HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Začíná období adventu, pozor na zapálené svíčky

Blíží se čas adventu a doba vánočních svátků. Je to období příprav, radostného očekávání a těšení se na Vánoce.  

I v tomto nejpříjemnějším období roku hrozí riziko vzniku požárů.
Rozsvícením první svíčky na adventním věnci začne v neděli období adventu. Používáním svíček se však zvyšuje riziko požárů. V minulosti hasiči likvidovali požáry v domácnostech, kde od zapálené svíčky hořely adventní věnce, koberce, záclony nebo ubrusy.
 
Hasiči Královéhradeckého kraje likvidovali v roce 2013 celkem 814 požárů, které napáchaly škody za více jak 66,5 milionů korun. Z tohoto počtu bylo 178 požárů v domácnostech, ať se již jednalo o byty či rodinné domy. Oproti roku 2012 se počet snížil o 9 požárů v domácnostech. Hmotná škoda dosáhla téměř 17 milionů korun. V roce 2013 si tyto požáry nevyžádaly žádný lidsky život.Rok 2012 byl z tohoto pohledu tragičtější a při požárech v domácnostech zemřeli čtyři lidé.
 
Nezapomínejme na to, že hořící svíčka je otevřený oheň, a proto by měla umístěna na nehořlavé podložce a v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Svíčka by neměla stát v blízkosti sedaček či jiných textilií ani nábytku. Zapálená svíčka na adventním věnci by měla být umístěna v nehořlavém a dostatečně upevněném kalíšku. Pokud se jedná o adventní věnec bez podložky, pak bychom svíčky neměli vůbec zapalovat a věnec používat jen jako dekoraci. Zapálenou svíčku na adventním věnci nesmíme nechávat bez dozoru, vždy při odchodu z domácnosti svíčku zhasnout. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat dětem a domácím mazlíčkům, kteří můžou nešťastnou náhodou strhnout věnce a jiné předměty se svíčkami.

vytisknout  e-mailem