email: zdenek.hosak@hzsol.cz
tel : +420 950 770 039 ( linka tiskový mluvčí )
tel : +420 950 770 246 ( kancelář )
mobil: +420 721 810 541
web : www.hzsol.cz
Odkazy do noveho okna

1 DSC_0685

1 DSC_0685 

Detailní náhled

2 DSC_0692

2 DSC_0692 

Detailní náhled

3 DSC_0693

3 DSC_0693 

Detailní náhled

4 DSC_0703

4 DSC_0703 

Detailní náhled

5 DSC_0705

5 DSC_0705 

Detailní náhled

6 DSC_0707

6 DSC_0707 

Detailní náhled

7 DSC_0708

7 DSC_0708 

Detailní náhled

P_olomouc_27-2-2014

P_olomouc_27-2-2014 

Detailní náhled

P_olomouc_27-2-2014

P_olomouc_27-2-2014 

Detailní náhled

P_olomouc_27-2-2014

P_olomouc_27-2-2014 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem