HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prezident republiky jmenoval Drahoslava Rybu do hodnosti generálporučíka

V pondělí, dne 28. října 2019, při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného Československa, povýšil prezident republiky, Miloš Zeman, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky, genmjr. Ing. Drahoslava Rybu, do hodnosti generálporučíka. Generálporučík Drahoslav Ryba se tak stal prvním tříhvězdičkovým generálem v historii Hasičského záchranného sboru České republiky. Symbolicky, po 33 letech jeho kariéry u hasičů. 

Drahoslav Ryba se narodil roku 1962 a celou svoji profesní kariéru zasvětil požární ochraně. Po skončení studií na Vysoké škole báňské, v roce 1986, nastoupil k profesionálním hasičům do Žďáru nad Sázavou, kde zastával nejprve funkci zástupce velitele Okresního útvaru Sboru požární ochrany Žďár nad Sázavou, a později velitele útvaru. V roce 1995 byl jmenován ředitelem Hasičského záchranného sboru okresu Žďár nad Sázavou a okresním požárním radou. Od 1. ledna 2001, tj. ode dne vzniku Hasičského záchranného sboru ČR s novým organizačním uspořádáním se stal ředitelem Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Za jeho působení se mu podařilo v kraji prosadit a realizovat celou řadu úspěšných projektů, kterými významně zvýšil akceschopnost sboru. Podílel se na vybudování centrální stanice ve Žďáru nad Sázavou. Jako velitel řídil zásah u největší dopravní nehody ve střední Evropě, ke které došlo dne 21. března 2008, kdy se na dálnici D1 srazilo více než 300 aut. Pod jeho vedením byl Kraj Vysočina také prvním krajem v republice, který vybudoval Integrované operační středisko.

Od 1. prosince 2011 působí ve funkci generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Po svém nástupu do funkce generálního ředitele se podílel zejména na stabilizaci a udržitelnosti sboru po ekonomické krizi, v letech 2009 a 2010. Po svém nástupu do funkce generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky zabezpečil výkon činnosti sboru i přes drastické snížení peněžních prostředků určených pro fungování Hasičského záchranného sboru České republiky. I přes tento obrovský problém dokázal  zabezpečit zachování všech činností sboru ve prospěch veřejnosti. I díky jeho snaze byl prosazen vznik fondu zábrany škod, poskytování náhrad za zásahy u dopravních nehod či spolufinancování hasičů z prostředků EU. Významně se zasadil o prosazení nového zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky, který představuje moderní právní normu, řešící činnost a fungování sboru jako celku. V rámci nové právní úpravy se mu podařilo zakotvit zvláštní postavení hasičského útvaru, který zajišťuje primárně ochranu Pražského hradu, tedy nejvýznamnějšího symbolu české státnosti. V letošním roce se genpor. Ing. Drahoslav Ryba významným způsobem zasloužil o zvýšení rozpočtu Hasičského záchranného sboru České republiky.

Pod jeho vedením se Hasičský záchranný sbor České republiky nadále rozvíjí a modernizuje. Genpor. Ing. Drahoslav Ryba klade velký důraz na rozvoj spolupráce a nadstandardních vztahů s dobrovolnými hasiči a s dalšími subjekty, zejména v rámci Integrovaného záchranného systému České republiky. Také díky jeho přispění, neutuchající snaze a profesionalitě, lze Českou republiku považovat za jednu z nejbezpečnějších zemí světa.

1-Generalporucik-Drahoslav-Ryba-1.jpeg
 

Zdroj HZS ČR

pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.studena@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

1-Generalporucik-Drahoslav-Ryba-1

1-Generalporucik-Drahoslav-Ryba-1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem