HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

I čtení pod peřinou může být nebezpečné…

... jak potvrdí dívka z Kopřivnice... 

Nevhodně umístěná halogenová lampička u postele třináctileté dívky mohla za požár přikrývky a zranění dívky. Událost se stala minulý týden v Kopřivnici (okres Nový Jičín) v pokoji rodinného domu. Požár byl naštěstí včas uhašen ještě před jeho ohlášením hasičům. Proto byl na místo požáru vyslán pouze vyšetřovatel požárů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.
 
V pokoji přízemí rodinného domku odpočívala večer na lůžku třináctiletá dívka. Ta si zřejmě chtěla číst, asi nad knížkou usnula a nechala rozsvícenou halogenovou lampičku. Lampička byla nevhodně umístěna v rohu postele, když byla pevně zasunutá mezi postel a stěnu.
 
Přikrývka se bohužel buď těsně před spánkem při čtení, nebo během spánku dostala na lampičku a přikryla ji. Postupně se umělá vlákna v přikrývce začala nahřívat a tavit - díky vysoké povrchové teplotě lampičky – a následně začala žhnout. Přitom se vyvinuly zplodiny hoření, které zaplnily pokoj. Naštěstí se však dospívající obyvatelka pokoje vzbudila a duchapřítomně uhasila žhnoucí přikrývku vodou z vodovodu. Poté odešla k matce do ložnice a stěžovala si na nevolnost. Matka zavolala rychlou lékařskou pomoc, která odvezla mladou pacientku do nemocnice k ošetření.
 
V souvislosti s tímto případem bychom chtěli apelovat na všechny rodiče, aby zkontrolovali vybavení dětských pokojů, především potenciálně nebezpečné světelné zdroje a jejich umístění (a samozřejmě i své děti před spánkem). Při přikrytí lampičky narůstá povrchová teplota žárovky velice rychle, teplo od žárovky není odváděno do okolí, začne nahřívat textilie, které leží na žárovce či v její bezprostřední blízkosti, a pak začnou žhnout či vzplanou. Při hoření a žhnutí se vyvíjí značné množství jedovatých a toxických plynů, které jsou obsaženy v kouři.
 
V našem kopřivnickém případě byly následky požáru pro zraněnou dívku relativně malé, snad bez větších zdravotních komplikací. Ale v dalších případech se velice rychle počínající požár může vyvinout v plně rozvinutý požár, případně koncentrace zplodin hoření v pokoji může dosáhnout takové úrovně, že může dojít k těžkým zraněním nebo dokonce úmrtím!
Odkazy do noveho okna

pozarlampickapostelKoprivnice (1)

pozarlampickapostelKoprivnice (1) 

Detailní náhled

pozarlampickapostelKoprivnice (2 NJ)

pozarlampickapostelKoprivnice (2 NJ) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem