HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Seriál: Hasiči, jak je možná neznáte

V dnešním seriálu se zaměříme na oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva u HZS Pardubického kraje 

z cvičení v Dolních Ředicích - Evakuace z cvičení v Dolních Ředicích - Evakuace
Ochrana obyvatelstva, jak zní dnes její správný název, má v současnosti své nezastupitelné místo v náplni činnosti Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. Sice se již nepřipravujeme na válečný konflikt, ale hrozeb neubývá, právě naopak.
V Bezpečnostní strategii České republiky (schválena usnesením vlády ze dne 8. září 2011 č. 665); je znovu akceptována úloha ochrany obyvatelstva v bezpečnostním systému ČR – „Vyšší četnost mimořádných událostí spojených s pohromami přírodního a antropogenního původu klade zvýšené nároky na zajištění ochrany obyvatelstva.“
 
V dnešní době nemá smysl udržovat si v pohotovosti plynovou masku, protože škála plynů, které by Vás mohli ohrozit, je tak široká, že by Vám jen potřebné filtry zaplnily jednu větší skříň.
 
Ochrana obyvatelstva se zaměřuje především na hrozby, které mohou nastat v každodenním životě. Jsou to živelní pohromy, technické a průmyslové havárie, nákazy, požáry, popřípadě teroristické útoky. K těmto situacím může dojít, na rozdíl od války, během velmi krátké doby téměř kdykoliv.
Činnost oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva je proto zaměřena na řešení problematiky varování a informování obyvatelstva, nouzového přežití obyvatelstva, humanitární pomoc, přípravu jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí k plnění úkolů ochrany obyvatelstva, přípravu starostů obcí a problematiku havarijního plánování. Všechna opatření vycházejí z potřeby zabezpečit a ochránit životy, zdraví a majetek obyvatelstva.
V dnešní době tak již postrádá smysl udržovat si v pohotovosti plynovou masku, protože škála plynů, které by Vás mohli ohrozit, je tak široká, že by Vám jen potřebné filtry zaplnily jednu větší skříň. O rychlosti detekování plynu, nalezení a připevnění správného filtru k masce už netřeba hovořit.
Proto se od těchto opatření upouští a místo toho se věnuje pozornost využití ochranných vlastností staveb, tzv. improvizovaných úkrytů, ochraně povrchu těla a dýchacích cest pomocí běžně dostupných prostředků, tzv. improvizovaná ochrana a v neposlední řadě zvyšování informovanosti obyvatelstva, přípravě a vzdělávání občanů.
Činnost oddělení spočívá v přípravě na řešení mimořádné události. Základním prvkem systému ochrany obyvatelstva má být informovaný občan, který bude umět reagovat na přijímaná opatření, chránit sebe a poskytovat pomoc ostatním. Proto jednou ze základních priorit Hasičského záchranného sboru je zvyšování informovanosti obyvatelstva např. prostřednictvím preventivně výchovné činnosti. Preventivně výchovná činnost je mimo jiné zaměřena i na základní a střední školy, kde se žáci a pedagogičtí pracovníci informují, např. jak se zachovat v případě povodně, havárie či úniku nebezpečných látek. Pro tento účel jsou zpracovány prezentace a provádí se praktické ukázky. Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje jsou dále prováděny „Dny otevřených dveří“, dále „Den prevence a ochrany obyvatelstva“ na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Hasiči se účastní mnoha akcí, které pořádají i jiné organizace,“ říká mjr. Mgr. Ivana Pokorná, vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva HZS Pardubického kraje.
 
           „Co se týká praktické přípravy na řešení mimořádné události, podařilo se nám v dubnu letošního roku zorganizovat a provést proškolení Jednotek humanitární pomoci ČČK Svitavy, Pardubice, Ústí nad Orlicí a Chrudim. Cílem praktického výcviku bylo seznámení pracovníků ČČK s problematikou výstavby humanitární základny. Již třetím rokem též probíhá příprava jednotek JSDHO k plnění úkolů ochrany obyvatelstva. Jedním z úkolů přípravy je i proškolení pro práci s kontejnerem nouzového přežití,“ doplňuje mjr. Mgr. Ivana Pokorná.  
 
Příprava cvičení HUMANITÁRNÍ POMOC
 
V současné době se připravuje krajské cvičení „Humanitární pomoc 2012“. Bezpečnostní radou Pardubického kraje byl již schválen Plán provedení taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému a orgánů krizového řízení "HUMANITÁRNÍ POMOC 2012", které se uskuteční ve dnech 20. a 21. září 2012 v Poličce. Cílem taktického cvičení bude prověření součinnosti složek IZS, orgánů krizového řízení a dalších spolupracujících subjektů při výstavbě a provozu materiální základny humanitární pomoci na území Pardubického kraje a prověření připravenosti jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí (JSDHO) předurčených k plnění speciálních úkolů v ochraně obyvatelstva a vybraných humanitárních jednotek Českého červeného kříže.
           „Letos v dubnu oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva zorganizovalo a úspěšně provedlo cvičení „Evakuace“ za účasti JPO I,JPO III a JPO V z Holicka, ČČK Chrudim, občanů a orgánů obce Dolní Ředice.Při cvičení „Evakuace“ se potvrdila připravenost dobrovolných hasičů pro práci i s kontejnerem nouzového přežití,“ uzavírá Ivana Pokorná. 
            K dalším nezbytným činnostem oddělení patří administrativní práce – přes stanoviska k územně analytickým podkladům, k územním plánům či stanoviska k žádostem o dotace na protipovodňová opatření, úpravy či rušení úkrytů, kontrolní činnost, zadávání a udržování dat do speciálního výjezdového programu, evidence k sirénám, evidence materiálu k nouzovému přežití či pravidelná aktualizace údajů v havarijní plánovací dokumentaci.Činnost oddělení navazují na úkoly i jiných oddělení, ať je to především oddělení krizového řízení, stavební prevence, krajské operační středisko či oddělení IZS.  
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem