HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nouzové přežití

Nouzové přežití má za cíl minimalizovat negativní dopady mimořádné události na zdraví a životy postiženého obyvatelstva.

KNP2KNP 2KNPKNPPro poskytnutí krátkodobé a rychlé pomoci zasaženému obyvatelstvu má HZS Kraje Vysočina kontejner nouzového přežití – KNP dislokovaný na stanici v Polné. Kontejner může zajistit hygienu, přístřeší, místo pro odpočinek, ošacení a podání teplých nápojů při nepříznivých klimatických podmínkách. Obdobné zázemí může poskytnout přívěs nouzového přežití (PNP), který je dislokovaný na krajském ředitelství v Jihlavě.

Na každé stanici HZS Kraje Vysočina jsou připraveny soupravy pro okamžité přežití (nůžkový stan, základní ošacení pro 20 osob).
Každý územní odbor HZS Kraje Vysočina disponuje ještě další soupravou pro následné použití (nafukovací stan, základní ošacení a potřeby minimálně pro 50 osob).

Pro poskytnutí pomoci řidičům uvízlím v kolonách na dálnici D1 je předurčeno 11 jednotek SDH obcí, PNPPNPkteré jsou vybaveny potřebným materiálem (20 ks přikrývek, 20 ks zimního ošacení a termosy pro přepravu teplého nápoje).

Další materiál k nouzovému přežití má HZS Kraje Vysočina uložen v krajském skladu v Kamenici nad Lipou. Jedná se zejména o ošacení, deky, spacáky, stany, nádrže na pitnou vodu atd.
Mimo tohoto materiálu může HZS Kraje Vysočina využít i materiál nouzového přežití, který je uložen ve skladech Generálního ředitelství HZS ČR.

Pro řešení krizových stavů a mimořádných událostí většího rozsahu má HZS Kraje Vysočina uzavřeny v oblasti humanitární pomoci a nouzového přežití Dohody o pomoci na vyžádání s Armádou ČR a humanitárními organizacemi - oblastními spolky Českého červeného kříže Pelhřimov, Jihlava a Diecezními charitami Brno a České Budějovice. Diecézní charity mohou poskytnout v kraji nouzové ubytování až 80 osobám, ale také mohou poskytnout důležitou psychosociální pomoc. Spolky Českého červeného kříže poskytují mimo zdravotní předlékařské pomoci postiženým osobám i materiální pomoc.

vytisknout  e-mailem