HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krajská soutěž v disciplínách TFA

V dnešní den 11. září profesionální hasiči z Královéhradeckého a Pardubického kraje uctili památku amerických hasičů, kteří zahynuli při teroristickém útoku na věže Světového obchodního centra v New Yorku. U Památníku bitvy z roku 1866 na Chlumu u Hradce Králové se dnes totiž uskutečnila krajská soutěž Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého a Pardubického kraje v těch nejtěžších hasičských disciplínách TFA (z anglického „Toughest Firefighter Alive“, což v překladu znamená nejtvrdší hasiči přežívá).
Do areálu památníku se sjelo celkem 43 profesionálních hasičů z Královéhradeckého a Pardubického kraje. Borci absolvovali čtyři velmi náročné disciplíny , a to hned ve čtyřech úsecích.
A jak soutěž probíhala?
Každý závodník nejprve běžel s požárními hadicemi a proudnicemi v délce 75 metrů, následně musel každý smotat dvě hadice B, které uložil do boxu. V dalším úseku následovalo 80 úderů osmikilovým kladivem na tzv. hammer boxu (40 úderů dolů a 40 úderů nahoru), pronesení 20 kilogramového barelu sníženým tunelem oběma směry, transport 80 kg těžké figuríny na vzdálenost 60 metrů a poté doslova vražedné překonání třímetrové bariéry. Poté každý soutěžící musel ustavit dva nastavovací žebříky, vystoupit po schodišti do prvního podlaží s 25 kilogramovými barely, kde odložil závaží a pokračoval do dalšího podlaží, odkud pomocí lana vytáhl dvě hadice B. S barely se pak každý závodník musel vrátit do vytýčeného prostoru, kde navíc spojil proudnici s monitorem.  A na úplný závěr vyběhnout v kompletní výstroji po schodech na podestu rozhledny, což znamenalo vystoupat přibližně 183 schody do 12. nadzemní podlaží). Na každou disciplínu byl časový limit čtyři minuty.
 
Kompletní výstroj, kterou hasiči měli na sobě, vážila kolem 15 kilogramů. Soutěžící byli rozděleni do dvou kategorií – muži do 40 let a nad 40 let.
 
Za Pardubický kraj byl v jednotlivcích v kategorii do 40 let nejrychlejší Martin Heger ze Svitav. Druhou příčku, tedy stříbrnou medaili si odvezl bratr Martina - Štěpán Heger ze Svitav a na třetím místě skončil profesionální hasiči z Pardubic Marek Víšek. V součtu časů bylo nejrychlejší družstvo ze Svitav, na druhém místě skončilo družstvo z Chrudimi a na bronzové pozici družstvo z Pardubic.
 
Soutěž je velmi fyzicky náročná a svou náplní a zaměřením se podobá skutečnému zásahu.
 
Ti nejlepší borci z celé České republiky se představí již za týden na šestém Mistrovství hasičů v nejtěžších disciplínách TFA, a to 18. září na Andrlově Chlumu.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem