Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XI ČÍSLO 10/2012

V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA analyzujeme zásah na požár výletní lodi na vodní nádrži Vranov, informujeme o změnách v organizaci zkoušek odborné způsobilosti fyzických osob na úseku PO a přinášíme závěry konference Požární ochrana 2012. V části IZS seznamujeme se systémem psychosociální péče a podpory lidem zasaženým mimořádnou událostí, se změnami ve vstupní přípravě příslušníků HZS ČR a s činností Horské služby ČR. V blocích OCHRANA OBYVATELSTVA a KRIZOVÉ ŘÍZENÍ informujeme o specifikách výcviku členů zařízení CO ke zjišťování a označování nebezpečných oblastí i o postupu určování prvků KI. Dále přinášíme zpravodajství z veletrhu FSDays 2012 a připomínáme také desáté výročí založení Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB-TU Ostrava. Provázíme průběhem Mistrovství profesionálních a dobrovolných hasičů, přinášíme zpravodajství ze závěru Ligy ČR ve výstupu na věž 2012, Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a také Velké ceny v požárním útoku. 

Již podruhé se v areálu HZS ČR ve Zbirohu uskutečnila soutěž krásy automobilů značky Tatra. Volbu krásky mezi tatrovkami a zajímavý doprovodný program si v sobotu 8. září 2012 nenechalo ujít více než 1700 návštěvníků z celé republiky.

Vítězkou „devětatřicítka“

O titul královny krásy soutěžilo celkem 59 tatrovek, přičemž nejstarší dámě bylo úctyhodných 80 let. Návštěvníci akce zvolili za nejkrásnější požární automobil Tatru 148 v provedení CAS 32 SDH města Zbiroh se soutěžním číslem 39. Na druhém místě se umístila Tatra 138 v provedení CAS 32 SDH Mníšek pod Brdy, na třetím místě skončila loňská vítězná Tatra 815 Terrno v provedení CAS 20-S2R SDH Hrádek u Rokycan. Odborná porota ocenila pomyslnými vavříny Tatru 815 Terrno v provedení CAS 20 SDH Domažlice.

Doprovodný program

Posádky tatrovek soutěžily také v dovednostním klání při výměně pneumatik. Vítězství si za čas 4 minuty a 53 vteřin odnesli zbirožští hasiči.

Návštěvníky zaujala rozrůstající se Expozice požární ochrany HZS ČR s více než 130 exponáty dokumentujícími vývoj hasičské techniky od poloviny osmnáctého až po konec dvacátého století, která se rozkládá na ploše 4000 m2. Lákadly byly rozšířená expozice ochrany obyvatelstva včetně prohlídky vojenského krytu i expozice zjišťování příčin vzniku požárů, ukázky dekontaminace, exhibiční vystoupení jednotky pražské posádky Čestné stráže Armády ČR na moderní hudbu, prezentace nového požárního automobilu Tatra Phoenix z THT, s.r.o., Polička.

Své místo měla prezentace vojenské techniky. Dospělí i dětští návštěvníci si doslova osahali samohybnou kanónovou houfnici ShKH DANA z 13. dělostřelecké brigády Armády ČR z Jinců a prohlédli si také dekontaminační automobil Tatra 815 ACHR 90 ze samostatné záchranné roty Armády ČR Rakovník.

Zpestřením byla prezentace policejního automobilu Volkswagen Passat R 36 a policejního motocyklu z dálničního oddělení Policie ČR Rudná.

Program „okořenilo“ vystoupení dětského oddílu Soviček z SDH Sovětice, který předvedl zásah na požár domečku, včetně záchrany jeho obyvatel.

Dávají za nás ruku do ohně

Součástí akce bylo i vyhlášení vítězů 4. ročníku soutěže v rámci projektu Dávají za nás ruku do ohně, letos na téma Prevence v praxi. Odborná porota vybrala z mnoha videosnímků jediného vítěze, kterým jsou Sovičky z SDH Sovětice. Vítězný snímek Pohádka o veliké řepě názorně a vtipně zachycuje všestrannost hasičské profese.

Atmosféru druhého Zbirožského hasičského tatrování, kterému přálo počasí, dotvářelo vystoupení hudební skupiny Bonton Band.
Zbirožské tatrování připravuje občanské sdružení Naše hasičská minulost ve spolupráci s MV-generálním ředitelstvím HZS ČR. „Jsem rád, že se tato velká akce, konaná v Expozici požární ochrany HZS ČR ve Zbirohu, stává tradicí a počet soutěžících plechových krásek narůstá. Je to příležitost pro setkání všech, kteří fandí hasičskému řemeslu,“ zhodnotil akci náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Ing. Miloš Svoboda.
 

Mgr. Zbyněk KOUKOLÍK, foto Milan VÁVRŮ
 

vytisknout  e-mailem