HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

I při žních může dojít k požáru

Mimořádně suché a teplé počasí zvyšuje riziko vzniku požáru v lesích a vůbec v přírodním prostředí. Postačí několik opravdu teplých dní, aby došlo k vyschnutí porostů a zvýšenému nebezpečí vzniku požárů travnatých a lesních porostů, které mohou napáchat značné škody.  

Většina těchto požárů je způsobena lidskou nedbalostí – ať již při rozdělávání ohně nebo od nedopalků cigaret. Bohužel se vyskytují i případy úmyslně založených požárů v lesích. Lesní požáry se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dochází v těžko dostupném terénu, kde mnohdy není možné plně nasadit požární techniku. Problém je i v případě požáru lesní hrabanky, kdy může dojít k nepozorovanému šíření pod povrchem na všechny strany.
V období extrémního horka a sucha by lidé měli dodržovat pravidla, která zabrání vzniku požárů. V první řadě je přísný zákaz kouření, rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně na lesních pozemcích a do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesního pozemku, to samé platí i pro přírodní prostředí. Spolehlivým iniciátorem požáru je i odhozený nedopalek cigarety, proto je přísný zákaz odhazování hořících nebo doutnajících předmětů na lesních pozemcích a ve volné přírodě. Lidé by neměli porušovat zákaz táboření na lesních pozemcích a ve volné přírodě mimo vyhrazená místa. Při rozdělávání ohně by mělo být vybráno naprosto bezpečné místo i povrch, např. hliněný podklad a ohniště by mělo být důkladně odděleno od okolního prostředí (např. obložením kameny, vyhloubením zeminy). Oheň by se neměl zakládat pod větvemi stromů, na suché trávě nebo kořenech stromů. Lidé by měli dbát na důkladné uhašení ohniště, nejlépe po uhašení důkladně prolít vodou.
Lidé by se měli chovat opatrně všude tam, kde by mohlo jejich nezodpovědné počínání skončit požárem. Za mimořádně suchého počasí však postačí k zapálení vyschlého porostu i výfuk osobního automobilu, který vyschlou trávou projížděl. Výjimkou nejsou ani požáry podél železniční trati, kdy od projíždějícího vlaku odskočí jiskra a způsobí požár travnatého porostu.
 
 
V letních měsících však nejsou výjimkou ani požáry, které vznikají v době žní nebo senoseče. Některé požáry na polích mohou být způsobeny technickou závadou na samosběracích vozech a traktorech, které sklízejí seno a slámu. Výjimkou nejsou ani požáry způsobné kombajny v době sklizní, řezačkami, čističkami a sušičkami obilí. V období sklizně lze snížit množství požárů mimo jiné i zajištěním přednostního zahájení sklizně dozrálých pícnin a obilovin na místech podél železničních tratí a veřejných komunikací. Mechanizační stroje, které se používají ke sklizni a uskladnění, zabezpečit lapači jisker výfuků spalovacích motorů (pokud není vestavěn nebo se jedná o přeplňovaný motor) a jejich používání při určených pracích, stroj musí být vybaven minimálně dvěma kusy hasicích přístrojů, s celkovou náplní minimálně 12 kg hasiva a lopatou, motor stroje je nutno pravidelně čistit od prachu, plev a dalších nečistot a pravidelné technické prohlídky strojů.
 

vytisknout  e-mailem