HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Anketa Hasič roku 2019 již zná své vítěze

Profesní anketu Hasič roku vyhlašují společně ministr vnitra a generální ředitel HZS ČR,  již od roku 2009. Termín slavnostního vyhlášení výsledků letošního, již 11. ročníku této prestižní ankety, za rok 2019, byl kvůli novému koronaviru a s ním souvisejícím opatřením opakovaně odsouván. Původní termín, který byl naplánován na 16. dubna 2020, se posunul na listopad 2020, avšak ani tento druhý pokus nevyšel. Nakonec jsme se skleněnými přilbami, které jsou symbolickým oceněním práce profesionálních hasičů, kteří se umístili na prvních místech v jednotlivých kategoriích, vyrazili sami, pouze s kamerou. Sestřih z těchto předávání můžete shlédnout v přiloženém videu, které mělo dnes, tedy 17. prosince 2020, v 18:00 hodin svoji premiéru.

Sedmnáctičlenná odborná porota letos vybírala z celkem 68 nominací, o 12 více než v loňském roce. Nejvíce nominací se sešlo v kategoriích „ZÁSAH ROKU“ a „VELITEL/VEDOUCÍ“, shodně po dvanácti nominacích.


Kompletní seznam oceněných ve všech kategoriích, včetně stručných charakteristik, si můžete přečíst v následujícím souhrnu.




Kategorie „HASIČ ROKU“


1. MÍSTO
ppor. Ing. Václav Kratochvíl Ph.D., MBA – HZS hl.m. Prahy
Václav Kratochvíl je u pražského hasičského sboru přes 30 let. Kromě toho, že stále slouží na pozici velitele čety, se také významně podílí na tvorbě předpisů v oboru požární bezpečnost, konkrétně na zpracování návrhu norem pro fotovoltaiku. Má za sebou dlouholetou vědeckou činnost. Spolupracuje na výzkumu řešení účinků výbuchů tlakových nádob při Vysoké škole báňské.
Zároveň má na kontě i bohatou publikační činnost, přednáškovou činnost na konferencích a jako znalec zpracoval přes 70 znaleckých posudků. Je velkým přínosem jak pro kolegy z pražského hasičského záchranného sboru, tak pro odbornou veřejnost.


2. MÍSTO
ppor. Jiří Vacek – HZS Plzeňského kraje
Současný velitel čety slouží u Hasičského záchranného sboru ČR již od roku 1994. Je zkušeným velitelem, respektovaným kolegou a svědomitým a obětavým člověkem. To prokázal v loňském roce, kdy díky svému pohotovému a profesionálnímu jednání zachránil život starostovi obce Rozvadov, kterému při pracovním jednání selhaly životní funkce. Ppor. Vacek okamžitě zahájil život zachraňující činnosti, které prováděl až do příjezdu zdravotnické záchranné služby.
Vedle běžné služby je ppor. Vacek dlouholetým aktivním členem Okresního sdružení hasičů Tachov, kde zastává funkci starosty a také je členem výkonného výboru Krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje.


3. MÍSTO
nprap. Bc. Michal Veselý – HZS Středočeského kraje
Michal Veselý pracuje na pozici technika komunikačních systémů, kde má v gesci všechny koncové prvky varování a vyrozumění v celém kraji, kterých je více než 900.
Přestože není „výjezdovým hasičem“ tedy členem zásahové jednotky, prokázal vysoce profesionální přístup při záchraně životů dvou lidí při dopravní nehodě, která se stala 14. ledna loňského roku na Radotínském mostě. Po střetu nákladního s osobním autem byl jediným, kdo u nehody zastavil a poskytnul pomoc. Navíc natolik profesionální, že tím zachránil lidský život.




Kategorie „KOLEKTIV ROKU“


1. MÍSTO
Reprezentační družstvo HZS Středočeského kraje v požárním sportu – záchrana lidského života při cestě z Mistrovství ČR v požárním sportu
Reprezentační družstvo se ve složení mjr. Ing. Pavel Maňas, pprap. Miloš Ježek, nstržm. Jan Vyhnánek a pprap. Lukáš Novotný se vracelo dne 1. září  2019 z mistrovství republiky v požárním sportu. Jako první přijeli k těžké dopravní nehodě osobního automobilu, který se nacházel na střeše v retenční nádrži hluboké 6m, plné znečištěné dešťové vody, která díky silnému dešti rychle stoupala. Ve voze se nacházely tři osoby. Všichni příslušníci naskákali do vody a začali rychle zachraňovat, protože jakékoliv prodlení by mělo fatální důsledky. Nejdřív vyprostili dvě osoby, ale pasažérka na místě spolujezdce byla ve vozidle zaklíněná, a to zejména díky silné deformaci střechy. Jeden z příslušníků proto vlezl do vozu, kde zjistil, že žena dýchá. Pak držel hlavu ženy nad vodou, zatímco kolegové se postarali o nadzvednutí vozu a jeho následné vyproštění.
Nutno dodat, že příslušníci HZS Středočeského kraje provedli takto složitý zásah bez jakéhokoliv potřebného technického vybavení, instinktivně a takzvaně holýma rukama.


2. MÍSTO
Kynologická skupina HZS Libereckého kraje
Kynologická skupina Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje vznikla 15. června 2016. První člen této skupiny byl nstržm. Pavel Málek, sloužící na stanici v Turnově. Jeho kolegou byl od samého začátku nstržm. Václav Vančura, sloužící na stanici v Tanvaldu a později se k nim přidal také mjr. Ing. Pavel Viták, který je vedoucím pracoviště IZS  a služeb na ÚO Semily. Kynologická skupina má za sebou již desítky pátracích akcí jak v plošném vyhledávání, tak v sutinovém. Účastnili se také největší pátrací akce roku 2019 v Libereckém kraji. Tři dny pátrání po pohřešované osobě v Jizerských horách, které mělo šťastný konec. Na svém kontě mají také dvoudenní pátrání po 71leté seniorce ze Semil, kterou se nakonec podařilo najít. Jejich účast na pátracích akcích je z pohledu HZS LK nepostradatelnou a velmi prospěšnou každému pátrání. Při nasazení kynologů do pátrání se šance na nalezení pohřešované osoby razantně zvýší. Prokazují to výsledky, kterých kynologové HZS LK dosahují.
3. MÍSTO
Pracovní skupina projektu Hasiči pro školy, složená z příslušníků HZS Ústeckého a HZS Zlínského kraje.
Jmenovitě:
por. Ing. Iva Karafiátová (vedoucí), HZS Ústeckého kraje, Krajské ředitelství
por. Ing. Adam Fuksa, HZS Zlínského kraje, Krajské ředitelství
kpt. Bc. Radka Brunclíková, HZS Ústeckého kraje, Územní odbor Žatec
nprap. Jiří Janča, HZS Zlínského kraje, Územní odbor Uherské Hradiště
kpt. Ing. Pavel Vašíček, HZS Ústeckého kraje, Územní odbor Litoměřice
Nominovaným je kolektiv příslušníků HZS Ústeckého kraje a HZS Zlínského kraje, který realizuje tvorbu materiálů v rámci projektu „Hasiči pro školy“. Projekt se zaměřuje na tvorbu výukového materiálu pro 2. stupeň základních škol v problematikách Ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí. Výstupy projektu jsou interaktivní prezentace, příručka pro učitele a pracovní listy pro děti.  K dispozici jsou v elektronické podobě na internetových stránkách projektu zdarma pro všechny školy v ČR, bez jakýchkoliv dalších nákladů na vybavení či software.




Kategorie „PROJEKT ROKU“


1. MÍSTO
Projekt UPO Velké Poříčí – modernizace stávajícího vzdělávacího a výcvikového střediska
Jmenovitě:
brig. gen. Ing. František Mencl, ředitel HZS Královéhradeckého kraje
plk. Ing. David Pouč, ředitel ÚO Náchod, HZS KHK
plk. Ing. Petr Malina, náměstek ředitele HZS KHK pro ekonomiku
mjr. Mgr. Tomáš Saifrt, vedoucí UPO Velké Poříčí, HZS KHK


Vzdělávací a výcvikové středisko Učiliště požární ochrany Velké Poříčí  prošlo v roce 2018 rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací, která byla dokončena počátkem roku 2019. V rámci projektu vyrostlo mimo jiné nové unikátní výcvikové zařízení – lezecký polygon pro činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou, který byl slavnostně otevřen 12. dubna 2019.
V říjnu 2019 proměnil lezecký polygon nominaci a získal od odborné poroty titul Stavba roku 2019. Tímto oceněním se může pyšnit šest staveb v celé České republice.
Stavba jako taková využívá zvláštní konstrukční betonové prvky a je ojedinělou stavbou nejen
v České republice, ale i v Evropě. Je to unikátní prostor, který slouží pro výcvik profesionálních
a dobrovolných hasičů, ale také policistů a záchranářů, kteří se zde mohou připravovat na ty nejnáročnější typy zásahů ve výšce a nad volnou hloubkou.


2. MÍSTO
„TY TO ZVLÁDNEŠ – SETKÁNÍ S REALITOU“
Jmenovitě:
kpt. Ing. Veronika Krajsová, HZS Karlovarského kraje
Lukáš Hutta, Asociace Záchranný kruh
mjr. Ing. Dušan Uhlík, HZS Karlovarského kraje
BcA. Jiří Studnička, externí dokumentarista HZS KVK
plk. Mgr. Pavel Žíha, PČR, odbor služby dopravní policie
MUDr. Jiří Smetana, ZZS Karlovarského kraje
Úderná a inovativní instruktážně̌ analytická videa, která vycházejí z reálných dopravních nehod. Unikátní spojení reálných záběrů ze zásahů složek IZS společně̌ s analýzou nehod a preventivně̌ emotivním sdělením z úst záchranářů̊ nebo účastníků dopravních nehod. Desítky videí z reálných nehod, podpůrné komunikační teasery, řada mediálních výstupů a užití výstupů projektu ve vzdělávacím procesu na všech úrovních – to je projekt Ty to zvládneš ­ SETKÁNÍ S REALITOU. Hlavním záměrem projektu byla realizace osvětově̌ výukové kampaně̌, respektive klipů, které vyobrazují skutečné dopravní nehody a následně̌ díky analytické části a výpovědi záchranářů̊ zasahujících na místě̌ události, případně̌ účastníků̊, seznamují diváka jak s průběhem zásahu, tak hlavně̌ s důvody vzniku nehody a zejména pak specifikací chyb a tedy uvědomění si správného chování tak, aby se nehoda již neopakovala. Na projektu spolupracovaly složky IZS a další odborníci na bezpečnost v dopravě̌. Vzniklé klipy byly publikovány na sociálních sítích, webech a rovněž v médiích.


3. MÍSTO
Implementace „smart technologií“ do zásahové činnosti jednotek požární ochrany HZS Plzeňského kraje
Jmenovitě:
mjr. Ing. Michal Pathy
mjr. Ing. Václav Smítka, PhD.
plk. Ing. Pavel Musil
Projekt implementace „Smart technologií“ zahrnuje několik oblastí práce Hasičského záchranného sboru České republiky. Soustřeďuje se na spolupráci s výzkumnými pracovišti Západočeské univerzity v Plzni a Správou informačních technologií města Plzně. Předmětem činnosti je zavedení nejnovějších poznatků a technologií do činnosti HZS ČR především s ohledem na bezpečné vedení zásahu jednotek a zvýšení efektivity postupu při likvidaci mimořádných událostí.
Činnosti můžeme rozdělit do tří oborů:
1. Použití bezpilotních prostředků pro průzkum a koordinaci činnosti jednotek PO u mimořádné události.
2. Vývoj a testování smart zásahových obleků v prostření profesionální jednotky.
3. Aplikace pro mobilní zařízení pro evidenci zasahujících hasičů.




Kategorie „VELITEL / VEDOUCÍ“


1. MÍSTO
brig. gen. Mgr. Slavomír Bell, MSc., MBA
náměstek generálního ředitele HZS ČR pro ekonomiku


Náměstek Slavomír Bell je osobnost v HZS ČR, která zodpovídá za ekonomickou a majetkovou oblast. Funkci náměstka generálního ředitele HZS ČR pro ekonomiku vykonává od r. 2012.
Již od počátku svého působení na MV-GŘ HZS ČR se rychle a vysoce efektivně zapojil a zodpovídal za ekonomickou oblast sboru v době silných restrikcí po ekonomické světové krizi.
Má významný podíl na všestranném rozvoji HZS ČR v posledních letech. Především jeho zásluhou se daří využívat finanční prostředky z evropských fondů, má významný podíl na vzniku Fondu zábrany škod, který je zásadním zdrojem prostředků pro obnovu hasičské techniky. Především díky jeho manažerským schopnostem se v roce 2019 podařilo vyjednat významné navýšení rozpočtu HZS ČR pro rok 2020, s trvalým vlivem i do následujících let.


2. MÍSTO
plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D.
vedoucí oddělení krizového řízení, HZS Jihočeského kraje
Plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D., nastoupil k HZS Jihočeského kraje 1. 9. 2002 a hned po prvních měsících bylo jasné, že se pro naši práci narodil a ta že je a pravděpodobně bude jeho celoživotní náplní. V rámci své služby postupně prošel zařazením na funkcích komisař, vrchní komisař a rada. Od 1. ledna 2016 byl ustanoven vedoucím oddělení krizového řízení na KŘ HZS JčK.
V současné době například spolupracuje s MV – GŘ HZS ČR jako styčný důstojník pro zapojování do mezinárodních operací. V letech 2012 – 2018 se aktivně podílel na realizaci projektu „Zlepšení akceschopnosti a odborné způsobilosti moldavských hasičů“. V roce 2013 jednal za Českou republiku jako styčný důstojník pro plánování, realizaci a zapojení odřadu HZS JčK do mezinárodního cvičení v rámci Evropské unie „Taranis 2013“. Ve své funkci vedoucího oddělení krizového řízení má k řešení také jedno nadstandartní téma. Tímto tématem je Jaderná elektrárna Temelín se vším, co k němu patří.
Po celou dobu svého působení u HZS JčK je Štěpán Kavan příkladem pro své kolegy a podřízené zejména svou ochotou kdykoliv bez ohledu na svůj volný čas pracovat pro potřeby HZS ČR.


3. MÍSTO
ppor. Ing. Jiří Glabazňa
velitel čety HZS Olomouckého kraje
Podporučík Ing. Jiří Glabazňa nastoupil k profesionálním hasičům v roce 1995. Velitel je tělem i duší, s obrovským odborným přehledem podloženým praktickými zkušenostmi. Právě tyto teoretické znalosti a praktické zkušenosti mu dávají potřebný nadhled a odvahu při zavádění nových technologií a postupů do práce hasičů a záchranářů.
V době kdy začal v České republice vznikat systém výcviku hašení požáru v uzavřeném prostoru, kde právě HZS Olomouckého kraje byl prvním sborem, který vybudoval výcvikové zařízení tzv. flashover kontejner, Jiří Glabazňa byl prvním, který se aktivně zapojil jako lektor výcviku. Právě díky jeho nadšení se podařilo přesvědčit další hasiče, že tento způsob výcviku je nezbytný pro získání základních návyků hasiče při požáru.
Významné je také jeho aktivní zapojení do systému poskytování pomoci České republiky v zahraničí, kdy se stal členem skupiny tzv. styčných důstojníků. S ohledem na vybavení HZS Olomouckého kraje a jeho zapojení do modulu vysokokapacitního čerpání se věnuje především této problematice. Jako velitel jednotky se účastnil pomoci při povodních v Polsku v roce 2010. Za tuto pomoc obdržel ocenění od ministra vnitra Polské republiky.






Kategorie „ZAMĚSTNANEC ROKU“


1. MÍSTO
 Marián Petro
zaměstnanec finančního oddělení krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje
Marián Petro se téměř dvacet let, po kterých pracuje u HZS Jihočeského kraje, i po celou řadu let v předchozích zaměstnáních, věnuje stále a jenom hospodaření s finančními prostředky a hospodaření s majetkem. Rozpočtové položky, přehledy, plány a výkazy jsou jeho celoživotní a každodenní náplní. Vztah, který si Marián Petro vytvořil ke zdánlivě nezajímavým, stereotypním a „papírovým“ činnostem, je obdivuhodný. Svým přístupem a nadšením pro oblast financování a rozpočtu se vypracoval do pozice uznávaného odborníka.


Pokud bychom měli jedním slovem charakterizovat práci Marián Petra, bude to pravděpodobně slovo „rozpočet“. Marián Petro je klíčovou osobu při sumarizaci rozpočtu HZS Jihočeského kraje a při projednávání s jednotlivými rozpočtovými místy. V průběhu účetního roku sleduje a realizuje plnění rozpočtu podle finančního plánu a vždy velmi aktivně a spolehlivě navrhuje opatření při vzniklých komplikacích. Je tím, kdo bezpečně hlídá výdajovou část rozpočtu a řeší případně rozpočtové změny. Jeho odborné znalosti, přehled v problematice a pracovní nasazení jsou zárukou splnění všech úkolů v patřičné kvalitě a v požadovaných termínech.


2. MÍSTO
Bc. Milada Nevrlá
Vedoucí provozního pracoviště na územním odboru Frýdek-Místek, HZS Jihomoravského kraje
Paní Milada Nevrlá byla poprvé přijata do pracovního poměru k Hasičskému záchrannému sboru města Ostravy dne 11. 4. 1991. Od roku 2006, z důvodu organizačních změn, přestoupila paní Nevrlá na krajské ředitelství Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, kde postupně zastávala několik administrativních funkcí a dlouhou dobu pracovala na sekretariátu ředitele. Na pozicích, ve kterých působila, se velmi rychle zapracovala a je organizačně velmi schopná. Svěřené agendy zpracovává s mimořádnou pečlivostí. Její přístup k práci a spolupráci nejen v rámci organizace je mimořádně vstřícný, je připravena kdykoliv zajistit potřebné záležitosti, a to i mimo stanovený fond pracovní doby.
Paní Nevrlá tráví také nemalou část svého volného času prací pro hasiče a pro prosazování hasičských myšlenek, ať už jako členka České asociace hasičských důstojníků nebo v rámci preventivně-výchovné činnosti s dětmi ve školách v rámci programu Hasík.
Po vyhodnocení jejího téměř dvaceti sedmi letého působení u sboru lze bez jakýchkoliv pochybností konstatovat, že je nepostradatelnou součástí a výraznou osobností kolektivu pracovníků nejen územního odboru Frýdek-Místek, ale také celého Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.


3. MÍSTO
Ing. Květa Báňová
Vedoucí oddělení provozně ekonomického SOZ HZS ČR
Paní Ing. Květa Báňová pracuje u HZS ČR již 18 rokem. Velmi kvalitním a odpovědným způsobem dlouhodobě řídí a organizuje činnost tří pracovišť ve své podřízenosti, a to přímo podřízené pracovníky oddělení a dále odloučené pracoviště Borovany a pracoviště Lysinu.
Jednotlivá pracoviště pod jejím vedením plní velmi náročné úkoly jak pro zabezpečení činnosti vlastního provozu zařízení, tak zároveň pro celý Hasičský záchranný sbor ČR. Jsou to úkoly zejména v oblasti zpracování rozpočtu, jeho vedení a upřesňování, zajišťování účetních a finančních operací, realizace veřejných zakázek malého rozsahu a centrálních nákupů, zajišťování správy majetku, jeho evidence, skladování, nakládání s nepotřebným majetkem, inventarizace, provozu dopravních prostředků, správy a údržby nemovitostí rozmístěných po celém území republiky, bezpečnosti práce a požární ochrany, dále v oblasti areálové bezpečnosti a činnosti ostrahy, nebo řízení hospodaření v oblasti energií.
Jmenovaná si trvale rozšiřuje znalosti v oblasti finanční a majetkové studiem právních předpisů a nově vydávaných interních normativních aktů řízení všech stupňů řízení. Dlouhodobě pracuje v komisi FKSP v rámci generálního ředitelství HZS ČR.  




Kategorie „ZÁSAH ROKU“


1. MÍSTO
Výbuch a následný požár bytového domu v obci Lenora
HZS Jihočeského kraje
Extrémně náročný zásah řešili ve dnech 3. a 4. října 2019 hasiči v obci Lenora na Prachaticku. V časných ranních hodinách zde došlo k nenadálému výbuchu a následnému požáru obytného domu.
Po příjezdu jednotek na místo se hasičům naskytnul pohled na obraz zkázy a zoufalství. Celý jeden bytový dům byl v plamenech, protější severní a jižní obvodové stěny byly vyvaleny, zbytky oken, části zdiva, ale i věci z interiérů domu byly rozmetány po celém okolí. Na balkonech obvodové zdi, jenž výbuch vydržela, stáli zoufalí lidé, kteří potřebovali okamžitou pomoc. Přímo v sutinách se pohybovali lidé, kteří v bezprostředním ohrožení svých životů vyskákali z hořícího domu.
V extrémně emočně náročné atmosféře pod obrovským psychickým tlakem zahájili hasiči vypjatý souboj s časem. Vstoupit do výbuchem zničeného domu však znamenalo pro zasahující hasiče obrovské nebezpečí. Bylo více než jasné, že statika domu je silně narušena. Nebezpečnost situace zvyšoval dále fakt, že po domě byly nalezeny vybouchnuté propanbutanové láhve. Nikdo nevěděl, zda někde nejsou nastražené ještě další.
Zásah v Lenoře byl jednoduše „jiný“. Byl extrémní ve všech možných ohledech. Od fyzické a psychické náročnosti na každého zasahujícího hasiče až po tlak na velitele. Od zapojení všech možných složek a organizací až po rozsah pomoci, které dokázaly po zasažené, ale i pro zasahující obstarat. Od neuvěřitelného pohledu zkázy na začátku až po závěr zásahu, kdy bylo o všechny obyvatele postaráno, a dům byl zabezpečen.
Celkem bylo v domě zasaženo 6 bytových jednotek, další 2 bytové domy byly výbuchem poškozeny, evakuováno bylo 19 osob, 9 osob zraněno, 1 osoba nalezena mrtvá.
Výbuch byl ohlášen v 4:08 hodin, požár lokalizován v 5:22 hodin, likvidační práce ukončeny v 20:14 hodin.


2. MÍSTO
Zásah v domě s pečovatelskou službou
HZS hlavního města Prahy
Ve čtvrtek 14. listopadu 2019 od 02:26 hodin zasahovalo pět profesionálních a dvě dobrovolné jednotky u požáru bytové jednotky v ulici kpt. Stránského v Praze na Černém Mostě. V objektu se nacházelo více jak 100 bytových jednotek, ve kterých bydlí lidé vysokého věku nebo s omezenou schopností pohybu. Požár zasáhl bytovou jednotku na úrovni 3. nadzemního podlaží v plném rozsahu, přičemž docházelo k rychlému šíření do sousedních prostor.

Záchrana a evakuace osob byla velmi ztížena zakouřenými komunikačními prostory celého domu a dále skutečností, že většina osob byla s tělesným postižením a také tím, že v objektu bylo velké množství asistenčních psů pro invalidy. Celkem bylo evakuováno 70 osob, 40 osob hasiči zachránili.

Ze zakouřených prostor objektu a dále bylo zachráněno 10 psů, 3 kočky a 1 papoušek.
Zhruba po 4 hodinách zásahu se ve spolupráci s pracovníky MČ Prahy 14 podařilo ohrožené osoby i zvířata navrátit zpět do jejich bytových jednotek.


3. MÍSTO
Dopravní nehoda trolejbusu a tramvaje v Brně
HZS Jihomoravského kraje
Dne 1. dubna 2019 došlo na ulici Křenová v Brně k vážné dopravní nehodě tramvaje a trolejbusu, při které bylo zraněno 40 osob. Díky výborné organizaci a spolupráci zasahujících složek se podařilo v krátké době vyprostit, poskytnout přednemocniční péči a transportovat do zdravotnických zařízení všechny zraněné účastníky nehody. Událost se stala ve frekventované části města a zásah komplikovali někteří rodinní příslušníci zraněných, kteří se dožadovali přednostní lékařské péče a velké množství přihlížejících osob. V okolí také zkolabovala doprava a bylo nutné organizovat odjezdové a příjezdové cesty pro vozidla zdravotnické záchranné služby. Zasahující hasiči kromě technické záchrany a vyprošťování poskytovali i neodkladnou zdravotnickou pomoc, posttraumatickou péči lehce zraněným osobám. Zajistili zázemí v podobě evakuačních autobusů pro lehce zraněné osoby a poprvé v rámci Jihomoravského kraje zřídili informační centrum pro rodinné příslušníky účastníků nehody.






Kategorie „OSOBNOST HZS ČRROKU“
Ing. Jiří Horáček
Bývalý ředitel HZS Olomouckého kraje


Jmenovaný působil v požární ochraně 35 let. Za tuto dobu prošel řadou funkcí. Nejdelší úsek jeho profesní kariéry je spjat s vedoucími pozicemi v organizaci, a to nejprve na okresní úrovni v Bruntále a následně 9 let v čele Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Jako člen poradního sboru Vrchního požárního rady se po povodních v roce 1997 významnou měrou podílel na tvorbě krizové legislativy, transformaci civilní ochrany, zavedení služebního poměru a utváření novodobé podoby Hasičského záchranného sboru ČR. Má bohaté zkušenosti s řízením rozsáhlých mimořádných událostí, především povodní. Je zakládajícím členem České asociace hasičských důstojníků, v jejímž čele stál až do roku 2009. Vždy usiloval o rozvoj nových směrů a trendů v požární ochraně. Je obecně uznávanou osobností, která se výrazně zapsala do novodobých dějin požární ochrany v České republice.




Gratulujeme všem oceněným!


O HZS ČR:
Hasičský záchranný sbor České republiky je jednotný bezpečnostní sbor, jehož základním úkolem je chránit životy a zdraví obyvatel, životní prostředí, zvířata a majetek před požáry a jinými mimořádnými událostmi a krizovými situacemi, včetně zásahů například při živelních pohromách, průmyslových haváriích či teroristických útocích.
Hasičský záchranný sbor České republiky je základní složkou  integrovaného záchranného systému (IZS), který zabezpečuje koordinovaný postup při přípravě na mimořádné události a při provádění záchranných a likvidačních prací. Hasičský záchranný sbor České republiky při plnění svých úkolů spolupracuje s ostatními složkami IZS i se správními úřady a jinými státními orgány, orgány samosprávy, právnickými a fyzickými osobami, neziskovými organizacemi a sdruženími občanů.
Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) tvoří generální ředitelství HZS ČR, které je organizační součástí Ministerstva vnitra, 14 hasičských záchranných sborů krajů, Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku, a Záchranný útvar HZS ČR (dislokace Hlučín, Jihlava a Zbiroh). Součástí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR jsou také vzdělávací, technická a účelová zařízení: Školní a výcvikové zařízení HZS ČR, Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, Technický ústav požární ochrany Praha a Skladovací a opravárenské zařízení HZS ČR.


Statistika HZS ČR:
HZS ČR ročně zasahuje přibližně u 130.000 událostí, z toho tvoří cca 50 % technické pomoci, 17 % zásahy u dopravních nehod a 14 % zásahy u požárů. Celkem má HZS ČR 11.136 příslušníků a zaměstnanců, z toho 10.100 příslušníků a z toho asi 7.000 směnových příslušníků zařazených zejména u HZS krajů. Tito směnoví příslušníci slouží na 245 hasičských stanicích, a střídají se ve směnách  A, B, C po 24 hodinách, vždy v 7:00 ráno.










plk. Mgr. Rudolf Kramář
vedoucí pracoviště komunikace
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
tel.: +420 950 819 949
mobil: +420 720 112 150
e-mail: rudolf.kramar@hzs.cz






vytisknout  e-mailem