HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

I letos máme několik kuriózních případů

Rozmanitost zásahů v roce 2022 se určitě trochu liší od těch předchozích roků, kdy výjezdy hodně ovlivnila pandemie. V roce 2022 to byly většinou standardní zásahy na dopravní nehody, požáry. Na začátku tohoto roku jsme likvidovali mimořádnou událost na ptačí chřipku. Od března tohoto roku pomáháme také v Krajském asistenčním centru pro Ukrajinu, kde se staráme zejména o ubytování pro Ukrajince.

Patnáct dní jsme pomáhali kolegům uhasit nejrozsáhlejší požár lesa v novodobé historii České republiky – v Národním parku České Švýcarsko. Byl to zásah pro hasiče opravdu velmi náročný a vyčerpávající.

Nesmíme také opomenout, že jsme v letošním roce byli pořadateli Mistrovství ČR profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu, a to koncem srpna.

Vás ale určitě zajímá, zda máme i pár kuriozních případů. 

Tak třeba koncem května měly smůlu děti. Stalo se vám to už někdy? Kdyby klíče spadly jen na zem, to by bylo v pohodě, ale když propadnou skrz mříž až do hlubokého kanálu. Tak to se přesně stalo dětem, když se vracely v Moravské Třebové ze školy domů. Dětem chtěl pomoci muž, ale víko od kanálu neuzvedl. Ona je to taky pořádná váha. Muž tedy zavolal hasiče. Na místo dorazila místní profesionální jednotka. Stačilo více síly a drát na vytažení klíčů, které byly zhruba v metrové hloubce. V mžiku vyřešený problém a děti se bez problémů dostaly domů.

Letos jsme zachraňovali zejména zvířátka.

Za další mříží se ocitl bobr v Pardubicích.  Bobr byl za mříží, která brání vstupu nepořádku do odtokového kanálu. Hasiči nejprve zkoušeli sami mříž zvednout, ale mříž byla velmi těžká, a tak jsme zapřáhli za auto lano a mříží jsme pohnuli tak, aby mohl bobr opustit odtokový kanál. Potom, co bobr opustil místo, jsme mříž vrátili zpět.

Ne do mříže, ale do sítě se v Pardubicích zamotal hned po bobrovi srneček. Nejprve jsme museli srnce pořádně chytit a držet, aby se nehýbal a pak doslova vymotat parůžky ze spárů provázků. Jakmile byl srnec vysvobozen, odnesli ho do volné přírody a bez jakéhokoliv zranění vypustili zpět do přírody. Srnec za záchranu hasičům bohužel nepoděkoval a zmizel v nedalekém lese.

Pomoci ženě najít papouška vyrazili hasiči na Orlickoústecku. Opeřenec se podle ženy lekl bouřky a odletěl na lípu u hřiště. Pták byl asi ve 20metrové výšce. Papoušek si pohrával i s hasiči. Přelétával ze stromu na strom. Už to vypadalo jako sportovní zápas. Papoušek vedl 3:0. A když už se pomocí nastavovacího žebříku hasiči přiblížili k ptáku a chtěli přes něj přehodit síť, opět jim frnknul. Majitelka nakonec řekla hasičům, že se papoušek určitě vrátí, jakmile bude mít hlad. My věříme, že už se vrátil, nikde netrpí hlady a majitelka na ptáčka dosud nečeká…

Opět do koruny stromu se zamotal ne ptáček, ale paraglidista. Na Skuhrovskou stěnu asi dlouho nezapomene, když uvízl vysoko ve větvích stromu. Hasiči prováděli cestou k místu události již průzkum, pomocí dalekohledu, zda muže neuvidí. Nakonec jsme muže pochopitelně nalezli. Byl asi 15 metrů nad zemí a visel si tam v relativně dobré poloze. Po příjezdu lezecké skupiny byl paraglidista zajištěn a postupně spuštěn ze stromu…jak jinak než bez zranění. Padák to snad také přežil.

Dosti často operujeme v nemocnicích, ale profesi neměníme. Když to nejde tam ani zpět, musí zasáhnout hasiči. Naštěstí z nateklých prstů odstraňujeme prstýnky a vždy můžeme s potěšením hlásit, že majitelé prstýnků nepřicházejí o nateklé prsty, ale jen o prstýnky...a věřte, že se všem uleví, a to i nám.

Občas místo prstýnků sundáváme z rukou pouta, když se ztratí klíče...Na stanici v Žamberku se jedno prázdninové ráno objevil mladík s partou kamarádů. To by možná nebylo až tak neuvěřitelné, ale mladík hned poukázal na svůj problém. Měl na rukou pouta, ke kterým s kamarády ztratil klíč. Tento nepovedený žertík měl svůj začátek na noční zábavě v sousedním městě. Nejprve se mladící snažili vyřešit problém na obvodním oddělení Policie ČR. Odtud ale byli policisty nasměrováni přímo k hasičům v Žamberku. Za pomocí pákových kleští hasiči pouta rozstřihli, a tak velmi ulevili mladíkovi, který v nich prožil možná více než čtyři hodiny.

Přejeme vám jen samé příjemné a humorné zážitky v roce 2023.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

prstýnek2022  b

prstýnek2022 b 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem