HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

I nadále se zabýváme tichým zabijákem, který připravil letos o život v Havlíčkově Brodě už tři osoby

Tichý zabiják oxid uhelnatý ukázal svoji nebezpečnost v Havlíčkově Brodě v letošním roce již několikrát, bohužel ve třech případech byly následky otravy fatální, o život přišli dva mladí chlapci a starší žena.  

K zatím poslednímu případu vyjížděli havlíčkobrodští profesionální hasiči ve čtvrtek 13. března do bytového domu na ulici Zahradní. V péči zdravotníků skončili tři přiotrávení lidé.
 
„Neustále se snažíme apelovat na občany, aby v žádném případě nepodceňovali oxid uhelnatý. V řádném a provozuschopném stavu by měli v domácnosti udržovat veškerá plynová zařízení, u nich doporučujeme každoroční kontrolu odborníkem, zaměřenou zejména na správný proces spalování, při kterém nevzniká oxid uhelnatý (správné seřízení hořáků plynu, dostatečný přívod vzduchu ke spalování apod.). Přímo ze zákona potom vyplývá povinnost nechat si zkontrolovat jedenkrát ročně odborníkem spalinovou cestu od těchto spotřebičů, se závěrem, že veškeré vzniklé spaliny od spotřebiče bezpečně a bez omezení putují spalinovou cestou do volného prostoru.  Vzhledem k již zmiňovaným tragickým událostem proto současně doporučujeme vybavení domácností detektorem na oxid uhelnatý a jeho správnou instalaci“, upozorňuje plk. Ing. Ludvík Szelke náměstek HZS Kraje Vysočina pro úsek prevence a civilní nouzové připravenosti.
 
 
Kromě apelování na veřejnost se Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina snaží neustále prohlubovat u příslušníků odborné znalosti o tomto velmi nebezpečném plynu.
 
„Hasiči u otrav oxidem uhelnatým nezasahují sami a právě kvůli nebezpečnosti prostředí, ve kterém se zasahuje jsme nejenom pro naše příslušníky, ale také  pro kolegy od městské a státní policie, zdravotnické záchranné služby a samosprávy ve čtvrtek v Havlíčkově Brodě uspořádali speciální přednášku zaměřenou právě na oxid uhelnatý. Celé přednášky se ujala uznávaná kapacita v oboru, předseda sekce plyn Českého sdružení pro technická zařízení Ing. Jiří Buchta CSc.“, dodává plk. Szelke.
 
 
Během čtyřhodinové přednášky byla komplexně osvětlena problematika oxidu uhelnatého, důraz byl přitom pochopitelně kladen na prevenci mimo jiné v podobě udržování spotřebičů v řádném a provozuschopném stavu. Zdůrazněny byly také aspekty moderních domácností, názorně bylo ukázáno, jak se „zakonzervuje“ domácí prostředí vyměníme-li stará okna za nová plastová nebo dveře od koupelny s větracími průduchy za ty bez nich atd.
 
„Problematice oxidu uhelnatého se budeme věnovat i nadále. Naší maximální snahou je a bude neustále veřejnost varovat před účinky oxidu uhelnatého a také připomínat řádné kontroly provozuschopnosti plynových spotřebičů a spalinových cest. I nadále budeme poukazovat na možná rizika a pevně věříme, že si naše rady a doporučení lidé vezmou k srdci,“ uzavírá plk. Szelke.

HB přednáška 014.JPG

HB přednáška 008.JPG

HB přednáška 006.JPG

009.JPG

006.JPG

002.JPG

vytisknout  e-mailem