HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár v Unipetrolu Litvínov

V první fázi požáru byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. 

 

Litvínov 2.jpg

13.8. 8:52 Čtyřicet tři hasičských jednotek vyjelo k požáru v areálu podniku Unipetrol v Litvínově. Hořelo po výbuchu na dvou místech propylénové jednotky byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Závod byl v okolí jednoho kilometru evakuován. Hasiči požár postupně dostali pod kontrolu, provádějí ochlazování zařízení a hašení dvou ohnisek. Směny se pravidelně střídají. Zároveň bylo prováděno měření škodlivých látek v okolí, nic nebylo naměřeno.
14.8. Ochlazování vodními proudy probíhalo celou noc. Ráno v 8:00 bylo konstatováno, že zůstává už jen jedno ohnisko. Zbytek je uhašen a vychladlý. Po důkladné kontrole a proměření teplot bylo rozhodnuto pokračovat v ochlazování míst vyhořívání. Každé dvě hodiny je prováděna kontrola zařízení s pravidelným proměřováním teplot. V areálu Unipetrolu zásah stále pokračuje. Probíhá zkrápění a ředění látek. Zároveň probíhá monitoring ovzduší uvnitř i vně závodu. Žádné nebezpečné hodnoty nebyly zjištěny.
15.8. Ve velíně České rafinérské se dnes sešel krizový štáb v 7:30 a v 9:00, bylo konstatováno, že zařízení již nehoří. Byl snížen tlak páry. Hasičské jednotky na dvou úsecích dále provádějí zkrápění a ochlazování technologie. Technici pracují na definitním zajištění poškozeného potrubí. Silnice 1/27 zůstává v tuto chvíli zatím z preventivních důvodů pro veřejnost uzavřena. 
15.8. 17:50 Podle informací z krizového štábu probíhají nadále zajišťovací práce na vadném potrubí, které by měly pokračovat až do včera. Hasiči dál skrápějí zařízení a asistují technikům firmy. Situace je stabilní. 

 

15.8. Informace po zasedání krizového štábu. Technici za asistence hasičů, kteří provádějí zkrápění a ředění, dokončují práce na zajištění poškozeného potrubí. Poškozené potrubí bude podle mluvčího Unipetrolu Mikuláše Dudy odděleno speciální metodou od zbývající technologie. Po dokončení této operace bude definitivně vyloučen únik uhlovodíků z poškozeného místa.
Nadále probíhají kontrolní odběry možného výskytu škodlivin v ovzduší. Žádné zvýšené hodnoty se neprokázaly.
Na základě kontroly potrubí a výsledků monitoringu po dokončení zajišťovacích prací bude zváženo otevření silnice 1/27, pravděpodobně v neděli kolem 12. hodiny. Jediné omezení bude nadále platit pro tramvajovou dopravu, které bude z preventivních důvodů pravděpodobně trvat do  pondělního dopoledne.
16.8.Technici dokončili práce na zajištění poškozeného potrubí. V dopoledních hodinách hasiči preventivně kontrolovali bývalá požářiště. Vzhledem ke složitosti zařízení a horší přístupnosti některých lokalit budou měření HZS pokračovat i v odpoledních hodinách.
Situace v místě je stabilní. Nadále také probíhají kontrolní měření možného výskytu škodlivin v ovzduší. Žádné zvýšené hodnoty se neprokázaly.
Další jednání krizového štábu je naplánováno na 21. hodinu. Pokud budou k dispozici veškeré podklady z monitoringu lokalit, bude opět posuzováno otevření silnice 1/27. 
16.8. 22:30 Všechna preventivní měření hasičů v průběhu dnešního dne potvrdila, že pominula veškerá rizika plynoucí z poškozených technologií. Stejně tak kontrolní měření možného výskytu škodlivin v ovzduší neprokázala žádné zvýšené hodnoty. S ohledem na tyto skutečnosti krizový štáb rozhodl o opětovném zprovoznění silnice 1/27 mezi Mostem a Litvínovem, konkrétně od dnešní půlnoci.
Tramvajové spoje budou dočasně nahrazeny autobusovou přepravou. V průběhu zítřejšího dne zasedne krizový štáb a rozhodne o termínu zprovoznění tramvajové dopravy.
Od zítřka také začne vyšetřování příčiny vzniku požáru v podniku.
17.8. V areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova jsou kromě podnikové jednotky stále přítomny čtyři jednotky HZS Ústeckého kraje, které provádějí asistenci při práci techniků na technologii a pravidelně proměřují koncentraci látek na místě. Dnes se také sešel dvacetičlenný vyšetřovací tým složený z příslušníků Policie ČR, HZS Ústeckého kraje, Generálního ředitelství HZS ČR a technického ústavu požární ochrany, aby započal vyšetřování příčin požáru.

 

Odkazy do noveho okna

Litvínov 1

Litvínov 1 

Detailní náhled

Litvínov 2

Litvínov 2 

Detailní náhled

Litvínov 3

Litvínov 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem