HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

HZS MSK bude na Dnech NATO s povodňovou technikou i záchranářským robotem

HZS MSK se i letos podílí na organizaci i programu Dnů NATO. 

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) je již tradičním účastníkem i dlouholetým spoluorganizátorem Dnů NATO na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově (okres Nový Jičín). O nadcházejícím víkendu (24. a 25. 9. 2011) se desetitisícům návštěvníků představí hlavně s povodňovou technikou a vybavením a také s dálkově ovládaným záchranářským robotem Hardy. Především pro děti tu budou připraveny soutěže ve stanu preventivně výchovné činnosti.
 
HZS MSK klade v posledních letech důraz na vybavenost a připravenost svých profesionálních hasičů pro případ záchrany na vodě, především u povodní. Je společně s kolegy z Velké Británie a Nizozemska zařazen do mezinárodních sil, které mohou již dnes pomáhat i při povodních v zahraničí. Na letiště přiveze nafukovací a hliníkové čluny, kontejner s lodním vybavením i ukázky další vodní a povodňové techniky a vybavení každého hasiče-vodního záchranáře.
 
Nebude tu chybět vyprošťovací speciál Mercedes Bizon, který v posledních letech prokázat věrné služby zvláště při odstraňování následků dopravních nehod, stejně jako novější, ale podobně využívaný těžký automobilový jeřáb Demag s nosností až 60 tun. Vedle nich bude stát i automobilová plošina s dosahem až 44 metrů AP 44 na podvozku Mercedes Econic.
 
Malí i velcí zájemci si mohou prohlédnout i unikátní mobilní operační středisko HZS MSK, vybavené moderními komunikačními technologiemi, které umožňuje kvalitní spojení mezi místem zásahu (požáru, nehody, havárie…), kam dojede, a kamenným operačním střediskem v centru Ostravy.
 
Jako bonbónek si moravskoslezští hasiči připravili záchranářského robota Hardy, který může při řízení na dálku manipulovat s tlakovými lahvemi a jinými předměty až do hmotnosti 380 kg. Systém stereovize a čidel mu umožňuje například mapovat rozsah požáru a havárií v průmyslových halách. Nechybí mu ani proudnice s dálkovým ovládáním průtoku a vlastní chlazení pomocí trysek.
 
Součástí expozice hasičů bude letos stan - stánek preventivně výchovné činnosti, který HZS MSK vybavil ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků (ČAHD). Návštěvníci si zde budou moci vyzkoušet zásahové vybavení hasičů a děti otestovat zábavnou formou své znalosti z požární ochrany i z činnosti složek integrovaného záchranného systému (IZS).

vytisknout  e-mailem