HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vlajkový projekt Bezpečné pohraničí nabírá konkrétnějších podob

Společného dvoudenního setkání se zúčastnili čeští a polští zástupci hasičských záchranných sborů. 

Jednání k vlajkovému projektu, který bude spolufinancován z fondů Evropské unie, se uskutečnilo dne 19. a 20.4.2016 ve Školícím a rehabilitačním zařízení Hájemství.

Projekt s názvem Bezpečné pohraničí se zabývá posílením spolupráce Hasičského záchranného sboru České republiky a Polské republiky. Cílem projektu je vytvoření přeshraničního systému výměny informací o nebezpečných událostech a posílení záchranářské spolupráce v oblasti polsko – českého pohraničí.

Rozpočet čítá téměř 8 mil. Euro. Dvě třetiny půjdou na pořízení nového potřebného vybavení pro jednotlivé kraje obou zemí.

Setkání se zúčastnili zástupci HZS z pěti českých krajů, a to z kraje Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského. Z Polska dorazili čelní představitelé Dolnoslezského vojvodství, Opolského vojvodství a Slezského vojvodství. Úvodního slova se ujal ředitel HZS Královéhradeckého kraje František Mencl. Poté byly náměstkem ředitele pro Integrovaný záchranný systém (IZS) Olomouckého kraje Petrem Ošlejškem předneseny základní informace o projektu. Diskutováno bylo posílení systému komunikace a sdílení informací pro krizové řízení. Opomenuta nebyla ani otázka postupu pro zvýšení spolupráce u dopravních nehod, při záchraně z vodní hladiny, při zdolávání požárů a při ochraně životního prostředí.

Druhý den pokračoval za přítomnosti prvního náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Otakara Rumla, který si i přes svůj nabitý pracovní program vyhradil čas na tento významný projet. V tento den se zde řešily aktivity pro letošní rok a financování. Naplánováno bylo několik výměnných stáží na krajských operačních střediscích (KOPIS), společné výcviky řidičů, výcviky lezeckých skupin hasičů a další. Také bylo dohodnuto několik seminářů a konferencí, na kterých se bude dále řešit společná metodika pro postupy při zásazích. Všechny aktivity by měly proběhnout především v měsících září až listopad, a to jak na českém, tak i polském území (především v Opoli, Katowicích a Wroclawi).

Koncem letošního roku se uskuteční další setkání, při kterém proběhne vyhodnocení plnění stanovených úkolů a bude stanoven plán pro nadcházející rok 2017.      

Autor:

Alena Kuthanová
HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

hajemstvi

hajemstvi 

Detailní náhled

hajemstvi

hajemstvi 

Detailní náhled

hajemstvi

hajemstvi 

Detailní náhled

hajemstvi

hajemstvi 

Detailní náhled

hajemstvi

hajemstvi 

Detailní náhled

hajemstvi

hajemstvi 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem