HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Aby u Vás na Vánoce nehořelo...

Po roce opět nastal adventní čas zakončený Vánocemi. Přáním nás všech je, aby vánoční svátky a poslední dny v roce byly klidné a strávené v pohodě. Přestože vánoční svátky bývají z hlediska výjezdů hasičů klidnější než bujaré vítání nového roku, ráda bych občanům Olomouckého kraje dala několik rad od hasičů, jak se během vánočního období vyvarovat požárům.  

Svíčky a prskavky

Máme čas adventu a mnoho z nás si večer zpříjemní zapálením svíčky. Lidé si však v této souvislosti neuvědomují, že plamen svíčky je otevřený oheň, který může způsobit požár. Pokud tedy svíčky doma zapálíte, dbejte na to, abyste je vždy řádně uhasili a nikdy neopustili byt či dům, dokud nedohoří. Pečlivě také volte místo, na které svíčku položíte (ideální je stabilní nehořlavá podložka). Pamatujte na bezpečnou vzdálenost svíčky od hořících předmětů, kterými jsou naše domácnosti přeplněné (sedačky, závěsy, záclony, apod.). Myslete také na děti a domácí mazlíčky, aby nikdy nezůstali s hořící svíčkou v místnosti sami. Stačí totiž chvilka nepozornosti a neštěstí je tady.

Mnoho z nás si také o Vánocích zdobí stromeček prskavkami. I v tomto případě pamatujte, že prskavka je otevřený oheň, který může způsobit požár.

Adventní věnce

Požáry adventních věnců jsou poměrně časté a hasiči se s těmito případy setkávají každý rok. Pamatujte, že adventní věnce se svíčkami, které nejsou opatřeny nehořlavou podložkou bránící kontaktu svíčky s věncem, jsou určeny pouze k dekoraci a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám pak věnec vzplane, je příliš vysoké.

Rizikové jsou také věnce, které si lidé dělají sami doma. Každoročně řeší hasiči požáry adventních věnců, na kterých byl například špatně přilepený držák na svíčku, nebo bylo moc chvojí kolem svíček, které se následně vznítilo.

Vánoční stromečky

To samozřejmě platí i pro vánoční stromky. Někdo má rád klasické svíčky na stromečku. Jedná se však o otevřený oheň a vznícení jehličí či záclony je otázkou okamžiku a neštěstí je hotové. Tam, kde budete používat elektrické svíčky, kupujte raději značkové výrobky, které mají potřebnou certifikaci a jsou opatřeny návodem na použití v českém jazyce. Budete tak mít větší jistotu, že nedojde k požáru od elektrické instalace.

Vaření a pečení

Vánoce jsou také obdobím pečení a vaření. Nenechávejte bez dozoru otevřený plamen plynového sporáku a dbejte zvýšené opatrnosti při vaření, aby nedocházelo ke vznícení připravovaných potravin. Pamatujte, že např. horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k popálení. Pokud se vám na pánvi vznítí potraviny, nejlepší je pánev zakrýt pokličkou a oheň tak udusit, případně použít hasicí přístroj s náplní určenou speciálně na jedlý olej. Než ale začnete požár hasit, jako první vypněte přívod energie (plyn, elektřinu).

I přes každoroční varování hasičů dochází v období adventu, Vánoc a Silvestra k řadě tragických událostí, při kterých se zraní desítky osob a materiální škody dosahují miliónů korun. Zamyslete se proto nad požární bezpečností u vás doma, abyste se do této smutné statistiky nezařadili i vy.

Statistika výjezdů HZS Olomouckého kraje v průběhu vánočních svátků

 

2011

2012

2013

2014

2015

24. prosince

6

13

13

19

17

25. prosince

7

21

24

10

16

26. prosince

12

9

20

11

11

Vánoce 2015

Loňský Štědrý den byl profesionální hasiči z Olomouckého kraje opravdu náročný. Vyjížděli k téměř dvěma desítkám událostí. Hasiči v průběhu dne zasahovali u několika technických pomocí spojených s otvírání bytů a asistovali u osmi dopravních nehod, spíše drobnějšího charakteru. Na Štědrý den hasiči nemuseli řešit žádný požár.

To na Boží hod hořelo více. Během dne došlo dvakrát k zahoření vánočních věnečků v bytech. První případ v Chomoutově v ranních hodinách se obešel bez účastí jednotek, majiteli se požár podařilo svépomocí uhasit, nicméně po požáru vyčíslil škodu na 200.000 Kč. Druhý podobný případ se v podvečer odehrál v Olomouci na ulici Dlouhá. Hasiči po příjezdu zjistili, že požár vznikl v jedné místnosti bytu od věnce se svíčkami. Při požáru byl poškozen stůl a židle a majitel vyčíslil škodu na 40.000 Kč.

Také druhý svátek vánoční hořel adventní věnec v Olomouci na ulici U Solných mlýnů. Věnec se zapálenou svíčkou zůstal bez dozoru a oheň zničil drobné vybavení bytu (botník, věšák s oděvy, závěs). Výše škody byla vyčíslena na 50.000 Kč.

Hasiči také řešili jeden požár vánočního stromečku (5. ledna 2016 v Bohuňovicích. Když přijeli na místo, zjistili, že požár stromečku zlikvidoval majitel před jejich příjezdem práškovým hasicím přístrojem. Při hašení se popálil a nadýchal kouře, do péče si ho převzala zdravotnická záchranná služba. Příčinou vzniku požáru byla technická závada elektrického osvětlení stromečku, škoda byla vyčíslena na 140.000 Kč.

Je na každém z nás, aby dodržoval pravidla požární bezpečnosti, nezavdal tak příčinu ke vzniku požáru a dopřál hasičům z Olomouckého kraje poklidné vánoční svátky bez výjezdů k požárům a nehodám.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

P_bohunovice_5-1-2016

P_bohunovice_5-1-2016 

Detailní náhled

P_bohunovice_5-1-2016

P_bohunovice_5-1-2016 

Detailní náhled

P_bohunovice_5-1-2016

P_bohunovice_5-1-2016 

Detailní náhled

P_olomouc,dlouha_25-12-2015

P_olomouc,dlouha_25-12-2015 

Detailní náhled

P_olomouc,dlouha_25-12-2015

P_olomouc,dlouha_25-12-2015 

Detailní náhled

P_olomouc,dlouha_25-12-2015

P_olomouc,dlouha_25-12-2015 

Detailní náhled

P_olomouc,dlouha_25-12-2015

P_olomouc,dlouha_25-12-2015 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem