HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slavnostní akce u HZS Olomouckého kraje

V pátek 20. září 2013 od 11:00 hodin proběhne na náměstí T. G. Masaryka v Přerově v rámci oslav 60 let profesionální požární ochrany okresu Přerov předání medailí příslušníkům HZS Olomouckého kraje "Za věrnost" a složení slibu nových příslušníků HZS Olomouckého a HZS Zlínského kraje. Této příležitosti využije také hejtman Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil a ocení statečného zachránce. 

Slavnostní složení služebního slibu

Slavnostní akce bude zahájena složením služebního slibu. Slib složí 12 nových příslušníků HZS Olomouckého kraje a 15 nových příslušníků HZS Zlínského kraje, kteří nastoupili do sboru v průběhu roku 2012 a 2013.

Předání medaile Olomouckého kraje „Za záchranu lidského života“

Této slavnostní chvíle využije také hejtman Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil a předá medaili Olomouckého kraje „Za záchranu lidského života“ strážníku Městské policie Olomouc panu Davidu Císařovi, který bude oceněn za dva své hrdinské činy. V dubnu letošního roku pomáhal při záchraně životů třem vodákům, kteří s raftem nezvládli splutí řeky Desné v Loučné nad Desnou na Šumpersku. Jeho praxe a zkušenosti byly při záchranné akci rozhodující a bez rychlého jednání a okamžitého rozhodnutí pana Císaře by se trojice mužů v ledové vodě utopila. Poděkovat mu za svůj život může také muž, kterého v srpnu letošního roku pan Císař vytáhl z řeky Moravy v Olomouci. Okamžitě zahájil jeho resuscitaci, u které se poté střídal s hasiči. Podle zasahujícího lékaře se díky včasnému zahájení resuscitace podařilo zachránit zraněné osobě život. 

Předání medailí „Za věrnost II. a III. stupně“

Slavnostní příležitost využijeme také k předání medailí „Za věrnost II. stupně“ a medailí „Za věrnost III. stupně“. Medaile z rukou krajského ředitele HZS Olomouckého kraje plk.Ing. Karla Koláříka převezme 11 příslušníků HZS Olomouckého kraje. Medaile „Za věrnost II. stupně“ jsou udělovány k ocenění velmi dobrých výsledků ve služební činnosti spojené s dobou trvání pracovního nebo služebního poměru u Hasičského záchranného sboru minimálně 20 a více let. Medaile „Za věrnost III. stupně“ jsou udělovány k ocenění velmi dobrých výsledků ve služební činnosti spojené s dobou trvání pracovního nebo služebního poměru u Hasičského záchranného sboru minimálně 10 a více let. 

Předání záchranářského stanu

Záchranářský nafukovací stan GTX-24 byl pořízen v roce 2012. Statutární město Přerov poskytlo na jeho pořízení finanční příspěvek v celkové výši 120.000 Kč

Záchranářský stan zvyšuje připravenost HZS Olomouckého kraje a dalších složek IZS při řešení záchranných a likvidačních pracích na místě mimořádných událostí a při taktických a prověřovacích cvičeních. Stan je možno využít podle konkrétního typu a rozsahu mimořádné události:

  • jako zastřešené a kryté místo pro shromaždiště raněných při mimořádné události s větším počtem zraněných osob,
  • jako místo třídění raněných a prostor pro poskytnutí první předlékařské pomoci,
  • jako krytý prostor pro převlékání zasahujících příslušníků do protichemických a dalších speciálních ochranných obleků,
  • jako prostor pro poskytnutí podpory psychologa (např. pro postižené občany nebo zasahující příslušníky),
  • jako prostor pro podávání tiskových zpráv a jako kontaktní středisko,
  • jako případné místo pro štáb velitele zásahu nebo týlové zabezpečení,
  • stan bude také využíván na propagačních akcích záchranných složek na veřejnosti, jako krytý prostor pro vystavení ochranných prostředků a věcného vybavení.

Všichni jste srdečně zváni na celý průběh oslav, které na náměstí T. G. Masaryka v Přerově probíhají v pátek 20. září 2013 od 8:30 hodin do 17:00 hodin.

 Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem