HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

I přes vyhlášené období zvýšeného nebezpečí požáru jejich počty neklesají

Již od čtvrtka platí v Jihočeském kraji rozhodnutí hejtmanky o vyhlášení období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, počty požárů se ve statistikách HZS Jihočeského kraje v porovnání s předchozími dny příliš nemění. 

Rozhodnutí bylo vydáno z důvodu mimořádných klimatických podmínek způsobených déletrvajícím suchem v důsledku vysokých teplot a dlouhodobé absence dešťových srážek a říká také, že je zakázáno rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně (například pálení klestu a kůry, spalování hořlavých látek) na místech uvedených v článku 3 nařízení kraje č. 2/2016.

Když se pak podíváme na počty požárů, u kterých ve dnech 10. a 11. dubna zasahovali jihočeští profesionální a dobrovolní hasiči, dostaneme se na téměř dvě desítky. A ve všech případech se jednalo o požáry v přírodním prostředí. Nejsou již tak rozsáhlé, ničící a dlouhotrvající, ale stále se potýkáme s tím, že do lesů na nedohašené, "uteklé" nebo znovu se rozhořené pálení vyjíždíme.

Zasahovali jsme například:

Pátek 10. dubna

10:30       Požár – V lese u Strmilova ve směru na Jilem zasahovala profesionální jednotka ze stanice Jindřichův Hradec společně s jednotkou SDH obce Kunžak u požáru lesa. Hasiči likvidovali požár stráně a stromů po kácení, a to na ploše 60 x 60 metrů. Hasební práce jednotkám zabraly přibližně hodinu. Vzniklá škoda je nulová.

20:27       Požár – Profesionální hasiči z českokrumlovské stanice likvidovali v Kájově, části obce Novosedly požár pilin. Požár byl původně ohlášen jako požár stromu, hasiči však průzkumem objevili hořící piliny, a to na ploše 10 x 2 metrů. Plochu prolili vodou. Vzniklá škoda je nulová.

21:39        Požár – Hořící křoví hasili u obce Brloh profesionální hasiči ze stanice Křemže společně s jednotkou SDH obce Křemže – Chmelná. Požár zlikvidovali během několika minut. Požár je beze škody.

22:35       Požár – Křemežská profesionální jednotka vyjela k dalšímu požáru, a to obce Brloh. Hořela zde hromada dřeva, kterou v době příjezdu profesionální jednotky hasila již místní dobrovolná jednotka. Majitel nevyčíslil žádnou škodu.

23:08       Požár – Policie ČR zažádala o zásah hasičů, a to u Netřebic, kde hořela hromada klestu. Profesionální hasiči ze stanice Kaplice zjistili, že se jedná o nenahlášené a nehlídané pálení. Požár uhasili. Při požáru nevznikla žádná škoda.

Sobota 11. dubna

10:25        Požár – Škodu ve výši 15 000,- vyčíslil vyšetřovatel HZS po požáru tújí, které hořely v Českém Krumlově v ulici Za Tavírnou. Požár tújí a vzrostlé borovice uhasila českokrumlovská profesionální jednotka dvěma vysokotlakými proudy.

11:38        Požár – Znovu se rozhořelé pálení hasili u obce Hůry profesionální hasiči ze stanice České Budějovice společně s jednotkou místních dobrovolných hasičů. Zásah hasičům zabral několik minut. Hromadu porostu prolili vodou. Vzniklá škoda je nulová.

11:41         Požár – Profesionální hasiči ze stanice Soběslav a dobrovolní hasiči obce Dráchov zasahovali na louce u Dráchova, kde hasili hořící hromadu větví a trávu. Jednalo se pravděpodobně o požár po nenahlášeném pálení. Požár zasáhnul plochu přibližně 50 x 50 metrů. Požárem nevznikla žádná škoda.

13:15        Požár – U obce Varvažov, části obce Zbonín likvidovali profesionální hasiči ze stanice Písek ve spolupráci s jednotkou SDH obce Ostrovec požár lesní hrabanky. Požár se rozšířil na plochu přibližně 50 x 10 metrů. Požár hasiči za hodinu dostali pod kontrolu, probíhá dohašování.

Odkazy do noveho okna

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (5)

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (... 

Detailní náhled

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (4)

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (... 

Detailní náhled

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (3)

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (... 

Detailní náhled

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (2)

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (... 

Detailní náhled

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (1)

Požár hrabanky, Strmilov - 10. 4. 2020 (... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem